Константин Проданов: Популизмът не е нашето поле на действие (интервю)

Сегашният тип икономика ни обрича на бедност и на това младите хора да напускат един по един страната

Константин Проданов, председател на ПП АБВ, водач на листите на Коалиция „АБВ - Движение 21“ за 27-ми МИР-Стара Загора и 23 МИР – София, в интервю за bgonair.bg:

Млад, образован, работил в голяма финансова институция в Токио. Кое Ви провокира да се захванете с политиката и да навлезете в дълбокото – лидер на партия АБВ?

Именно познаването на икономическите процеси в напредналата част на света и сравнението с България е един от мотивите да се опитам да формулирам и наложа ново разбиране за модела, по който смятам, че трябва да се развива нашата страна. Друга причина е не даже възмущението, а направо гнева, който изпитвам от крещящата картина на бедност, експлоатация и неравенство в нашето общество, от разпада на духовността и развала на държавността.

Не е нормално, десет години след присъединяването към ЕС, вместо да намаляват, неравенствата в България да се задълбочават. Не е допустимо десетте най-големи компании с оборот от около една четвърт от БВП да плащат едва 0,2% от корпоративния данък. Не е приемливо едни нищожни 6% от фермерите да получават 80% от европейските субсидии, а продукцията да се изнася в чужбина без преработка, носеща добавена стойност. Не е обосновано кохезионните фондове да се използват предимно за строеж на магистрали, докато някои региони, например Северозападния, да бъдат напълно пренебрегнати. Не е тайна, че от фондовете на ЕС като цяло сe облагоделстват основно местните олигарси. В същото време, „изтичането на мозъци“ заплашва да върне България в Средните векове. Правителствата на Борисов даже не забелязваха тези проблеми. Седемгодишното управление на ГЕРБ е изгубено време за България. Подкопана е държавността, корупцията достигна невъобразими размери, обществените поръчки са порочни и никой не е подведен под отговорност за това.

Накратко, имам идеи за модернизиране на лявото и развитие на държавата и желание да се опитам да ги реализирам.

Българската политиката – популизъм или плагиатство? Липсата на опит плюс ли е в граденето на политики за хората?

Популизмът не е нашето поле на действие. Бих желал хората да гласуват за нас, защото подкрепят не просто обещания, а лявоцентристката ни политика. Плагиатството, както го наричате, също е далеч от нашата политическа философия. То би довело до възпроизвеждане на статуквото. Не случайно наименованието на нашата партия съдържа думата „алтернатива“. Коалиция „АБВ-Движение 21“ предлага в тази кампания конкретни мерки, които ще поставим на обсъждане веднага след влизането ни в 44 Народно събрание. Крайно време е да сложим край на лесните обещания и да им се противопоставим с ясни и изпълними послания. А опит ще натрупваме в движение, в действие, а не в пасивно съзерцание.

Като млад човек, каква е позицията Ви за младите работещи българи, защото се наслушахме на обещания за пенсионерите и облекчаване на бизнес климата?

Сегашният тип икономика ни обрича на бедност и на това младите хора да напускат един по един страната, понеже няма как да се амбицират хора, които са инвестирали време, енергия и пари да се образоват, да останат тук и да работят в най-добрия случай - в аутсорсинг индустрията. Така, с висше образование, два чужди езика да отговарят на телефона и да казват – „Да, сър. Натиснете копчето и рестартирайте компютъра“. Да, за това се плаща малко повече от средното в страната и гарантира почивка на морето в Бургас или другаде по Черноморието за една седмица, както и последен модел смартфон, но ми се струва, че на младите хора им трябва нещо повече от това.

Аз лично смятам, че ако няма интелектуално предизвикателство, ако няма развитие, човек започва да се чувства подтиснат. Необходима е нов тип икономика, която да е високо продуктивна, като произвежда неща с висока добавена стойност, които външният свят иска да види. Ние не произвеждаме такива. Този тип икономика може да създаде тези работни места, които могат да задържат младите хора тук. Опираме до въпроса: Как? Този тип радикална трансформация не се случва от само себе си, а с активното участие на държавата. Държавата трябва да се ангажира активно, като инвеститор, който ще подбере няколко сектора, за които има ниша на световния пазар, ще зададе посоката на развитие и ще създаде високоплтени работни места.

Такива сфери са например енергетиката, фармацията, но глобални тенденции са роботиката, изкуствения интелект, генното инженерство, големите бази данни. Всичко това изисква огромен ресурс, който не може да дойде от бизнеса, иска се експертен капацитет и по-дълъг инвестиционен хоризонт, което може да направи само държавата, например чрез създаване на инвестиционен фонд със значителен капитал.

Говорил съм с частни инвестиционни фондове, държавата да създава предприятия със смесено държавно и частно участие, да създава и обучава кадрите, да плаща на университетите за специалности, които са стратегически за развитието на държавата, да плаща и за тези кадри, които са приоритетни за развитието на съответния регион. Този тип преструктуриране може да се случи. Това ще създаде предпоставка за оставането на младите хора, но и ще даде повод за връщането на хората тук.

Има няколко механизма за реализиция на младите хора. Те не се прилагат на практика в момента или не до такава степен. По отношение на средното образование, това е т.нар. дуално образование, когато последните няколко години младежите учат и работят, като така придобиват професионална квалификация, развиват умения, контакти, които им дават възможност след завършването им. За висшето образование – завършваш, но ти трябва опит, а никой не те взема на работа. В западните държави въпросът е уреден и има работещ механизъм - държавата предоставя стимули, обикновено от данъчно естество, на фирми, които приемат студенти в последните няколко години от обучението им и впоследствие, които са току-що завършили. Това е модел, който лесно може да се приложи.

