Марин Киров пред ТВ Шумен: Когато има много предприятия и работни места, а хората живеят все по-зле, това е експлоатация на труда!

Загуби ли смисъл разделението на леви и десни партии в България? Възможно ли е коалиция „АБВ – Движение 21” да бъде алтернатива на продължилия 25 години български преход? Как да се преодолеят бедността и огромните диспропорции в икономическото развитие на регионите в България? Каква коалиционна политика предлага в новото народно събрание коалицията „АБВ – Движение 21”?

Това са въпросите, които коментира за зрителите водачът на листата на коалицията за избирателен район Шумен Марин Киров.

“При сформирането на Коалиция АБВ-Движение 21 не сме водили разговор за разпределяне на депутатски или министерски места. Разговорът, който водихме бе в една единствена посока: АБВ-Д21 да бъде един сериозен алтернативен център в лятото пространство, който да акцентира на модерните леви идеи. Ние си поставихме една единствена цел – лява алтернатива на политическото статукво. Личното ми мнение като млад човек е, че има ляво и дясно. Отстъплението на държавата от здравеопазването, образованието и икономиката, този десен модел се вижда, че е тотално сгрешен и не дава добри резултати.” заяви Киров.

Той припомни автентичните леви идеи за необлагаем минимум и за семейно подоходно облагане, за безплатните детски ясли, с които коалицията участва на тези избори и заяви, че бягството от ценностите ляво и дясно обслужва единствено едрия капитал, олигарсите, които искат в парламента да има партии готови на всичко.

Киров коментира  и темата за развитието на Европейския съюз:”България се превръща в буферна зона, българските граждани са заплашени от външни събидия. Докато преди изборите се натрапват само две партии като победители, до нас се ражда нов султан, а във Франция тече дебат за излизане от Еврозоната, т.е. наблюдаваме силен опонент на границата ни, а съюзът в своя център се тресе.”

В страни от темата водачът на листата коментира и придобилият популярност през седмицата проблем с партия ДОСТ:”  Вероизповеданията, мигрантския натиск, процесът срешу българските гранични полицаи, ДОСТ – това не са случайни събития. Проблемът с Турция не е само ДОСТ, той е много по-голям. Още през 1999 г. правителството на Костов подписва споразумение с Турция, на базата на което и сега в Шумен духовното училище се издържа от чужда държава. Още със закона за вероизповеданията се дава възможност чужди емисари да шетат в областта, мен не ме притеснява, че преподават религия, притесняваме, че се занимават с политическа дейност към конкретна партия и държава.”

Според Киров на този етап не е възможно АБВ-Д21 да участват в коалиционно правителством:”Отговорност за управлението има и опозицията. През последните 10 години нямаше силна опозиция, ние сме се нагърбили с нов прочит на тази ситуация, на политическия модел. Ние сме нови лица, поемаме отговорността да бъдем опозиция. Трябва да има опозиция и опозоцията да е независима, някой неутрален играч, който не само да коментира, но и да променя средата.”

На финала на разговора Марин Киров коментира и ситуацията  за Шумен:”На първо място трябва да се погрижим тук не просто да се отварят нови предприятия, а да задържим инвеститорите. Имаме примери от миналото, при които някои от инвеститорите в Шумен избягаха в Севлиево. Заедно с това да се погрижим откриването на нови предприятия, разкриването на нови работни места да води към подобряване живота на хората. В противен случай сме свидетели на експлоатация, хем има работни места, хем хората живеят зле. Това ще се промени”

Пресцентър АБВ-Движение 21 Шумен

Назад

Top