Константин Проданов: Хората се радват, че нови и млади политици се опитват да направят нещо смислено вляво

Най-добрата социология е огромният брой ръце, които съм стиснал - има много позитивни нагласи към нас

Трябват радикална съдебна реформа и обособяване на прокуратурата като самостоятелно звено, неподвластно на влияние от политици и съдебна власт

С лидера на АБВ и водач на листите на Коалиция "АБВ - Движение 21" в 24-и МИР в София и в Стара Загора Константин Проданов разговаря Лиляна Клисурова, 24 Часа:

- Г-н Проданов, това е първата ви предизборна кампания като лидер на АБВ - какво е усещането, как ви приемат хората?

- Трудността за мен дойде от това, че много скоро преди това бях избран за председател на партията. Наложи се почти едновременно да сформирам екип, да опознавам структурите, да участвам в преговорите за формиране на коалиция, съставяне на платформа и определяне на кандидат-депутати и в движение да “скачам” в кампанията. Водя 2 листи - 23-и МИР в София и в Стара Загора, обикалям цялата страна в помощ на колегите.

Като цяло съм приятно изненадан от позитивните нагласи към нас, при това не от членове и симпатизанти, а от много по-широк кръг от хора. Дали на пазара в Гълъбово, или при разходка в Българево и Шабла, навсякъде хората приемат много добре факта, че нов, млад и енергичен екип, необременен от досегашно участие в политиката, се опитва да направи нещо различно и смислено в лявото пространство. На фона на общия негативизъм към политическата класа това е много обнадеждаващо. В неделя се срещнах с българската общност в Атина и бях впечатлен от интереса и от радушния прием. Това е най-добрата социология - огромният брой ръце, които съм стиснал. Това ми дава увереност, че ще имаме убедително представяне на 26 март.

- Каква е готовността на АБВ за изборите?

- Вече мерим не готовност, а ефективност, резултатност. Опитваме се да бъдем максимално активни и успешни при наличните финансови, медийни, социологически и политически ограничения. Не се мъчим да компенсираме и блеснем с бомбастични обещания, изкуствени скандали и скалъпени компромати. Стараем се да излъчваме поведението, което ще утвърждаваме в парламента - на политически зряла, национално отговорна, експертно подготвена партия и коалиция, която залага на конкретни, работещи решения.

- Колко добавена стойност има коалицията ви с “Движение 21” и каква е прогнозата ви - колко депутати ще вкарате в НС?

- Преди няколко месеца нашите две формации получиха общо 200 хил. гласа на президентския вот, което е и стартовата ни база. Коалицията ни обаче надхвърля математическия сбор. Ние се допълваме взаимно като послания и визия, което води до синергичен ефект, чийто резултат надвишава аритметичната сума на нашите избиратели. Амбицията ни е да имаме по-голяма от предишната парламентарна група.

- Какви следизборни конфигурации виждате в следващия парламент?

- Имам две притеснения. Първото е, че ще е трудно да се състави стабилна управленска формула. Прекалено много агресия, конфронтация и омраза се изливат в кампанията. Не се дискутират политики, не се сблъскват идеи, не се очертава поле на съгласие. Второто ми притеснение е, че на фона на тази идейно-политическа не само несъвместимост, но и недостатъчност ще се отиде на исторически компромис и “национална отговорност” в името на стабилността, председателството на ЕС и пр. Това включва и варианта широка коалиция ГЕРБ-БСП в допълнение към групировките, които се дискутират около двата полюса. АБВ е против статуквото на двуполюсния модел.

- Като лидер на АБВ втвърдихте тона, който Георги Първанов имаше към останалите партии - с кого е възможно да се коалирате и с кого - не?

- Съгласието, за което ще работим в парламента, колкото и трудно постижимо да е то, не премахва някои

“червени линии”

на невъзможно

коалиране,

където е

ситуирана ГЕРБ,

както и сили като тази на Марешки, с които имаме санитарно-хигиенистични несъвместимости.

- Поискахте забрана на ДОСТ - защо?

