Румен Петков: Преди повече от месец от АБВ алармирахме, че „Синя зона“ в Пазарджик ще бъде предоставена при неизгодни за общината условия на Гинка Върбакова

Общинските съветници на АБВ в Пазарджик се обявиха против вземането на поредния необоснован общински заем

Преди повече от месец от АБВ алармирахме, че „Синя зона“ в Пазарджик ще бъде предоставена при неизгодни за общината условия на Гинка Върбакова. Това заяви по време на пресконференция в областния град Румен Петков - член на ИБ на АБВ. „От АБВ алармирахме още преди месец и половина, че процедурата е така подготвена, че „Синята зона“ в Пазарджик да бъде взета от Гинка Върбакова. Предупредихме точно преди тя да предприеме съответните действия, да се откаже от двата паркинга, които държи в града, а след това техните терени да влязат  в „Синя зона“, което се и случи. Всъщност, на практика, за последните месеци тази зона почти се удвоява като територия. Сегашните приходи на община Пазарджик от тази зона на годишна база са около 530 000 лева годишно, а спечелилият „Синя зона“ ще плаща само 300 000 лева. Т.е. общината предприема целенасочени действия да намалява приходите си. Оставам настрани въпроса, че вероятно Пазарджик ще е първият областен център в страната, който ще има частна „Синя зона““, заяви Петков. Той уточни още, че към момента община Пазарджик предоставя около 3500 пропуска за ползване на въпросното право на паркиране, които вероятно ще бъдат сведени на половина, което, първо - ще натовари бюджетите на държавните институции, които ги ползват и второ - ще увеличи още повече приходите на фирмата концесионер на „Синята зона“ - още допълнителни средства, от които финансово закъсалата община, на практика доброволно, се отказва в полза на новия частен собственик – фирма, свързана с Върбакова.

В същото време, на фона на тези събития, Общинският съвет на Пазарджик, в лицето на представителите на ГЕРБ и БСП, се подготвя да изтегли нов пореден заем от два милиона лева, с който да бъдат погасени от години неразплащаните задължения към МОСВ и РИОСВ - действие, срещу което категорично се обявиха общинските съветници от АБВ в областния град. „Тегли се поредния кредит от страна на община Пазарджик с мотив, че с него ще се погаси частично плащане, което общината дължи на РИОСВ, като неплатени такси, свързани с обработката на битови отпадъци. Община Пазарджик не е покривала тези такси от години, а по закон е разписано, че част от тях трябва да се покриват с данъците, които всички хора тук плащат. В резултат натрупаните задължения са стигнали колосалната сума от 7.5 милиона лева. Ние сме категорично против. За нас този заем е „пир по време на чума“, защото общината има пари да строи клетки за лъвове за триста хиляди лева, шадравани и фонтани, а не отделя средства да си обслужва разходите, които са й задължения към държавата и са законово ясно и категорично регламентирани“, посочи Атанас Шопов от АБВ.

Назад

Top