ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ В ШУМЕН: ДЕПУТАТИТЕ ИВАН ИВАНОВ И ДИМИТЪР ДЪБОВ НОСЯТ ПРЯКА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА, ЧЕ НАПРАВИХА БСП ЗАЛОЖНИК НА ДПС

На всички ни ще бъде трудно да мотивираме не само левите, но и десните избиратели на предстоящия евровот. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ на пресконференция в Шумен. В отговор на журналистически въпрос, той коментира, че българите са разочаровани от политиката  – и от политиката на предишното правителство, и от тази на сегашното, трябва да признаем, че има разочарование от целия преход, каза още Първанов.

По въпроса за ДПС и участието й в държавната власт Георги Първанов заяви, че шуменските депутатите Иван Иванов и Димитър Дъбов  носят пряка отговорност за това, че направиха БСП заложник на ДПС, особено в кадровата политика, която се формира извън „Позитано“. „За това отговорността е на г-н Дъбов, той това ще трябва да обясни на избирателите, каза президентът.

В Шумен Георги Първанов заяви, че сегашното управление изневерява на основните леви ценности – и със заявените политически решения, и с неизпълнени предизборни обещания. За пример той посочи обявената позиция по въпроса за Русия и Украйна. „Имам предвид случващото се на КСНС, където ръководството на БСП, половината от ИБ подкрепиха документа, който е най-антируския документ в новата българска история. Дават ли си сметка на „Позитано“ как избирателите на БСП приемат един такъв акт?! Това е откровена изневяра на всичко, което има в историята на българската левица.

По повод внесеното в КС искане за обявяване на противоконституционността на указа, с който президентът Плевнелиев назначи състава на ЦИК, Първанов каза, че също смята, че държавният глава е постъпил в противоречие със законовите изисквания. „Нескромно ще напомня, че за десет години, когато съм бил държавен глава и когато по закон президентът формираше ЦИК, нямаше такова разделение на правомощията, както сега в Избирателния кодекс. И въпреки всичко никога не е имало скандал, никога не е имало спорове дори между партиите, представени в ЦИК. Всички са приемали решението, защото ние сме действали по законите на математиката, защото сме изчислявали прецизно по изискванията за формиране на ЦИК“. Георги Първанов е на мнение, че не само президентът Плевнелиев е играл в случая срещу правилата, но парламентарното мнозинство също  е играло напук, лишавайки партията с най-голям брой народни представители от присъствие в ръководството на ЦИК – нещо, което не се е случвало също в годините на прехода. „Т.е., в морално – етичен план те носят също своята отговорност“, каза президентът.  А последвалата договорка на кафе по въпроса как да стане преразпределението, компрометира авторитета на институциите, каза президентът и коментира, че управляващите са в огромен дълг в отношението си към гражданите.

По въпроса за репресиите по места срещу привържениците на АБВ, Георги Първанов каза, че принципът му е винаги, когато пътува в страната да се среща с кмета, независимо от политическата му принадлежност. „Сега го правя по-малко, защото щадя кметовете“. Натискът от „Позитано“ наистина е уникален, каза Първанов. Това е не просто недопустимо, това е смешно, коментира той. И заяви, че няма как кметовете да не са притеснени, защото това удря върху общините – тези кметове са наказани, защото мислят различно, каза президентът и уточни, че някои от наказаните преди това са се срещали с представители на АБВ. „Такова отношение не е имало от феодализма насам“, заключи Георги Първанов.

Назад

Top