Георги Димитров: Правителството трябва да направи един цялостен анализ на ситуацията в Македония от гледна точка на рисковете за България

Страната ни може да помогне за преодоляване на напрежението в региона

Позицията на правителството ни по случващото се в Македония е адекватна като изказване. Но това не е достатъчно, страната ни може да има своята роля в преодоляването на конфликтите в региона. Това заяви в ефира на „България он ер“ международният секретар на ПП АБВ, дипломатът  Георги Димитров. „Добре е, че МВР е свикало извънредно заседание. Надявам се по време на него са обсъдили охраната на границата ни. За това имаме ли готовност при очевидния недостиг на държавност в Македония, да посрещнем емигрантски, бежански и всякакви други опити за преминаване на тази граница. Това, което обаче трябва да се направи, за да можем да отидем извън полето на изказванията е, правителството да направи един цялостен анализ на ситуацията в западната ни съседка, от гледна точка на потенциалните рискове за сигурността на България и да докладва своите заключение и предложения пред Народното събрание и, или по време Консултативния съвет при президента. Министърът на външните работи също трябва да докладва пред ресорната комисия към парламента какво е състоянието и перспективите на двустранните ни отношения с Македония, включително и как вървят двете държави по договора, който имаме за добросъседство. Не на последно място, компетентните български инстанции трябва непрекъснато, с повишено внимание да наблюдават и да реагират на момента, на всякаква проява на нарушаване на правата на хората с българско гражданство или българско самосъзнание в Р Македония“.

Според Димитров България трябва да е активна страна и за подобряване на взаимоотношенията между всички държави на Балканския полуостров. Той посочи, че в много от страните в този район тлеят подобни на македонския конфликти и за това всички трябва да полагат усилия за тяхното преодоляване, без, разбира се, да има каквато и да било пряка намеса във вътрешните дела на всяка една от тези държави. „Ние трябва да сме активни в съживяването на различните регионални дипломатически формати, които съществуват в региона, но в момента са в замразено положение“.

Георги Димитров подчерта, че политическата криза в нашата съседка не е от вчера. По думите му събитията в нейния парламент са логично следствие на дълбокото разделение сред политическите сили и граждани на Република Макдония през последните години, което периодически води до етапи с ескалация на напрежението и сблъсъци между различни групи на обществото, както и до прояви на етническо противопоставяне. Той бе категоричен, че ЕС и НАТО не бива да стоят като безучастен наблюдател, докато конфликта там набира скорост. „Не може в един такъв момент Обединена Европа и НАТО, които декларират, че са готови да приемат по принцип Македония в редиците си, въпреки че това не се случва за сега по ред причини, в същото време да се дистанцират от това, което става в западната ни съседка и да пишат от време на време едни доклади с някакви препоръки и констатации и нищо повече. Къде е участието им, прякото, в икономическото възстановяване на тези държави след войната в бивша Югославия? Къде е участието им в изграждането на демократични институции и възпитаването на нов, демократичен политически елит? Вместо това ние от години наблюдаваме с мълчаливо съгласие формирането на едни автократични политически елити, които имат твърде съмнително общи черти с общоевропейските принципи, но засега осигуряват някаква стабилност и това за сега сякаш удовлетворява ЕС и НАТО“.

В заключение експертът посочи и някои от механизмите, с които Европа и България могат да подпомогнат успокояването на напрежението в Македония и демократичните процеси в страната. „България, например, може да помогне като настоява да се задействат в рамките на ЕС и НАТО политическите механизми за умиротворяване на такива ситуации. Механизмите за проверка и наблюдение, които има в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в Съвета на Европа също може да са ефективни. Може да настояваме тези механизми да се задействат, включително можем да направим това в сътрудничество с други наши партньори от Югоизточна Европа. Съществува и вариантът да предложим в рамките на този диалог своите „добри услуги“, за да може в Македония да започне един нормален политически диалог. Ако това наше предложение бъде прието, разбира се“.

Назад

Top