Владимир Маринов: Да си върнем държавността – това е голямата битка на АБВ – Движение 21

Моделът, който налага внушението, че няма алтернатива, при който на власт се редуват някой „Спасител“, а после БСП, и после отново същото -  е вреден за България, казва водачът на листата на Коалиция АБВ-Движение 21 за Пловдив област

Г-н Маринов, на първо място - защо се кандидатирахте на тези избори за депутат и какво смятате, че може да промените?

Подобен въпрос ми зададоха на няколко пъти, докато разговаряхме с хора  от различни общини в областта. Аз съм от Община „Родопи“, хората в региона ме познават и в прав текст ме попитаха: Защо се кандидатираш – имаш си образование, семейството ти – стабилен бизнес, животът ти е подсигурен, за какво ти е всичко това?

Вие какво им отговорихте?

Че може би са прави да ме питат. Да, аз мога да остана безучастен и изобщо да не влизам в тази битка. В листата на АБВ-Движение 21 в областта също има млади хора, които са с успешно развитие. И те могат да останат безучастни. Но какво ще промени това? Ако такива хора като нас не участват  – това означава с нищо да не променим живота към по-добро. И да гарантираме двуполюсния модел на управление оттук нататък и занапред. Държавата все повече ще отсъства, а младите хора – все повече ще потеглят към Терминал 2.

Говорите за двуполюсния модел – разбиването му е едно от основните послания на АБВ – Движение. Защо той е вреден за държавата, според вас?

Защото внушава и налага липсата на алтернатива, на възможността да направиш избор, да има перспектива. От 1989 г. насам ние все си избираме един „Спасител“ и после – БСП, после пак си избираме „Спасител“ и пак  БСП. Както каза и създателят на ПП АБВ и президент на България /2002-2012/ Георги Първанов – модел „стани да седна“. Единственият мотив на столетницата, че трябва да дойде на власт сега е, защото й е ред. Тези, които до вчера са управлявали държавата, подали са оставка и така не са реализирали обещаното пред хората,  днес отново искат доверие, за да управляват. Предлагат ни се едни и същи хора и се налага опасното внушение, че друг избор няма. Това е вредно за България.

Какви ще са приоритетите ви в 44-тото Народно събрание, ако бъдете избран за депутат?

АБВ-Движение 21 има изготвени конкретни предложения за непосредствени мерки, които да започнем да реализираме веднага след влизането ни в 44-ото Народно събрание. На първо място – конкретните стъпки за повишаване на доходите. Но повишаване, което е реално, направено е на базата на точни разчети и с обяснение как може да стане това и за какъв период от време. При нас сляпо наддаване с гръмки цифри няма да видите. Готови сме с конкретни мерки, свързани с  преструктурирането на икономиката и с реални, и радикални стъпки за реформа в съдебната система.

Тези мерки обаче са изцяло съобразени със спецификата на региона.  Аз и останалите кандидати за народни представители от листата на АБВ-Движение 21 сме местни хора, които живеем и работим в общините от Пловдивска област и познаваме проблемите на населените си места.

Според проучванията в парламента ще влязат между 5 и 7 партии, като АБВ – Движение 21 е сред тях.  С кои формации бихте направили коалиция?

Въпросът тук е не с кого, а на базата на какво. Ние предпочитаме да говорим за конкретни политики, а не за коалиции.

Коя е голямата битка на АБВ – Движение 21?

Възстановяването на държавността. Във всяка сфера на обществения ни живот. Например: Публичен факт е, че 90 % от европейските субсидии отиват в ръцете на 7 – 8 % от земеделските производители. Когато в едно населено място има един такъв едър производител, какъв ще е вашият интерес да останете и да произвеждате? Отдавате земята си и получавате рентата и без да живеете в това населено място. Къде в този случай е държавата? Как защитава местното производство?  Как противодействаме на обезлюдяването на това населено място?

Произвеждаме зърно, което изнасяме. След време то се връща у нас под формата н европейски вафли и бисквити. Ние просто се превръщаме в един износител на зърно. Къде е държавата, за да създава условия за българско производство?

Не мога да приема тезата на наши опоненти вдясно, че пазарът бил абсолютният фактор, който регулира процеса. Да не би в западните утвърдени демокрации да няма държава, при положение, че същата тази държава създава условия и ред, функционираща съдебна система, така че гражданите и бизнеса да работят и се чувстват защитени? Затова говорим за повече държава в икономиката.

Как могат да се вдигат доходите на хората, реалистично в следващите 4 години?

Ние, в АБВ-Движение 21 предлагаме нарастване на минималната работна заплата на 700 лева за 4 години. Това е повишение от 11 % на година – темп, подобен на този от последните години, напълно реален и постижим. За малките фирми – с до 5 работници, предвиждаме да се даде възможността за данъчен кредит от 5 хил. лв. годишно, за да могат да понесат те увеличението.

Идва ли краят на плоския данък у нас? Каква промяна предлагате в данъчната система?  

Ние сме категорични, че той трябва да бъде отменен и че това ще е социално справедливото решение за обществото. Предлагаме въвеждане на прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, плавна скала и пределна ставка от 20 %. Така ще освободим от данъчно бреме най-бедните, няма да товарим средната класа и ще изискваме малко повече от хората с много високи доходи. Така, огромното мнозинство от хората /90 %/ ще плащат по-ниски данъци – хора със заплата от 1000 лева на месец, например, ще плащат 46 лева по-малко от досега.

Вие идвате от бизнеса. Какво е реалното състояние на икономиката? Постоянно се цитират едни много добри цифри за ръст, но усеща ли с той от бизнеса?