- Ситуацията, която създава арогантната намеса на чужда държава в избирателния процес у нас, е не само конюнктурно недопустима, но и извънредно опасна политически - не само за България, но и за Европа. Това стана ясно покрай събитията напоследък в няколко европейски държави, но не е моментно явление. Ердоган и други представители на официална Анкара от доста време тестват не само нас, но и ЕС с провокативни изявления и неприкрити амбиции и претенции, граничещи с рекет, злоупотреба с възникналите трудности около бежанците, терористичната заплаха и финансово-икономическите проблеми на Европа. Не само ние, но и ЕС като цяло не намери верния отговор на тези попълзновения. Но по-добре късно, отколкото никога.

В България тази линия се провежда на политическо равнище от ДОСТ, която надхвърли всички рамки на допустима партийна дейност и в този си вид няма място в родната политическа система. А доколко действията ѝ са съвместими със законите, трябва да бъде разследвано и установено от компетентните органи.

- Защо тази предизборна кампания мина под знака на намесата на Турция и като че ли хората не чуха реалните ангажименти на партиите?

- Тази кампания е изключително странна. Тя премина не само под знака на турската намеса, но и на теми като: ще има ли дебат между лидерите на т.нар. водещи партии и после - защо не е имало, кой е излъгал за събития отпреди години - една кандидат-депутатка или един бивш премиер, и т.н. Никакъв сблъсък на идеи и политики, изолиране на по-малките партии от медийни и други дебати, вадене на компромати, празни обещания и откровени лъжи. “АБВ - Движение 21” води друг тип кампания, но възможностите ни са ограничени. Въпреки това се надявам, че хората започват да отделят зърното от плявата.

- Като икономист намирате ли за рационално това политическо заяждане и истерия между останалите партии?

- Като икономист знам какъв ще бъде ефектът от невъзможността да се състави правителство или от нестабилно такова върху бизнеса, финансовата и данъчната система, инвестициите и търговския обмен, върху живота на обикновените хора. Като политик намирам подобно поведение за незряло, контрапродуктивно и вредно. А като обикновен гражданин го наблюдавам с досада, омерзение и гняв.

- Какво по-различно предлага АБВ на хората?

- Основната ни цел е подобряването на условията за живот на българите. 27 г. България крачи в десен неолиберален марш и с приказки за демокрация и европейски ценности. Уредиха разграбването на България, направиха ни една от трите най-неравни държави в Европа, една от най-нещастните в света, със сринато здравеопазване и образование и най-бързо изчезващото население в света. И сега същите тези, които ни докараха до това състояние, ни обясняват как щели да водят борба с бедността.

Затова ние искаме след 27 г. дясна неолиберална политика нова посока на развитие на България, давана от една автентична левица на ХХI век, с автентични леви политики. Първо, активна политика по доходите, която да сложи край на промотирането на страната като дестинация за евтин труд. Второ, промяна в данъчната система - премахването на плоския данък и

въвеждане на

прогресивна

скала с

необлагаем

минимум

за доходите на физическите лица. Трето, създаването на условия за работеща, високотехнологична икономика, което означава активно участие на държавата като стратегически инвеститор в подкрепа на хората и бизнеса. Изисква също радикално преосмисляне на подхода в образованието, в здравеопазването, в посока към по-малко пазар. Радикална съдебна реформа, но не както я предлагат от дясно - кадрово овладяване на системата, а цялостна промяна, включваща обособяване на прокуратурата като самостоятелно звено, неподвластно на влияние от политическата класа и съдебната система, по-бързо и ефективно правораздаване, по-строги наказания за корупция и злоупотреби и т.н.

На този етап това са най-важните неща за хората, откъдето трябва да се започне, за да усетят, че има алтернатива. Да могат хората да възвърнат самочувствието и достойнството си, да се почувстват по-спокойни и сигурни, да усетят, че имат гърба на държава, която мисли и се грижи за тях. Това би трябвало да е силен и работещ мотив, не мислите ли?

 https://www.24chasa.bg

Назад

Top