Румен Петков: Развитието на случая „Скрипал“ ми дава основания да очаквам ескалация на напрежението в Сирия

Отказът на Великобритания да поиска съдействие от Русия за депортирането на двамата мъже, които бяха обявени за извършители на атентата срещу семейство Скрипал, е поредното грубо посегателство върху ценностната система на ЕС и Европа като цяло. Това становище защити в ефира на БТВ председателят на АБВ Румен Петков. Според него с поредните си лишени от всякаква здрава логика заключения и действия разследващите инцидента и правителството на Великобритания отново показват неадекватно и политически преднамерено отношение към случая. „Когато имаш престъпление се води разследване, разкриват се извършителите и има съдебно наказание. А тук какво имаме? Тук Великобритания каза, че се отказва от съдебното преследване  и за нея случаят е приключен. Какви аргументи посочиха преди това? Първо, че става дума за руснаци. Второ, незнайно защо решиха, че те са шпиони на службите. Като трето посочиха, че са били в Женева няколко пъти и че са се разхождали из Лондон“, заяви Петков. По думите му след като са гостували на Острова и са пристигнали там по общоприетите за всички хора правила, въпросните двама мъже би следвало да са с напълно изяснена самоличност. Той посочи още, че на фона на тези неясноти в разследването се подготвя  и следваща стъпка на необоснована атака срещу Русия, като на най-високо международно ниво се поставя въпрос за химическата програма на Руската федерация, въпреки че самата организация за забрана на този тип въоръжение към ООН отдавна и излязла със становище, че Русия е унищожила химическите си оръжия. „Т.е. сега като продължение на този скандал очаквам агресия в Сирия. Агресия каквато Тони Блеър с една много брутална лъжа  предизвика преди години в Ирак и която  доведе до избиването на десетки хиляди души. След това Блеър се извини публично за тази брутална лъжа. Но все пак за мен той постъпи така защото е един умен лъжец. Не мисля, че днес във Великобритания случаят е такъв. Днес там имаме просто един лъжец“.

Председателят на АБВ отговори и на въпроси, свързани с вътрешнополитическата обстановка в страната. Той определи действията на ръководството на БСП, което реши по-голяма част депутатите на партията да не присъстват на заседанията на парламента, като будещи съжаление и дори присмех у хората. „Какво  означава, че ще оставят 20 депутати в зала, а другите ще тръгнат из страната? Че те къде бяха досега? В чужбина ли? Когато се избира народно представителство е абсолютно ясно, че по Конституция то представлява целия народ и трябва да е в Народното събрание. Оставям настрани факта, че практически голяма част от депутатите са два дни в парламента – сряда и четвъртък. Явно в парламентарната група на БСП има проблем. Щом сега ще тръгват из народа, явно са прекалявали с присъствието си в чужбина“.

 

По отношение на номинацията на Младен Маринов за вътрешен министър Румен Петков заяви: „Такъв беше случаят преди години и с генерал Бонев. Тогава човек от кариерата пое ръководството на МВР. Сега очевидно се отива към същата стъпка. Още повече, че господин Маринов явно има подкрепата и на ДПС, и на БСП, и на ГЕРБ, и на президента Радев. Защо смятам така? Защото по времето на правителството на Орешарски бе неговия голям професионален старт. Президентът Радев му пописа указ за назначаване на поста Главен секретар на МВР. Очаквам това назначение да донесе усещане за спокойствие в системата и за професионална перспектива“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на скандала с имотите на Симеон Сакскобургготски, като посочи, че без съмнение този въпрос е политически и че именно хората, които днес искат имотите му да бъдат отнети, са тези, които преди години най-много са искали той да се върне у България, за да управлява. „Всички, които преди викаха: „Царю честити, ела да ни помогнеш да се оправим“, днес явно ще направят една подписка да съберат пари да го сложат в двустайка в „Младост 3”. Какво например ни гарантира, че утре някой адвокат и нотариус няма да участват от името на държавата в продажбата на тези имоти, които да бъдат закупени от мастити бизнесмени? Подходът на държавата по този казус според мен е много неиздържан. Изпуснат е момента, в който държавата е трябвало да се намеси и да не злепоставя институционално България пред нашето общество първо, а после и пред Европа и света“.

Назад

Top