Ръководството на АБВ обсъди с Н.Пр. Софиян Елтрики, посланик на Либия в България, отношенията между двете държави

Председателят на АБВ Румен Петков и членът на ИБ на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Софиян М. Елтрики, посланик на Либия в България.

По време на разговора бяха обсъдени перспективите са подписване на спогодба за социални гаранции между двете държави, както и стартирането на подготовка за обучение на либийски полицаи в България.

Петков и Кючуков запознаха Н. Пр. Елтрики с детайлите, около  проведената от тях среща с министъра на труда и социалната политика на страната ни Бисер Петков и очакването в най-скоро време либийския му колега министър Ал-Мехди Ал-Амен да бъде поканен у нас, за стартиране на дискусия относно подготовката на ратифициране на споразумението, което да гарантира социалните придобивки на нашите сънародници, работили зад граница в арабската държава.  Председателят на АБВ информира либийския посланик, че през последните няколко дни е провел срещи с десетки български граждани, които са работили в либийската държава за различен период от време.

От АБВ изразиха и надежда, че очакват пълна подкрепа от страна на Н. Пр. Елтрики за ускоряване на процеса по подписването на договора.

Доц. Георги Кючуков представи пред либийски дипломат възможностите, с които разполага българската държава за подготовка на либийски студенти у нас. Посочена бе готовността на УНСС да отговори на очакванията на  министър Ал-Мехди Ал-Амен по отношение на това, да подготвя студенти от Либия в сферата на администрацията.

По време на срещата либийския посланик изрази надежда, че Р България може в най-скоро време да открие посолство в Триполи. По думите му това ще бъде изключително полезно за задълбочаване на ползотворните отношение между двете държави.

Назад

Top