Константин Проданов: Щом държавата разполага с милиарди за саниране, значи можем да си върнем и ЧЕЗ

Щом държавата разполага с милиарди за саниране, значи можем да си върнем и ЧЕЗ. Видно е, че средства има, но те се харчат по безобразен начин. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му примерите за недалновидна държавна финансова и инвестиционна политика са много. Един от тях е идеята за замяна на таксуващите апарати в столичния градски транспорт, чието изпълнение ще струва на бюджета на София нереално огромната сума от 88 млн лева. „Ние си купихме, например, и ядрен реактор, който скоро ще стане музеен експонат, но в програмата на правителството няма и една дума за развитие на ядрената енергетика. В момента пред нас е ситуацията с изтеглянето на ЧЕЗ от България. Това е един удобен момент държавата да се замисли дали да не се върне като собственик в ЕРП-тата. Много по-малко пари ще са необходими за това, отколкото например милиарда, който беше даден до момента за саниране. И мисля, че хората в цяла Западна България ще оценят едно такова решение“. По думите му стойността на дяловете на двете дружества на ЧЕЗ у нас е малко над триста милиона лева, което отговаря на финансовите възможности на страната ни да ги закупи, при наличие на воля за това.

Проданов бе призован за коментар и по предложенията на правителството за осигуряване на допълнителни средства в редица социални сфери и сектори. „На приказки всички са силни, искам обаче да видя и дела. Всъщност радвам се, защото макар нашият, няма да крия, неудоволетворителен резултат на изборите, явно сме спечелили битката за умовете на хората. След като финансовият министър Горанов, с който рядко сме били на едно мнение, днес например изказа нашата теза, че умишленото задържане на доходите ниски, е една от причините за демографската криза, и че работодателите трябва да направят нещо в тази посока. Трябва да се работи в посока за увеличаване на доходите. Нашият голям проблем е, че ние имаме икономика, която не произвежда нищо стойностно. Това може да се промени с инвестиции, но такива липсват, държавата също не го прави“, посочи той.  Според него управляващите трябва не просто да намаляват административната тежест за бизнеса, но и да създават условия той да желае да се развива у нас, особено в по-отдалечените и изостанали региони. „Ако продължаваме да подмамваме инвеститорите само с евтина работна ръка, те просто ще спрат да идват. Защото нископлатените работници няма да могат да им свършат работа. За производителите е необходимо да се създадат конкурентоспособни  предимства, каквито те не могат да получат другаде.“

Във връзка с темата лидерът на АБВ даде пример и с поредния провал на българската политика, по отношение на най-сериозните световни инвестиционни намерения. Това е отсъствието на страната ни от международния форум в Китай, на който бе обсъдена възможността за създаване на трансконтинентален транспортен коридор, определен като  „Нов път на коприната“. „На този форум на много високо ниво, който приключи преди два дни в Китай, имаше представители на над 30 държави. Това е, може би, геостратегическият проект на десетилетието, да не кажем на столетието. Той ще ни заобиколи. Ние блеснахме с отсъствието си. Там трябваше да отиде премиер, това е безспорно“.

В заключение Константин Проданов взе отношение и по внесените предложения за мажоритарен вот. „Ние не подкрепяме мажоритарната система във вида, в който тя се предлага в момента, с пълно мнозинство и в два тура. Тя има редица проблеми. На първо място такава няма никъде в Европа. Има я в Африка, в някои бивши Съветски републики. Тезата, която ние защитаваме е, че ни трябва смесена система с мажоритарен елемент 50 на 50, от немски тип, където гласуваш и за партии, и за личности“. 

Назад

Top