Румен Петков: Реакцията на управляващите след случая в Пловдив показва на обществото, че държавата на практика я няма и хората трябва сами да се грижат за сигурността си

Реакцията на управляващите след случая в Пловдив показва на обществото, че държавата на практика я няма и хората трябва сами да се грижат за сигурността си. Това становище изрази в ефира на „България он еър“ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. Той бе категоричен, че управляващите реагират на случая с предложения за промени в законодателството, които, първо, са закъснели и второ - изготвени набързо с една-единствена цел - да тушират поредното обществено напрежение. „За съжаление така наречения „обрат“ в разследването при този случай мина през няколко етапа на политическата спекулация. Чуха се реплики „Ние, днес, веднага, готови сме с промени в закона“. Е, не е необходимо да се връщаме много назад във времето, тези хора са в настоящия парламент от една година. Защо до сега не внесоха такива предложения за изменения на закона? И сега опитът да се яхне общественото недоволство е много пошла спекула, от която обществото губи“, посочи той. По думите на Петков прибързано предприети действия, които не са мотивирани с истинско желание за налагане на правото и закона, а от популистки подбуди, могат да доведат до проблеми, а също така показват на обществото, че на практика държавата в момента не може да изпълни някои от своите основни функции като гарантирането на сигурността на гражданите. В тази връзка той припомни и неизпълнените предизборни обещания на управляващите за полицай във всяко село. „С действията на държавата в момента се създава впечатление в обществото, че първо се върви след събитията. Това убеждава отделния гражданин, че той трябва да се грижи за себе си сам. И ако ние отиваме на тази крайности - да въоръжаваме всички, каквито гласове прозвучаха, това означава, че много ясно и категорично ни се казва, че на практика нямаме държава“.

Румен Петков взе отношение и по темата със скандалите около сделката с ЧЕЗ и намерението на компанията да съди държавата ни. „Ние за сега бягаме, като общество, от това каква ще бъде и съдебната процедура, която ЧЕЗ води срещу България. Трябва да си дадем сметка, че утре тези 500-600 млн. лева ще ги плащаме ние. Няма да ги плащат тези, които са вели политически байраци пред централата на това или онова дружество. Тук, това, което трябва да направим, е много сериозен анализ на правомощията на КЕВР. Защото ако той има много по-солидни правомощия, в съзвучие с европейската нормативна уредба, нещата може би ще стоят по друг начин“.

На финала на разговора Петков бе призован за коментар по повод реакцията на Руския патриарх Кирил, който изрази огорчение на тръгване от страната ни заради това, че официалните ни власти, по думите му, са приравнили приноса на Русия за освобождението на България до този на други държави.  „Президентът Радев не може да бъде обвинен в пренаписване на историята. След президента Първанов, той е първият български политик, който миналата година, на 9 май, говори, че обединена Европа не би била възможна без Червената армия, че разгрома на фашизма в много голяма степен се дължи на Червената армия. Това е факт, от който много политици, за съжаление  включително и в България, бягат. Второ, патриархът казва „руската имперска армия“. С изключение на Румъния, всички останали са в състава на тази армия. Но ако отиде, например, човек в Тампере, ще види, че на много места пише „Плевен“. Защото много жители на Тампере са били в състава на тази руска имперска армия - финландци, част от които са оставили костите си тук, в името на нашата свобода. И ние да кажем, че това го няма? Президентът Радев точно за това благодари. Не трябва да забравяме и че 5 000 румънски войници са погребани в плевенския край“. „Аз не мисля, че може да бъде намерено солидно обяснение и много се надявам, че в най-скоро време руските официални държавни институции ще реагират на това, което, както и патриарсите ни казаха, касае два приятелски и братски народа“.

 

 

Назад

Top