Румен Петков: Структурите ни стават все по-стабилни. Имаме много силни младежка и женска организации

 

Платихме цената за това, че отказахме да излъжем обществото. Вярно е, че АБВ не е част от настоящия парламент, но структурите ни стават все по-стабилни. Имаме и много солидни младежка и женска организации. Това заяви в ефира на телевизия BIT членът на ИБ на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. „Нашите структури се стабилизират. Имаме много силна, добре работеща младежка организация и то с много сериозни международни контакти. Имаме много силна женска организация. Софийската ни организация е в процес на стабилизация, като и в Пловдив и Варна. Ние продължаваме да имаме ясното разбиране, че първия въпрос пред нас е защита на българския национален интерес в рамките на ЕС и НАТО“.

„Когато видяхме, че ГЕРБ просто не си изпълняват ангажиментите, че не са коректни към програмата на правителството, не са последователни в политиката си, ние напуснахме правителството с всички политически за нас последствия. Можеше да стоим в управлението, и например, да веем патриотичния байрак, но предпочетохме да бъдем почтени към гражданите като цяло, не само към нашите избиратели. Този въпрос е принципен. Не може да излизаш и да лъжеш, че във всяко село ще има полицай, че минималната пенсия ще е триста лева, и да лъжеш с ясното съзнание, че го правиш. Резултатът е, че влизаш във властта, не правиш нищо от това, което си обещал, но си седиш там - натискаш столчето. Не се прави така политика и това е една от причините нормалният, почтеният български гражданин да мрази политиката и политиците“, посочи той.

Според Петков управлението на държавата е далеч от демонстрираната стабилност именно заради неизпълнението на много от поетите пред обществото ангажименти.  Страната се раздира от скандали и конфликти като този между работодатели и синдикати, а управляващи и опозиция демонстрират липса на способност да се справят с проблемите. „Има редица сектори, в които напрежението е видимо. За съжаление, на този фон, в парламента няма опозиция. Такава, която да намира решения и по стратегически за България въпроси. ГЕРБ и БСП пеят на един глас. Законът за съдебната власт е пример в това отношение. Дойде американският посланик, дръпна ушите на премиера и той изтегли текстовете, които явно не се харесват на САЩ. Всъщност премиерът беше до там почтен, че да си каже преди няколко години, че е спрял „Белене“ и „Южен поток“, защото тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън му казала: “Спри ги“. Сега БСП тихичко споделят разпорежданията. Борисов поне излиза и си казва: „Мен ме управляват ръчно“. Докато Нинова си мълчи. Тя предпочита друг вид отношения. От типа „да ме правят тихичко каквото си искат“.

БСП и ГЕРБ съсипаха АЕЦ „Белене“. БСП и ГЕРБ съсипаха „Южен поток“, по поръчка очевидно, както Бойко Борисов публично си призна. БСП и ГЕРБ се наведоха плътно, за да допуснат финансиране на наши правни организации от НПО от чужбина. И тук има друг въпрос, вътрешен за ГЕРБ. Защото този елемент, който касаеше промяната в Закона за съдебната власт, той има вносители, които публично отстояваха тезата, че по никой начин не бива да се допуска да се финансират такива наши организации от чужбина. Започваме с председателя на правната комисия Данаил Кирилов и още серия депутати от ГЕРБ. Тези хора бяха унижени публично. Аз питам, какво ще стане утре ако се направи, например, една организация от трима съдии, двама прокурори и един следовател и започнат да получават финансиране от Северна Корея? Какво правим в един такъв  случай? Това все пак не е забранено от закона“.

В заключение Румен Петков коментира и съдържанието на бъдещия договор за добросъседство с Македония. Той определи документа като „скок на място“ заради факта, че в него до голяма степен се преповтаря написаното в декларацията от 1999 г. „В договора сега нищо ново не се представя. Друг е въпросът, че министър Захариева направи много силни стъпки с посещенията си в Белград, в Албания. Това вече е политика, да лидираш процеси в един регион. Но да преподписваш едни договори, които от повече от 15-16 години са факт и да го представяш както някаква революция и огромно постижение, е никому ненужно кресчендо.“

Назад

Top