Константин Проданов: Предложението за отпадане на добавката за клас „прослужено време“ е безобразие

Предложението за отпадане на добавката за клас „прослужено време“ е наглост и безобразие. Ако то бъде прието ще се стигне до замразяване на доходите на хората, което ще откаже окончателно българите да търсят препитание у нас. Ще откаже и сънародниците ни в чужбина да се завърнат и да заживеят и работят отново в България. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ лидерът на АБВ Константин Проданов. Той подкрепи тезата си с категорични факти, като припомни, че отпадането на добавката за стаж при държавните служители, което бе извършено по предложение на бившия финансов министър при първия управленски мандат на ГЕРБ Симеон Дянков, е довело до това, че в сектора, на практика, повишаване на трудовото възнаграждение през последните няколко години няма. „Клас „прослужено време“ не е отживелица, както се твърди, понеже разпоредбата е приета 2007 година и то по предложение на работодателите, на които им се дава правото да определят какво се брои за професионален стаж. На практика, тази добавка за стаж в момента е единствения, що-годе независим автоматизъм, който дава възможност цената на труда в България да се повишава. Ако той отпадне, това ще забие и последния пирон в ковчега на българския работник и наистина безвъзвратно ще откаже много наши сънародници да се върнат в страната ни. Според официалните данни през последните 10-15 години над един милион българи са напуснали родината ни и то основно заради ниските, мизерни възнаграждения и отношението към тях. На този фон имаме нещо като смешен плач от страна на работодателите. Това са хора с коли за по 200 000 лева, с имения в стил „Великият Гетсби“, които сега се опитват да обясняват как не могат да си позволят да платят мизерната надбавка за клас „прослужено време“ към мизерната заплата на всички тези българи, които тук определят като нископроизводителни и мързеливи и които в момента, в който пресекат границата ни и отидат в държава с нормални условия на труд и заплащане, изведнъж стават много производителни. Тук оставяме настрана, че в България получаваме много по-малко в сравнение с другите държави в Европа, спрямо това, което произвеждаме“. 

„На много места по света има практика за клас „прослужено време“, нарича се „seniority bonuses“. Има го в САЩ, Канада, Белгия, Испания, а в Япония например, наред с всичко останало, за всяка прослужена година в компанията получавате по една заплата, когато решите да напуснете“, продължи Проданов. Той категорично отхвърли и твърденията, че този финансов механизъм ощетява младите кадри и стимулира ниска производителност на труда. „След като работодателите твърдят, че няма връзка между качествата и квалификациите и стажа, нека тогава да наемат млади хора. Така хем няма да им пострада качеството, хем няма да плащат класа „прослужено време“. Това обаче никой не го прави. Напротив, във всяка една обява за работа, която може човек да види, се искат години трудов стаж по конкретната специалност“.

Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на ситуацията с неизплатените заплати от работодатели в България. „Подобни неща, освен в България, се случват основно в някои държави от Африка и Латинска Америка. Обективните факти показват, че част от проблема се дължи на ниското ни ниво на предприемаческа култура. Това е нещо като форма на модерно робство. Има много очевидни пропуски и в законодателството, които го позволяват. Направихме една временна комисия в парламента, посветена на проблема. Тя просто се размота, загуби два месеца време и в крайна сметка взе решения за една част от необходимите законодателни инициативи, за съжаление по-беззъбата част. Не се взе решение по въпроса за практиката фирми с финансови задължения да бъдат прехвърляни на клошари или социално слаби. Друго, което също не бе прието от тази парламентарна комисия, е това работниците да бъдат качени малко по-нагоре във веригата, когато фирмата бъде обявена в несъстоятелност. В момента работниците са четвърти поред за право на получаване на средства от наличните активи, след банките и облигационерите. Трябва работниците да са първи по ред, защото при тях ситуацията е буквално на живот и смърт, въпрос на оцеляване. Да не говорим и че има фонд за гарантиране на вземанията. Но и там процедурата е калпава, понеже за да кандидатстваш за средства от фонда фирмата трябва да бъде обявена в несъстоятелност, което всеки един добър адвокат ще ви каже, че може да бъде разтакавано с месеци и дори години“.

Встрани от темата Проданов отговори и на въпрос, свързан с фалита на КТБ и липсата на развитие по случая в полза на обществото. „На всички участници на срещата при президента им е пределно ясно кой е срутил банката и защо и как тя е нараснала до това, в което се е превърнала непосредствено преди фалита. Въпреки това всички се ослушват като зайци в люцерна, прехвърлят си вината и всеки търси да извлече някакъв тесен, дребен, политически дивидент. Големият проблем на КТБ е, че големия грабеж става след като беше бутната. Защото тук с парите на хората са купувани реални активи, които в момента се разпродават на безценица, а това реално е масата на несъстоятелността, която трябва да бъде събрана и върната на хората“.

 

Назад

Top