Ивайло Калфин: Предложението за пренасянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите в системата

Тя се нуждае от дълбока реформа

Предложението за пренасянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите в системата. Тя се нуждае от дълбока реформа. Това заяви в ефира на „BloombergTV“ членът на НС на АБВ Ивайло Калфин. „Тук е необходима много дълбока реформа, която беше подготвена, има разработена концепция, но разбира се новото правителство има право да я обсъди още един път и да започне нейното съгласуване с организациите на хората с увреждания. Мисля така, защото освен злоупотребите има много несправедливости в системата за трудова експертиза, има и много трудности. Едва ли има някой в страната, който да е доволен от нея. Ако се погледне самата система на ТЕЛК-овете, тя е недофинансирана, там лекарите нямат право да работят нещо друго, няма достатъчно експерти, поради което ТЕЛК-овете са малко, а хората които трябва да ходят до там изпитват допълнителни затруднения“, заяви той.

По думите му у нас трябва да се приложи европейската практика за трудоспособните хора с някаква степен на увреждане да бъде създадена отделна комисия, която да преценява възможностите им за работа. ,,Това е методика на Световната здравна организация, сравнително нова, която се прилага в редица европейски страни. Първо се отделят хората, които са в трудоспособна възраст и имат действителна възможност да работят. За тях се прави втора комисия, която определя с конкретното заболяване,  какъв вид работа може да изпълнява съответния човек. Всичко останало, което касае деца и възрастни е социална политика, то не е трудова експертиза. Това ще намали потока към въпросната трудова експертиза, като в същото време ще даде възможност тези хора да получат тази грижа, от която те със заболяването си се нуждаят, като освен това и да работят.Това трябва да стане постепенно и хората трябва да се убедят, че нито един от гражданите ни, който има увреждане няма да загуби средства“.

Калфин определи като вредни и противопоставящи хората заявленията, че със спестените от новата организация на ТЕЛК пари, ще се подпомага осигуряването на средства за пенсионната система. „Пенсиите са отделна система, която беше значително затегната с промените, които направихме в НОИ. Това, което трябва да се направи е просто тя да се дофинансира. Твърдя, че има възможности за това. Ако ГЕРБ работи за реализиране на прогнозата си за средна работна заплата от 1500 лева, това означава за 4 години и 50 процентно увеличение на средните трудови възнаграждания. Това значи и 50 процентно увеличение и на приходите в НОИ от осигуровки, което е нормално и е  напълно достатъчно, за да се индексират всички пенсии и то към сегашна дата, а не към 2009 година“.

Ивайло Калфин бе призован за коментар и по отношение на решението за вдигане само на най-ниските пенсии до 200 лева. „Увеличението само на минималната пенсия е изключително грешен подход. Той е анти цялостната логика на пенсионната ни система. Той ощетява страшно много хора. В този случай, когато се увеличават само най-ниските пенсии се получава така, че хората с малко стаж и внесени осигуровки, на практика ще започнат да получават същото като тези с много повече стаж и платени вноски. Няма как да се прави социална политика през пенсиите, защото те са осигурителен доход, за който всеки човек, който работи си плаща. Това на практика са неговите пари и той си ги получава след като приключи с активната трудова дейност“.

 

Назад

Top