Румен Петков: Сигурността на гражданите на България трябва да е приоритет номер едно

Сигурността на гражданите на България трябва да е приоритет номер едно. Това заяви в ефира на „България он ер“ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Той коментира призивите на премиера към вътрешния министър за затягане на сигурността и поставяне на камери във всяко населено място и припомни, че именно управляващите са тези, които преди изборите обещаваха във всяко село да има полицейско присъствие, а в последствие не изпълниха ангажимента си към обществото. „Видеонаблюдението е основен инструмент в борбата с престъпността. То е и грижа за човека, защото макар тези факти да не се оповестяват, ние имаме десетки, дори стотици примери месечно, при които чрез видеонаблюдението се засичат случаи, при които на човек на когото например му прилошава, по най-бързия начин му се осигурява медицинска помощ. Т.е. това е положителна практика, която не трябва да откриваме сега през 2018 г., която е широко прилагана в Европа. В тази връзка мисля, че вътрешният министър е много закъснял и не съвсем адекватен в поведението си, както от гледна точка на управлението на ресурсите, с които разполага МВР, така и от гледна точка на цялостната организация на работата на ведомството. Оправданието „няма ресурс“ не обяснява ситуацията. Винаги има недостиг на ресурс, но ако нещата се планират и организират, така че да са в полза на хората, ще се намерят и решения на проблемите“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на скандала около сделката с продажбата на ЧЕЗ. „Това, което мога да кажа, е че чешката държава вече е заинтересувана тази сделка да не се случи. Мисля, че у нас няма сериозен човек, който да вижда в лицето на Гинка Върбакова лицето, което ще управлява електрозахранването на над три милиона български граждани и на всички институции на държавата, които са разположени на територията на столицата ни. И тук от КЕВР да излизат и да ни обясняват, че нямат инструмент да възпрепятстват случващото се - това е обидно за държавата ни, която трябва да се намеси и да реши въпроса в полза на гражданите“.

Петков направи кратка бележка и по оста на напрежение между Великобритания и Русия след скандала с отравянето на Скрипал и неговата дъщеря. Както и за изказванията на външния министър Борис Джонсън, който дори си позволи да сравнява Руската федерация с Нацистка Германия. “Винаги съм скептичен към хора, които не могат да се сресват, които ходят чорлави по принцип, но не това е важното във този случай. Великобритания затъна сама в една много обидна кал, защото да излезеш и да произнесеш присъда, без преди това да си провел процесуално-следствени действия, е поведение с фашизоиден елемент. Не е редно такъв тип квалификации се разхвърлят в общественото пространство, без зад тях да стои никаква аргументация“, посочи той.

В заключение членът на ИБ на АБВ взе отношение и по повод организацията на среща на високо равнище, между ЕС и Турция във Варна на 26 март . „Първо трябва да знаем, че 26 март е денят на „тракийци“. Сигурно е нормално да приветстваме усилията на правителството да се намират решения на проблемите между ЕС и Турция, но датата е неподходящо избрана. Отношенията ЕС и Турция трябва да намерят своето положително развитие, но ние имаме наследници на тракийските бежанци, а аз мисля, че от десетилетия, от времето на президента Първанов и външния министър Ивайло Калфин въпроса за тях не е поставян, което да не казвам, но граничи с национален нихилизъм“.

По време на участието си Румен Петков подари на екипа на телевизия „България он ер“ издание от специалния патриотичен календар, изготвен по инициатива на младежката организация на АБВ.

Назад

Top