Георги Първанов: Ние сме модерната патриотична левица (интервю)

Нужна е икономическа ревизия на прехода

Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012) и основател на ПП АБВ, в интервю за в-к Стандарт:

- Господин Първанов, как коментирате опитите на Турция да влияе на изборния процес у нас?

- Надявам се тази агресивност на Турция да е свързана с предстоящия референдум, на който президентът Ердоган иска да укрепи и разшири влиянието си. За съжаление не изключвам това да е част от  "Стратегическата дълбочина" в тяхната политика и дипломация, която е заложена в поведението на този режим и която допуска намесата във вътрешните работи на съседни държави с аргумента за наличието на малцинства от мюсюлмански произход.

- Къде трябва да минава червената линия в обтягането на отношенията с южната ни съседка и каква трябва да е българската реакция?

- Трябва да бъде твърда и безкомпромисна, когато става дума за Анкара, за Високата порта - наименованието на турската дипломация от времето на османския период. В същото време обаче ние трябва да полагаме непрекъснато усилия за съхраняване и укрепване на религиозния и етнически мир в страната, защото това е ценност, от която не бива да отстъпваме. 
- Разиграва ли се в тези избори етническата карта повече от друг път - направиха се препратки дори към Възродителния процес...
- Това не е ново, но различното е намесата на официална Турция. Иначе препратки в историята може да има много, но дори и в рамките на Османската империя в Източна Румелия, която е била васална, са се правели демократични избори. Така че сега е нелепо да има турска намеса. 

- Коя е автентичната левица в България или вече ляво и дясно не са абсолютни категории?

- Има един най-силен критерий за автентичност - това е данъчната политика. АБВ и Движение 21 са категорично "за" отпадане на плоския данък. Няма европейска левица, която да има такава идея на въоръжение, както други партии в България. Разбира се, ние имаме претенциите и да сме модерната левица в смисъла на съвременна патриотична левица. На етапа на предизборната кампания е важно да покажем отношение към координатната система ляво-дясно и, разбира се, при едно бъдещо управление да се търсят общи позиции.

- Как виждате след 26 март бъдещата управленска формула за България и мястото на коалиция АБВ-Движение 21 в нея?

- Има различни варианти за управленска конфигурация след изборите. АБВ и Движение 21 имат много голям управленски потенциал, но не бихме правили безпринципни компромиси. Условието е нашите политики да бъдат приети в управленската програма на новия кабинет.
- Кои са приоритетите, от които не бихте отстъпили?
- За нас голямата тема, която трябва да бъде развита в конкретни ангажименти, е демографската политика. Ние предвиждаме серия от идеи, свързани с увеличаване на майчинските, с шанса за младите семейства и младите специалисти, особено в дефицитни професии като лекари, учители. Така ще можем да работим не само за стабилизиране на нацията в количествено отношение, но и откъм качеството на човешкия потенциал. Естествено, важно е да имаме нова, преструктурирана икономика с акцент върху новите технологии, с възможности да не изнасяме сурова продукция, а да има повече добавена стойност върху онова, което произвеждаме. По темата "сигурност", където всички сме загрижени, имаме конкретни идеи, включително закон с тежки санкции за трафикантите на имигранти.

- Виждате ли БСП като свой коалиционен партньор? 

- Имаме идейна близост при внимателен прочит на програмите, но остана едно тягостно чувство след лъжата на "Позитано", след като се отметнаха в навечерието на президентските избори. Това ще изисква мерки за укрепване на доверието. По отношение на ГЕРБ новото ръководство на АБВ е заявило своята позиция, че не бихме участвали в коалиция с тях, особено след проблемите, които имаше в правителството, към което бяхме съпричастни. 

- В момента в Европа върви големият дебат за бъдещето на ЕС. Не ви ли се струва, че този дебат отсъства у нас, особено в предизборната кампания. И ако съюзът премине на две скорости, къде ще е нашето място?

- Преди седем-осем години съм коментирал темата. Тогава се говореше за "Европа на две писти", което е същото. Искам да подчертая, че двойният стандарт не е от скоро, но ние трябва да бъдем категорично против. Това влиза в разрез с идеята на учредителите на ЕС. Не може да има клуб на богатите и периферия, която е виновна за всички неудачи. Проблемите идват от липсата на лидерство в големите държави и от тежката бюрокрация в Брюксел, която изсмуква ресурсите на ЕС и го прави неконкурентоспособен. 

- Безапелационно ли е евроатлантическото бъдеще на България?

- Няма сериозна формация, която да оспорва това бъдеще. Във всеки случай като държавен глава аз съм подписал актове за членство на България в ЕС и НАТО и потвърждавам, че АБВ и Движение 21 ще отстояват тази ориентация. Това обаче не означава загърбване на наши традиционни и перспективни партньори в региона и на Изток. 

- В този контекст какви трябва да са отношенията в XXI век на България с Русия?

- И в XXI, и в XXII век ние първо трябва да бъдем признателни на Русия заради освободителната мисия. Но по-важното е, че имаме нужда от взаимоизгодни, прагматични отношения, които да отворят отново руския пазар, да докарат руски инвестиции. Това се е случвало и има шансове да се развие и в бъдеще. Както сме показвали в близкото минало, възможно е да имаме активни отношения с Русия, без това да накърнява нашето европейско развитие.

- Напоследък има много коментари за падането на санкциите срещу Русия. От тях ли страда България повече, или от санкциите, които Москва въведе като контрамярка?

- Те са свързани. Сама казвате, че контрасанкциите са отговорът на мерките на Запада. Никои санкции не могат да получат нашето одобрение, защото страдат хората, а не управниците. Така беше, впрочем, и с югосанкциите. Така че ние трябва да имаме много категорична позиция. Вето, разбира се, не може да се наложи, както някои си мислят, но може да се настоява категорично и да бъдем част от тази нарастваща тенденция в ЕС на държави, които искат отмяната на санкциите.

- Ако трябва да теглим чертата - демокрацията повече ни отне или повече ни даде?

- Този спор е непродуктивен. Демокрацията създаде политически правила, които нямат алтернатива, връщане назад няма. Но, за съжаление, под знамето на демокрацията някои съсипаха голяма част от българската икономика. Затова ние предлагаме икономическа ревизия на прехода - да се извадят икономическите досиета, да се види кой каква далавера е правил тези години и какъв принос има за това състояние на икономиката. 

- Как може да се премахне смазващото чувство за дефицит на справедливост в обществото?

- Няма единен отговор. Разбира се, дебатът се води около реформата на съдебната власт, но според мен, не по-малко важно е да се върне чувството за социална справедливост на хората. Защото, както и нашият нов лидер Константин Проданов нееднократно подчертава, не е редно 1-2% от хората да притежават колкото останалата част от населението.

- Как виждате своето бъдеще в политиката и извън нея?

- В това, което правя и в момента - не толкова с преки организационни ангажименти, повече в даването на идеи, във формирането на политики, в подготовката на млади, бъдещи лидери. Т.е. да се използва максимално моят опит, но без по никакъв начин да се намесвам, да преча на това младо, енергично и кадърно ръководство, което има АБВ.

- Господин Проданов допитва ли се до вас за съвети?

- От време на време коментираме различни въпроси. Не бих казал, че това са съвети, по-скоро аз изразявам своето мнение, но той решава. Нерядко неговите решения са различни от това, което мисля. Но той затова беше избран - защото е политик с характер, воля и със свое мнение за нещата.

standartnews.com

Назад

Top