Аз ще посоча един проблем, който сякаш стои встрани от вниманието ни, а е важен за нашето производство и икономика. Ние останахме единствената европейска държава без Закон за браншовите организации. Как българските производители да излязат на големите пазари, ако не се сдружават? Да, освен липсата на приет закон, влияние оказва и факта, че между фирмите и производителите има вече недоверие, да не говорим за сериозната междуфирмена задлъжнялост, която още повече усложнява процеса. Затова е нужна повече държава - тя трябва да се намеси, за да се създадат условията за работа, така че това недоверие да изчезне. Да има ефективен закон, така че българските производители да имат възможността да излязат на големите пазари.

Най-после като че ли партиите започнаха да говорят повече за образование и здравеопазване. Кои са най-наболелите проблеми в тези сектори и как може да се решат?

Това е вярно. Проблемът е да не останем само на етап говорене. Аз отново ще посоча проблем, който е свързан с Пловдивска област, но той е проблем на цялата страна. ВМЗ Сопот в този момент работи на сериозни обороти, изпълнява международни поръчки и има осигурена работа до 2025 година. В същото време професионалната гимназия в Сопот произвежда готвачи и специалисти по кетъринг. Разминаването между това, което произвежда нашето образование и потребностите на бизнеса е сериозно.  Ако не променим това – бизнесът ще продължи да страда от липса на кадри. Вече има инвеститори, които си тръгват от региона именно заради липса на квалифицирана работна ръка. Ако не свържем образованието с бизнеса – ще продължим да произвеждаме млади хора, които няма да могат да се реализират, излизайки от своите училища, просто защото няма работа за такъв тип кадри. Отново стигаме до това държавата да е активен участник в този процес.

Изтичането на мозъци продължава със страшна сила, което превръща демографската криза в демографска катастрофа. Как могат да се решат тези два взаимосвързани проблема?

За да останат младите хора у нас – те трябва да имат перспектива. И държавата е тази, която трябва да създаде условията за това. Ако щете дори и за премахване на първия въпрос, който спъва всички млади хора, които постъпват на работа – Вие какъв трудов стаж имате? Та, то е ясно, че един млад човек, току що завършил образованието си не може да има стаж. Нужно е адекватно законодателство и реални стимули за младите хора.

Вече казах за конкретната ни работа по възстановяване на връзката между образованието и бизнеса, така че младите хора да имат възможности за развитие.

Ние предлагаме и въвеждане на минимална работна заплата за висшисти, които работят на позиции, изискващи висше образование с 30 % над стандартната, т.е – 600 лв.

Предвиждаме облекчения за младите семейства – изравняване на паричните обезщетения за майчинство за втората година с текущата стойност на минималната работна заплата от 460 лв. Искаме да стимулираме работещите майки и предлагаме изплащане на всички обезщетения за майчинство на жените, които се връщат на работа по всяко време през първата и втората година.

Един въпрос, който в момента е позабравен от политиците – референдума.  Какво мислите за мажоритарната система? Инициаторът му Слави Трифонов даде „срок” от 2 месеца на новото Народно събрание да го приеме, а след това да се саморазпусне. Реалистичен ли е този вариант?

Хората достатъчно красноречиво казаха какво мислят. С този референдум те казаха, че политическата система е изхабена, че няма как нещата да продължават в този вид. Обществото явно е несъгласно, че на всички избори ни се предлагат едни и същи хора. Тук отново стигаме до двуполюсния модел и отново ще заявя категоричната позиция на АБВ-Движение 21, че подобен модел е вреден за България. И времето го показа.

АБВ-Движение 21 е за въвеждането на смесената избирателна система, така наречената система от немски тип – 50 % - мажоритарна и 50 % - пропорционална. Въпрос на воля от страна на политическите сили в следващото Народно събрание е да посочат най-добрият вариант, около който да се обединят. Но този вариант трябва категорично да промени модела, ако искаме да се съобразим с волята на хората.

Тонът между Европа и Турция се изостри много в последните седмици. Естествено, България също бе замесена. Усеща ли се намесата на турската държава на изборите в нас?

Факт е, че редица представители на турската държава – като се започне от посланика и се стигне до министри участват в редица предизборни събития и така легитимират партия ДОСТ. Има конкретни данни за срещи на турския социален министър с изселнически организации в Истанбул. Намесата и агресивното налагане как да гласуват нашите сънародници в Турция е опасно и недопустимо. През последните години сме свидетели и на други притеснителни факти – емисари шетат из Родопите и Лудогорието, вдигат се джамии с пари от чуждестранни и неясни неправителствени организации. Отново ще посоча конкретните неща, които предлагаме: Нашият лидер Константин Проданов е възложил на юридическия екип на АБВ-Движение 21 да изготви сигнал до Главния прокурор и председателя на ДАНС, където да се опишат всички тези обществено известни факти. Да се призове за тяхното разследване, и ако те се докажат, коалицията ни ще сезира КС, СГС и ще иска ДОСТ да бъде обявена за противоконституционна и регистрацията й да бъде отменена. 

В следващия парламент АБВ-Движение 21 ще предложи изменение на Закона за политическите партии, който да затегне много повече контрола при регистрация на партии и да не се допускат такива, които са на ръчно управление от външни сили. Промяна трябва да се направи и в Закона за вероизповеданията.

Какво ще кажете на хората, два дни преди вота?

Да излязат и да гласуват – с разума си. Вярвам, че ще преценят и видят хората с потенциал. Защото, на изборите досега все ни се предлагат хора, които са известни само с това, че са известни. Вярвам, че на 26 март това ще се промени.

Интервю: Трафик

Назад

Top