Мариана Тодорова: Искаме да бъдем коректив в следващото управление

Трябва да има осъвременяване на пенсиите спрямо осигурителния доход към момента, но това трябва да се направи разумно и да бъде за всички. Считаме, че трябва да се увеличи и максималният осигурителен доход от 2600 лв. на 4000 лв. По този начин ще падне и максималният таван на пенсиите. Това каза в ефира на БНТ Мариана Тодорова, зам.-председател на ПП АБВ и водач на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в 25 МИР София-град. Тя допълни, че не трябва да се допуска субсидирането на пенсиите от бюджета да е над 50% и НОИ трябва да се стабилизира.  

Тодорова говори за социалните политики, които предлага коалицията в предизборната си платформа. Според нея трябва да вървим от социално подпомагане към търсене на заетост. Социалните помощи не трябва да се ползват за основен източник на доходи. Никой няма полза от този вид бизнес, защото последицата е покачване на безработицата, липсата на работна ръка както нискоквалифицирана, така и висококвалифицирана, и по този начин проблемите в системата се задълбочават.

Пари трябва да бъдат насочени специално към хората, които имат тежки увреждания. „Има нужда от реформиране на системата на ТЕЛК – разделяне на трудовата и медицинската експертиза. По този начин едно заболяване ще бъде съотнесено към определени професии, защото кръвно налягане и диабет са съвместими с една работа, но не с друга. Това би помогнало на хората да се върнат на пазара на труда. Освен това има цели области, където има недоказани инвалидни заболявания - епилепсия, астма, но тъй като тези диагнози са трудно доказуеми, това се е превърнало в бизнес и източник на доходи“, сподели Тодорова.  

Относно икономиката тя коментира, че е нужно да се предефинира цялата й структура и да премине от нискотехнологична и преработвателна към високотехнологична. Затова трябва да се създаде Национален инвестиционен фонд с начален държавен капитал от 1 млрд. лв. и 500 млн. лв. частни инвестиции, който да се насочи към високотехнологичните производства. Регионалните неравенства също трябва да бъдат изгладени и поради тази причина са нужни инфраструктурни промени.

В заключение Тодорова каза, че се забелязва завръщане на двуполюсния модел в тази кампания и че Коалиция „АБВ – Движение 21“ ще бъде по-скоро коректив в следващото управление. 

Пресцентър ПП АБВ

Видео ТУК! 

Назад

Top