Защо решихте да влезете в коалиционни отношения с Движение 21 на Татяна Дончева? Кое е ключовото във вашите взаимоотношения – програмата или общата цел?

Това решение беше плод на осъзната необходимост от страна и на двете формации, че в ляво-центристкото пространство е необходима консолидация и взаимодействие, ако искаме да бъдем по-сериозен фактор в политическия живот и реално да имаме възможност да осъществяваме политиките си. Целта на това ново обединение е да създадем алтернативна формация в център-ляво с разбирането, че всяка от участващите партии запазва своята идентичност, но заедно те издигат на преден план споделени виждания по основните проблеми на обществото и гражданите. Намерихме много допирни точки, констатирахме сходни политически виждания и взаимно допълваща се експертиза по приоритетните направления на развитието на страната. Нашата амбиция е да постигнем значимо парламентарно представителство, надхвърлящо механичния сбор на електорална подкрепа на двете партии. Имаме амбицията не само да се утвърдим като уважаван и стабилен участник в политическия живот, но и – в перспектива - като незаобиколим фактор в управлението на страната.

На кои избиратели разчитате и защо трябва да бъдете отново в парламента?

Разчитаме на първо място на младите и социално активни слоеве на обществото. Добре е известно, че БСП преди 20 години имаше като гласоподаватели два и половина пъти повече хора. Тя загуби тези избиратели и на последните избори над 80 % от гласуващите за нея бяха над 60 години. Тези хора са били леви, но са се разочаровали и ние искаме да ги привлечем, за да не отидат при популисти и псевдонаионалисти.

Разчитаме на това българските граждани да чуят и разчетат правилно нашите послания, да разберат, че предлагаме реална алтернатива на 27-годишния модел на така наречения  преход, да разпознаят в нас партиите и коалицията, които не просто говорят благи приказки, но и са решени и способни да променят нещата. Не искаме да влезем в парламента, за да бъдем поредните двуличници или безличници.
 
Ако влезете в следващото НС, кои ще са вашите партньори? От кой спектър – десен, ляв, център?

Имам усещането, че двете водещи партии тихо вървят към голяма коалиция, въпреки съмнението ми, че тя би могла да бъде основана на принципи, колкото на споразумение между двете партии да получат своя дял от властта.

“Зад прикритието на необходимостта от стабилност и национално единство, това, което ще се случи, ще бъде съвместен грабеж”.

Ето защо, ролята на една интелигентна парламентарна опозиция ще бъде от първостепенно значение и точно това ще бъде ролята на АБВ в случай на такава голяма коалиция.

За съжаление, прогнозата е за нестабилно бъдещо управление. Такъв е тонът на кампанията, която се води - залагат се отношения на конфронтация. Правят се опити за формиране на два полюса - около ГЕРБ и около БСП. Ако няма сериозни балансиращи сили като един добър коректив, какъвто ние се опитваме да бъдем, то животът на следващия парламент няма да е много дълъг. Това не е нашият избор, защото в момента бизнесът не работи и ако трябва да се чака още няколко месеца, ефектът върху икономиката, бюджета, хората ще бъде силно негативен. Ние бихме желали да се утвърди идеята за съгласие и ще работим в тази посока с всички възможни съмишленици, колкото и трудно да е това.

Има обаче „червени линии“ – и програмно-политически, и морално-идейни, и санитарно-хигиенистични, които не бихме пристъпили. Като съглашателство с ГЕРБ, или лакейско-небългарски елементи. Работата в опозиция е също елемент от нормалния демократичен живот и ние нито се страхуваме, нито бягаме от нея.

Кои ще са първите инициативи на АБВ Д21 след изборите?

Ние имаме висока степен на готовност с няколко законопроекта, които бяха изработени още в предишния парламент, така че ще влезем в новото народно събрание с летящ старт. Това са например законът за гражданския фалит, повишаване на наказанията за трафик на хора и каналджийство и т.н. Нашата основна цел обаче остава подобряването на условията за живот на българите. Това изисква на първо място преодоляване на бедността чрез една по-смислена политика по доходите и отмяна на плоския данък за физически лица, подсилване на трудовото законодателство, така че интересите на работещите хора да бъдат защитени. Наред с това - създаването на условия за работеща икономика, посредством активна роля на държавата като инвеститор в стратегически отрасли в партньорство с бизнеса. Ще работим се и намаляване на административното бреме върху бизнеса и редуциране на таксите, които държавата изисква от него. Наред с всичко това - реформиране на образованието и здравеопазването в посока на по-малко пазар. И разбира се, това без което не може - укрепване на правовия ред в държавата и държавността като цяло посредством цялостно реформиране на съдебната система, за да може да се гарантира, че ще има правила и те ще важат за всички. На този етап това са най-важните неща за българските граждани, откъдето трябва да се започне, за да могат те да усетят, че има алтернатива на ниските заплати и пенсии, на социалното неравенство, на несправедливостта и беззаконието, на грабежа и корупцията, на неграмотността и бездуховността. Да могат хората да възвърнат самочувствието и достойнството си, да се почувстват по-спокойни и сигурни, да усетят, че имат гърба на държава, която мисли и се грижи за тях.

http://www.bgonair.bg

Назад

Top