Ивайло Калфин с почетна статуетка за принос в развитието на сътрудничеството между МТСП и УНСС

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев връчи днес на Ивайло Калфин статуетка за принос в развитието на сътрудничеството между МТСП и Университета за национално и световно стопанство. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка получи отличието в края на близо двучасовата си отворена лекция, която той изнесе пред преподаватели и студенти на университета. Темата на лекцията беше посветена на „Възможната социална политика“.

„Социалната политика е израз освен на солидарността на обществото и на схващането, че неравенствата трябва да бъдат премахнати. Тя не бива да се разглежда като източник на доходи, а като възможност за предоставяне на интсрументариума за повишаване на доходите от труд и съответно – качеството на живота. Социалната политика трябва да е насочена към хората, които наистина не могат да работят. Хората с увреждания, децата и възрастните хора трябва да са тези, към които бюджетът трябва да е насочен и които наистина да усещат осезаемо подкрепата на държавата“, подчерта Ивайло Калфин. Според него една от най-важните цели на социалната политика е да бъде истински израз на солидарността в обществото и като такъв, точно обществото трябва да реши и формулира приоритетите, които ще подпомага чрез нея.  

„Социалната политика не е благотворителност, въпреки че работи много близко с различни благотворителни каузи. Колкото по-развито е едно общество, толкова по-развита благотворителност има. В никакъв случай, обаче не бива благотворителността и социалната система да се бъркат“, уточни още Ивайло Калфин.

Пресцентър МТСП

Назад

Top