Румен Петков: За случая с Търговския регистър да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му и на ръководството на Агенцията по вписванията

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му през годините, в конкретния случай – на „Лирекс“, както и на ръководството на Агенцията по вписванията. Пред медиите той коментира, че проблемът е в поддръжката и това е очевидно. „Две неща трябва да се кажат достатъчно ясно - от гледна точка на законовото конструиране на Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин. Има предвидени всички гаранции за изграждането, структурирането и съхраняването на информационните масиви. Очевидно проблемът е на поддръжката“.

В контекста на идеята за създаването на склад данни, която министър-председателят лансира вчера, Петков определи като несъстоятелна. „Това е абсурд. Така ще се създаде корупционна среда, ще се създаде надскачане между двете бази данни на Агенцията по вписванията и на този склад. В сегашната структура на Агенцията по вписванията на няколко места е предвидено да се съхранява базата данни“, каза Петков и добави, че подобен пример вече има в Китай с  такава структура и в момента се търгува с данни с пълна сила. Председателят на ПП АБВ настоя премиерът Бойко Борисов да оттегли своята идея за единно хранилище за данни от регистрите.

Румен Петков е категоричен, че изпълнителния директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова трябва да подаде оставката си. „Слушах сълзливи изказвания от Зорница Даскалова, че не е време за оставки, но тя няма място в Агенцията по вписванията. Тази женица трябваше да си е отишла. Не я познавам, но тя няма място там“.

Назад

Top