Ивайло Калфин: Имахме достатъчно предсрочни избори в последните години

АБВ винаги е била готова за разговори за засилване на левицата, но досега нямаше желание за това

"Имахме достатъчно предсрочни избори в последните години, но всичко е в ръцете на премиера", заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Понеже това е последната ми пресконференция като министър започвам с благодарност за съвместната работа. Целта на екипа е това което се прави да има максимална публичност. Оставката си подадох вчера след решение на Националния съвет на ПП АБВ", обясни Калфин. "Решението в АБВ е мотивирано с натрупване на различни процеси, критиките, които неведнъж бяха отправени към правителството, свързани със забавяне или незапочване на важни реформи. Темите, поставени от АБВ, са свързани с нестабилната ситуация около България, конкретни ресори - икономическа политика и т. н.", заяви Калфин. "Другата част бе свързана с трудната комуникация, не един път е поставен този въпрос. Не успяхме да създадем орган, с който да комуникираме. Много пъти бяхме изправени в парламента пред решения, които трябва да се взимат в последния момент", допълни Ивайло Калфин. Тези натрупвания не позволяват на АБВ да изпълни това, което е поела като ангажимент", поясни той.

По отношение стабилността на правителството Калфин заяви, че с излизането си в опозиция АБВ ще засили критичната си оценка към определени области и законопроекти. "Има два варианта пред правителството - или да се активизира, не знам премиерът ще реши, с някакви персонални реформи, или по-активна работа, за да се отговори на очакванията на обществото, или за съжаление ще има силен спад в доверието и подкрепата към правителството.

Лично бих се радвал да видя правителство, което работи амбицирано, така че да изкара целия мандат или поне голяма част от него", коментира той. "Имахме достатъчно предсрочни избори в последните години, а това не е полезно, но всичко е в ръцете на премиера и на останалите колеги от правителството", заяви той.

Калфин коментира, че според него работата, която е свършил като представител на АБВ в правителството е била добра. "Както е твърдо решението ми да се оттегля, така е и твърдо убеждението ми, че при друга ситуация бих работил с не по-малък ентусиазъм да се довършат започнатите неща".

Калфин заяви, че той, както и всички, които са работили по различните теми в министерството, ще се радват, ако има продължение по тях. "Сигурен съм, че както аз, така и колегите ми са готови да окажат всякакво съдействие на един бъдещ екип на МТСП", допълни той. "Със сигурност сме допускали и грешки. Който не работи, той не допуска пропуски. Опитахме се да бъдем диалогични и да се учим от грешките си, да ги поправяме", каза още Ивайло Калфин. По думите, когато се създаде спокойствие и се заложи на професионализма на хората, които взимат решенията, резултатът винаги е по-добър.

АБВ винаги е била готова за разговори за засилване на левицата, но досега нямаше желание за това от лидера на БСП. Да, винаги сме били готови. Досега нямаше никакво желание от страна на лидера на БСП или поставяше като условие да не участваме в това управление. Ето сега и Михаил Миков трябва да е щастлив. Надявам се да има такива разговори. Готов съм, ако мога да допринеса с нещо те да са успешни.

Информация на Фокус: тук, тук и тук

Назад

Top