Румен Петков: В граничната ни ограда има съзнателно оставени празни участъци. През тях се осъществява трафик на хора и контрабанда

Много от местните хора имат ключове за вратите в оградното съоръжение

Още преди месеци показахме, че в оградното съоръжение, което трябва да ни пази от мигрантския натиск има огромни празни участъци. През тях се извършва нелегален трафик на хора и контрабанда. На този фон, една нагла усмивка излиза и обяснява, че оградата по границата е равностойна на „Великата китайска стена“. Всъщност тази наша стена е до толкова „велика“, че ако някои отиде и ритне някой кол, оградата ще падне. Защото отдолу няма необходимия качествен фундамент. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Румен Петков – член на ИБ на АБВ и припомни, че е подал сигнал за нередностите по съоръжението при последното му посещение на място, в района на Малко Търново,  през  март месец тази година. „Вижте как едни 120 метра са оставени без ограда в Бургаско, където няма никаква тел. Всички местни хора много добре знаят, че от там се трафикират животни, контрабандни стоки, бежанци.  Това се знае много добре. Крайно несериозно е да се мисли, че аз знам, че това го има, а службите не знаят. Тези, които са изпълнявали строежа също знаят, че там ограда няма. Няколко областни управители на Бургас също знаят,  ръководствата на МВР и МО също знаят за проблема. И въпреки всичко,  нещата си остават така. Да оставим настрани, че много от местните хора имат ключове от катинарите на входните съоръжения. И тогава, когато тези врати се отварят широко, услужливо от двете страни на границата няма патрули, няма го и това внимание от страна на властите, което ни беше обърнато на нас, когато снимахме с телефоните“.

„Има хора, които са допуснали промяната на първоначалния план, има хора, които са променили двуредовата ограда в едноредова, има обществена поръчка, която е била за два реда ограда. Нека да бъде проверено и да се каже защо. Ако не са достигнали пари и са правени икономии, както направиха икономии за паркинга на зала "Арена Армеец" и сега хората полудяват, че няма къде да паркират. Но с националната ни сигурност икономии, нередности и мизерии не трябва да се допускат. След като някой е направил анализ, че ни трябва двуредово съоръжение, след като го е аргументирал и след като институциите са приели това, да се види изпълнението. Както съм казвал и преди, правителството съзнателно прехвърли оградата на областните управи, защото тогава нейното изпълнение не подлежи на парламентарен контрол“.

Румен Петков коментира и взаимните обвинения между различните политически сили в парламента по въпроса дали фирмите строители са партийно приближени до някого и дали са извършвали злоупотреби, покровителствани от властта в държавата. „Най-лесно е да се извади технологията на обществените поръчки. Да се извадят тези, които са ги спечелили, както и всички процедури, които са извършвани и да се видят и параметрите. Защото, ако например се окаже, че сме внасяли тел, какъвто като производител сме изнасяли десетилетия, ако се окаже, че сме внасяли и други неща, за които също сме били основен износител, то тогава не виждам как  българите ще разберат защо, например, сме стимулирали чужди икономики за сметка на нашата национална сигурност“.

 

 

Назад

Top