Румен Петков, след посещението си в Ливан: България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме, са много голяма стъпка за страната ни

България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме и в сферата на образованието, и в сферата на икономиката са впечатляващи и са много голяма стъпка за страната ни, за да възстановяваме тези позиции, които сме имали с десетилетия и които, за съжаление, ние – Европа – пропускаме през последните 15 години. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков след като се завърна от посещението си в Ливан. В ефира на БНТ той коментира, че държавата ни е с дългогодишни позиции в арабските държави, за които е направила много – и за изграждане на инфраструктура, енергийни системи, образование.

Румен Петков съобщи, че предстои сключване на меморандум между ПП АБВ и водещата ливанска политическа сила - партия „Движение за бъдеще“. Решението е взето на официална среща между Петков и  министър-председателя на Ливан Саад Харири. Документът цели да възобнови традиционни отношения с арабската държава. „На първо място нашият стремеж – на АБВ – да върнем ливанските студенти в България. Имаме волята на Министерството на образованието на Ливанската република и още през ноември ректорите от България ще бъдат поканени там, за да представят продукта на образователните си програми, които предлагат. Премиерът Харири пое и ангажимент да участва в Българо-Ливанския бизнес форум през ноември“. Румен Петков подчерта, че ливанският министър-председател е демонстрирал много топло отношение към водещи български политици. Той е категоричен, че това е ресурс, който трябва да бъде използван и срещата между правителствените лидери през ноември ще даде сериозен тласък на взаимоотношенията между двете държави. Председателят на ПП АБВ коментира също, че Ливан ще има ключово място и роля във възстановяването на Сирия и държавата ни по никакъв начин не бива да пропуска възможността нашият бизнес да има твърда почва и добро сътрудничество с ливанските си колеги. „Ливанците са силно заинтересовани от нашата енергийна експертиза и аз съм убеден, че при гостуването на премиера Харири тук ще има солидни разговори. Аз съм поел ангажимента да ги срещна с представители на енергийния потенциал на нашата страна, включително и с готовност за изграждане на енергийни съоръжения. Страната ни също е участвала в изграждането на повече от 50% от учебните, здравните заведения, пътната инфраструктура изобщо в Арабския залив и това е много голям шанс да се върне там с много силните си страни и да бъде флагман на развитието на арабския регион“.   

Румен Петков коментира и наложените на държавата ни санкции заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” от октомври 2013 г. Той смята, че прокуратурата трябва да потърси персонална отговорност, на лицата, прекратили договора, както и че трябва да бъдат предприети незабавни и още по енергични действия на правителството и Народното събрание за изграждането на АЕЦ „Белене”.

Назад

Top