Иван Аспарухов: Искаме силни региони и възродена България

Трябва да освободим ръцете на малкия и среден бизнес, той е сложен под похлупака на частните и корпоративни монополи. Липсва инициатива. Това каза в предизборен дебат по БНТ Иван Аспарухов, водач на листите на Коалиция „АБВ – Движение 21“ в 5 МИР Видин и 6 МИР Враца.

Той заяви, че формацията ще работи за възстановяването и развитието на българското селско стопанство. Предвижда се създаване на Държавен земеделски фонд, който да разнообрази и подпомага производствата в този отрасъл и най-вече малките и средни производители, които да имат и възможността да пласират стоката си по-лесно в търговските вериги.  Според Аспарухов крайнолевите и крайнодесните мерки в земеделието са докарали България до просешка тояга. И сме го докарали до там, че да се въведе категорията „безработен селянин“. Нещо, което в България никога не е имало. Затова политическата формация ще иска част от продукцията да се преработва в страната.

Аспарухов алармира, че в България не се развива местната власт и е нужна децентрализация. Акумулираният в държавата ресурс, който е бил нужен за влизането на страната в ЕС, не се е върнал на локално ниво. Трябва да се натоварят с отговорности областните управи, които според него са се превърнали в кафез за съхраняване на нереализирани партийни кадри.

„В България нямаме обособени региони. Имаме само области, общини и кметства. Ние не сме доказали на Европа, че искаме региони, а искаме пари за тях. Нужна е бърза промяна, нова регионална политика и финансово стабилизиране на общините“, каза Аспарухов.

Той представи и идеята на коалиция „АБВ – Движение 21“ за основаване на Национален фонд за иновации, който да инвестира и създава високотехнологични държавно-частни предприятия.

Пресцентър ПП АБВ

Видео ТУК! 

 

Назад

Top