ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: ОЧАКВАМ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПОЗДРАВИМ С ЕДНО УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИЗБОРИТЕ НА 25 МАЙ, КОИТО СА САМО ЕТАП ОТ РАЗВИТИЕТО НА ФОРМАЦИЯТА

Аз съм много удовлетворен от силната листа, която формирахме. Това заяви на пресконференция в Търговище Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. В града днес официално бе открит поредният регионален офис на АБВ, в присъствието на най-младия кандидат за евродепутат от листата на АБВ Ивайло Русчев, кмета на Попово, д-р Людмил Веселинов и други представители на формацията.

Що се отнася до репресиите по места, осъществявани срещу симпатизанти и привърженици на АБВ, Георги Първанов заяви, че подобни политически преследвания са невиждани досега. “Аз съм съвременник на прехода, може да се каже, бил съм опозиция на Иван Костов, работил съм в обтегнати отношения с Бойко Борисов, с други премиери… Трябва да ви кажа, че такава репресия, такъв лов на вещици никога не е имало“, коментира президентът. Той определи като забележителен фактът, че управляващите в много по-голяма степен преследват хората, свързани с АБВ, отколкото хората на ГЕРБ, примерно, да не говорим за Реформаторския блок и други десни формации. Първанов е на мнение, че страхът всъщност е на самите управляващи. „Страх, че ще се разбута тази порочна конфигурация, която е в момента, и че може да се случи така, че нещата да не зависят от тях“. Президентът коментира, че вероятно заради това е тръгнала тази вълна от задкулисни действия. „На върха видяхме г-н Местан и г-н Борисов да пият кафе. Това е знак, че някъде се мисли за преструктуриране на политическото пространство. Отново изкуствено преструктуриране, мисли се за друга управляваща конфигурация, която ще остави левицата извън властта. Не знам дали на „Позитано“ не го разбират. А може и да го разбират, но да са толкова зависими, че да не са в състояние да предприемат нищо конкретно.

По отношение на ГЕРБ Георги Първанов коментира, че винаги е смятал, че там топлата връзка с ДПС е запазена. „Ясно е, че мостът за възраждане на отношенията е Делян Пеевски. Първият сигнал в тази посока беше отдавна, още във времето, когато се формираше ръководството на Националното сдружение на общините в България. Там беше направена една схема между ДПС и ГЕРБ с ключовата роля на Пеевски, което извади БСП извън борбата за ръководство на сдружението. Очевидно е, че върви процес на подмолно, задкулисно договаряне, на делегитимиране на институциите – всичко става извън институциите, те служат единствено за продуциране на скандали. Това допълнително ги компрометира и затова е толкова ниско доверието към тях.

Най-добрият отговор на това, което става в държавата, е АБВ да получи максимално ширoка и солидна подкрепа, което ще позволи ДПС да бъде изместено от ключовата роля на балансьор, която има от доста време насам, но от последните няколко месеца придобива особено остър характер, доколкото ДПС е ключовият фактор във формиране на кадровата политика на правителството и други решения, като разпределянето на средствата за общините.

Базирайки се на впечатленията си от пътуването н АБВ по места, Георги Първанов каза, че атмосферата за развитието на формацията е позитивна. „Хората искат да има нещо трето и очевиден е стремежът на БСП и ГЕРБ да сведат политиката в България до неизбежния сблъсък единствено между двете партии. АБВ е алтернативата и на двете формации.

Назад

Top