Румен Петков: Парламентът трябва да спре със скандалите и да направи нещо полезно за България. Мораториумът върху изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да падне

Народното събрание трябва да спре с ежедневното генериране на скандали и да направи нещо полезно за България, в противен случай се притеснявам, че както от АБВ отдавна предупредихме, този коалиционен формат на правителството няма да устиска и европредседателството на България. Тази възможност все повече се очертава пред обществото. Това заяви в ефира на „България он ер“ членът на Изпълнителното бюро на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. „Един от основните проблеми в момента е технологията на управление на държавата. Скандалите са много и ГЕРБ дават ежедневни поводи за вот на недоверие - както с неправилни действия, така и с бездействие", посочи той.

Във връзка с темата Петков призова Народното събрание да вдигне мораториума върху изграждането на АЕЦ „Белене“. По думите му това е единственият начин държавата да започне да търси инвеститор за централата. „Инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“ има. Оттук нататък парламентът просто трябва да спре да се занимава със суджуци, с това кой ще му бъде председател и кой ще гонят или няма да гонят. Той трябва да свърши нещо полезно за държавата и по най-бързия начин да отмени, разбира се по предложение на правителството, мораториума върху изграждането на централата. След това да се стартира процедура по изграждането на компания, която да поеме поледващите действия по публична, прозрачна и гарантираща обществения интерес процедура по привличането на инвеститор и разбира се по гарантиране на сигурността на изпълнението на проекта. Тук трябва да кажа и че плевенският регион, регионът на централна северна България е още по-заинтересован този проект да се случи. Защото освен десетте хиляди работни места, свързани с изграждането на площадката, са гарантирани и още шест или седем хиляди работни места допълнително, които са свързани с цялата логистика около проекта, включително и след неговата реализация“.

 

Назад

Top