Румен Петков запозна руския посланик Н.Пр. Анатолий Макаров с позицията на АБВ по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие

Председателят на АБВ Румен Петков  връчи на руския посланик Н.Пр. Анатолий Макаров позицията на политическата сила по договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. В нея се настоява за активни преговорни действия между Русия и САЩ, за да могат всички резерви относно изпълнението на този договор да бъдат решени чрез равнопоставен, прозрачен диалог, в който да бъдат включени и всички заинтересовани страни, а именно партньорите от НАТО и ЕС.

Петков е информирал руския посланик и, че ПП АБВ много ясно ще поиска от българските институции да заявят, че страната ни няма място в надпреварата във въоръжаването и няма да допусне на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие, както това е било през целия период от време, който последва след Втората световна война.

“Припомних на Н.Пр. посланик Макаров, че страната ни бе задължена да ликвидира своите ракетни установки и войски, като посочих, че евентуална дискусия за това у нас  наново да бъдат разположени ракети е абсурдна“, заяви Петков. „Ще настояваме и българските институции да се обединят около инициатива пред нашите партньори в ЕС и НАТО, за преосмисляне на системата за европейска сигурност, както и да работят за иницирането на преговори подобни на тези, който доведоха до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Считаме, че е необходимо  предприемането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на държавите от Стария континент. Нещо, за което  АБВ от години настоява и каквито гласове вече прозвучаха и от страна на държави като Франция и Германия“, посочи още председателят на АБВ.

Позицията на партията ще бъде представена и пред посолствата на страните членки на ЕС, както  и пред всички заинтересовани държави.

Назад

Top