• АБВ>
 • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система, пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването

Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система, пред министрите на труда и социалната политика и здравеопазването

Обсъдихме с министъра на труда и социалната политика въпросите около пенсионната система, политиката на доходите и въпросите свързани с хората с увреждания. Доволни сме, че в някой отношения, особено що се касае за разрешаването на проблемите за хората с увреждания, той прие нашите идеи и заяви, че те щя влязат в трудовото законодателство. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ доц. д-р Георги Кючуков.

„Нашата идея е хората с увреждания да не бъдат поставени в изолация, а да им се даде възможност да бъдат полезни за обществото и себе си, нещо  което също би позволило и на техните близки, ангажирани с грижата за тях,  да излязат от своите домове и да се реализират на пазара на труда. За това ние предложихме на ресорния министър, който прие нашето становище, че са необходими  спешни промени е ТЕЛК. В тези комисии трудовата компонента отсъства. Никой не се грижи за това, как човека с проблеми може да бъде интегриран в обществото и да му бъда дадена възможност за трудова реализация. Не смятаме , че осигурените 150 милиона допълнително ще решат проблема, защото те на практика са „повече от същото“, посочи той.

„Другата нашата идея която бе приета, но със уговорката, че може да стартира от 2020 година е, промяна в системата за отпускане на помощни средства. Считаме, че социалното министерство няма никакъв капацитет да следи до колко правомерно и според необходимостта са изписани тези средства, посочи още доц. Кючуков. По думите му има наредби, които трябва да се променят защото  третират гражданите по двоен стандарт, като отпускат средства за едно и също нещо, но в различен размер. По-голям за работещ и по-малък пенсионер, какъвто е случая със слуховите апарати например, където за закупуването на устройството се отпускат 175 лева на пенсионер и 405 за работещ.  „Нашето предложение, което смятам, че беше също прието е, изцяло отпускането на помощни средства да бъде прехвърлено към Здравната каса. НЗОК има достатъчно добър капацитет за проследяване и контрол. Второ в здравното министерство не могат да бъдат допуснати мерки, които са обусловени от това дали даден човек има или не  възможността да работи“.

По отношение на пенсионната реформа доц. Георги Кючуков посочи, че за сега предложението на АБВ, поне от средата на следващата година тавана на пенсиите да отпадне, не е срещнало разбиране. По думите му обаче  Алтернатива за българско възраждане е настояла за това, да не се спира с реформата в пенсионната система, защото това може да демотивира хората да бъдат коректни към държавата.

Членът на ИБ на АБВ  заяви и, че разговори са водени и по отношения на подоходната политика и по-точно във връзка с предложението на партията за отпадане на плоския данък. От АБВ са акцентирали и върху въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата за всички трудещи се, независимо от това колко е тяхното възнаграждение. „Второто за което настояване е диференцирани данъчни ставки за основни хранителни продукти, учебници, тетрадки и лекарства“.

Мнение по темата изрази и председателя на АБВ Румен Петков, който постави акцент върху вредите от непоследователната пенсионна реформа. „С промените, които бяха направени, бяха излъгани десетки хиляди пенсионери. Хора, които например планираха пенсионирането си за следващата година, чрез решението да не падне тавана на пенсиите, всъщност бяха излъгани с много пари“.

По отношение на здравния сектор от АБВ обявиха, че след разговор с ресорния министър е било получено уверение, че ще  отпадне планираната пререгистрация на всички лечебни заведения в страната. Прието е било и да бъде преразгледано решението университетските болници да станат собственост на съответните висши учебни заведения, като се обмисля възможността те само да бъдат управлявани от съответните ВУЗ-ве. „Продължава за съжаление схващането, че здравните заведения трябва да бъдат търговски дружества. Здравето едва ли не се възприема като стока, с която може да се търгува. В целия ЕС това не е уредено по този начин. Не е логично по търговския закон да бъдат регистрирани болници, които обаче нямат право да определят сами своя обект на дейност, нямат право да формират печалба, от което се получава казус, който е напълно лишен от смисъл и е в ущърб на пациентите“, посочи доц. Георги Кючуков.

В заключение от Алтернатива за българско възраждане посочиха, че  по Закона за достъп до обществена информация ще поискат сведения за това, какви са разходите и ефекта от въвеждането на пръстовия отпечатък в системата на здравеопазването ни. От партията заявиха и, че настояват държавата да предприеме мерки по отношение на здравно неосигурените пациенти, които редовно преминават през спешните областни центрове. Става дума за хората, които без конкретна уважителна причина са останали извън осигурителната система, от които 80 процента  са от ромски произход. Според политическата сила има варианти държавата да създаде програми за обществена заетост, чрез които те да изплатят задълженията си към държавата и здравната система, след като лечението им е завършило.

