Константин Проданов: Унизително е да чакаме поредното разрешение от Брюксел

Този път за отклонение на „Турски поток“, което да мине през България

Унизително е да чакаме разрешение от Брюксел за отклонение на „Турски поток“, което да мине през България. Трябва да използваме европредседателството на страната ни, за да поставим и важните за нас теми. Това заяви в ефира на „България он еър“ лидерът на АБВ Константин Проданов. „Това е унизително и скандално. Пропуснахме големия шанс да реализираме „Южен поток“. Сега за едно по-малко отклонение се борим със зъби и нокти и въпреки това пак чакаме Брюксел да ни разрешава. Е, ето го европредседателството ни, да поставим този въпрос“, посочи той. По думите му е добре, че страната ни, с известно забавяне, все пак определи приоритети за периода, в който ще бъде начело на Съвета на Европа, но част от тях остават доста неясно формулирани за обществото, а някои важни теми изобщо не фигурират. „Слава Богу, започнаха да говорят управляващите, че един от приоритетите трябва да бъде развитието на Западните Балкани. Друг заявен приоритет трябва да бъде кохезионната политика. Ако преведем на нормален език този термин, това означава сближаване на жизнените равнища между нас и държавите в ЕС. Това наистина трябва да бъде сред основните акценти. Трябва обаче да погледнем и към така нареченото „изтичане на мозъци“ от България и компенсациите, които страната ни трябва да получи за това, към разпределението на еврофондовете след 2020 година, тъй като средствата в тях ще намалеят драстично след края на настоящия период. Трябва да обърнем поглед и към Брекзит и начина, по който този процес ще рефлектира върху нас. В тези посоки трябва да си поставим въпросите. Те трябва да бъдат насочени към подобряване на качеството на живот на българина“.
Във връзка с темата Проданов коментира и тезите, че е възможен провал на българското председателство на ЕС. „За съжаление почти сигурен съм, че по време на европредседателството ни нито един реален проблем на българските граждани няма да бъде решен. Иначе вероятно ще успеем да замажем протоколно положението, ще ги нахраним чужденците и няма да се „изложим пред тях“. С това сигурно ще се оправим, но ще е един огромен пропуснат шанс за България да постави проблемите, които са пред нея на дневен ред“.
Лидерът на АБВ изрази становище и по отхвърлената за сега идея за отпадане на клас „прослужено време“ на вицепремиера Валери Симеонов, който се извини публично за предложението си. „Издърпали са му ушите, образно казано. Факт е, че той за краткото време, в което е вицепремиер, успя да настъпи всички възможни „мини“ и демонстрира завидна липса на усет. Тук той оттегли тази си скандална идея, но една друга мина. Това, че правителството облекчи процедурите за „внос“ на нискоквалифицирани кадри от чужбина. В момента спокойно могат да се внасят молдовци и украинци, а скоро и от Пакистан, и от Зимбабве сигурно. Вместо да видим как да задържим нашите хора, българите, да не ходят да берат по 12-14 часа плодове в Гърция например, вместо да привлечем тях да работят на нашето черноморие, ние вдигаме ръце от това и казваме: „Е, случва се. Хайде да си внесем по-евтина работна ръка от Молдова“. Е, колко време ще мине преди молдовците да се усетят и да разберат, че в Румъния например, се плаща малко по-добре отколкото тук и да си тръгнат?“

Назад

Top