Румен Петков се срещна с посланика на Ливан в София Н.Пр. Тофик Жабер

Среща в посолството на Ливан в София се състоя между председателя на ПП АБВ Румен Петков и Н.Пр. Тофик Жабер, посланик на Ливан в София. Срещата е в продължение на инициативата на ПП АБВ за възобновяване на политическите и икономически контакти с арабските страни.

Румен Петков представи информация за проведената наскоро в Ливанската република среща със Саад Харири, министър-председател на Ливан и топлото посрещане на българската делегация. Очаква се да бъде изпратена покана до Харири от страна на премиера на България Бойко Борисов за откриването на бизнес форума в София, организиран от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Ливанско- българския бизнес съвет. В допълнение Петков разказа за срещата си в Министерството на образованието на Ливан, в резултат на която се очаква български университети да получат покани за участие в Панаира на образованието в Ливан през месец ноември тази година. Във връзка с това председателят на ПП АБВ пое ангажимента за организирането на срещи, съвместно с Н.Пр. посланик Жабер, с ръководствата на Старозагорския ветеринарен университет, Плевенския медицински университет и Аграрния университет в Пловдив, с цел бъдещо сътрудничество и обмен на студенти.

В хода на разговора посланик Жабер подчерта необходимостта да се работи в насока откриването на директна самолетна линия между София и Бейрут, което би спомогнало за увеличаване икономическите връзки между двете страни. Също така Жабер отбеляза, че понастоящем в България има около 2000 ливански граждани, които са завършили висшето си образование в български университети, създали са семейства тук и техните деца се явяват най-добрите посланици в двустранните отношения между Ливанската република и България.

Назад

Top