Виж още …

АБВ-Младежи се обяви против двойните стандарти

АБВ-Младежи се обяви против двойните стандарти

В Съвета на ЕС АБВ-Младежи заявиха, че не трябва да се допуска към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в заложник на чужди интереси.
"Защо да има "Северен поток 2", а за България нищо?“, попитаха представителите на организацията.
По-рано младежката организация на Алтернатива за българско възраждане откри кампанията за избори на Европейски парламент от сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел. "Длъжни сме да заявим ясно своята позиция. Как виждаме европейския проект и мястото на България в него. Когато някой казва: „Повече Европа”... Какво означава това? Повече солидарност или двоен стандарт? Единен съюз или Европа на различни скорости,  разделена на ядро и периферии? Бюрократична, централизирана мегадържава, откъсната от гражданите, или съюз на равноправни граждани, нации и държави“? Тези въпроси поставиха младежите на АБВ от Съвета на ЕС.
"Ще залагаме на хора, които ще защитават националния ни интерес, които познават и отстояват нашите позиции. Не е вярно, че след като сме малка държава не можем да защитаваме интересите на България. Това вече е правено. Нашият пример са президентът Георги Първанов и Ивайло Калфин. Благодарение на тях например кирилицата е на банкнотите на еврото. Иначе сега щяхме да сме в чакалнята не на еврозоната, а в чакалнята на EUROзоната", заявиха още от АБВ-Младежи.

Виж още …

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

Ръководството на АБВ-Младежи откри кампанията за Евроизбори 2019 г. в Брюксел. Членовете на структурата се обявиха за диалог и равноправие в ЕС. Пред Съвета те подчертаха необходимостта от диалог по отношение на намерението за денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, което ще има най-тежък ефект върху Европа, ако се осъществи. Те напомниха и, че благодарение на този договор от Стария континент са изведени и унищожени близо 3 000 ядрени и конвенционални наземни балистични ракети.
Денонсирането на договора от 1987г. ще заличи външната политика и дипломатическите усилия на няколко поколения и ще върне конфронтацията в международните отношения, както и надпреварата във въоръжаването, заявиха още от АБВ- Младежи.
Представителите на структурата  настояват и за изготвяне на обща позиция на ЕС по отношение на намерението на президента на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, в рамките на Общата външна политика и политика са сигурност (ОВППС) на ЕС. Основната цел на това искане е  укрепване на международния мир и сигурност.

Младите хора в Алтернатива за българско възраждане  призоваха и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито мандат включва контрол над въоръжението, да излезе с позиция по въпроса, така че да не позволи Европа да се превърне отново в арена на надпревара в ядреното въоръжаване.

Виж още …

Ръководството на АБВ дари произведения от български автори на регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново

Ръководството на АБВ дари произведения от български автори на регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново

В рамките на традиционната за ПП АБВ политика за обогатяване на фондовете на читалищата и библиотеките в страната, с цел възраждане на родолюбието и на патриотичното възпитание у младите хора на България, представители на ръководството на партията направиха дарение от съвременна българска литература на регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново. Сред имената на авторите на предоставените произведения фигурират Златомир Златанов, Димитър Петров, Павел Матeв, Иван Гранитски, Андрей Германов и др.

Книгите бяха дарени на институцията от председателя на партията Румен Петков, зам.-председателят й доц. Христо Михайлов, както  и председателят на Областния съвет на политическата сила за Велико Търново Николай Илчев.  Заедно с изданията представителите на АБВ подариха и специално изготвени от младежката организация на партията  книгоразделители, посветени на народните будители на България.

По-късно през деня ръководството на АБВ проведе среща с представители на партията от шест области на страната – Шумен, Търговище, Разград, Велико Търново, Русе и Габрово. Сред присъствалите на събитието имаше редица представители на различни органи на местното самоуправление – кметове и общински съветници. Обсъдена бе темата за състоянието, подготовката и предизвикателства пред ПП АБВ във връзка с изборите през 2019 година. Още в края на септември политическата сила одобри правила за номинация на кандидати за предстоящите видове вот, включително и предсрочен парламентарен такъв. Утвърден  бе и състав и правилник на Националния предизборен щаб.

Виж още …

СТАНОВИЩЕ НА ГРАДСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПП АБВ-СОФИЯ ПО ПОВОД НА ЗОНИТЕ ЗА ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ

СТАНОВИЩЕ НА ГРАДСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПП АБВ-СОФИЯ ПО ПОВОД НА ЗОНИТЕ ЗА ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ

       Провокирани от намерението на Столична община  да  увеличава обхвата на зоните за платено паркиране под мотото „гражданите го искат“, изразяваме  позицията си срещу увеличаването им, със следните аргументи:

 1. Зоните за платено паркиране не решават проблема с паркирането в София, а създават допълнителни проблеми:
 • Автомобилите на Центъра за градска мобилност – тези, които поставят и махат скобите и тези, които вдигат автомобилите, нарушават постоянно Закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане. Тези автомобили в почти всички случаи спират в нарушение в лентите за движение, с което предизвикват задръствания и създават предпоставки за ПТП
 • Повишават се непреките данъци на столичани, живеещи в засегнатите зони
  1. Разчертаването на паркоместа не увеличава реалния брой на местата за паркиране. Напротив, по този начин се губят места, защото размерите на автомобилите не са еднакви.
  2. Заплащането на годишна такса от живеещите на територията на зона, не гарантира намирането на паркомясто в определената зоната за паркиране
  3. Чрез въвеждането на зони за платено паркиране се натоварват граничещите с тези зони райони
  4. Получава се дискриминационен подход към жителите на Столична община, живеещи в различни райони – с и без зона
  5. Зоните за платено паркиране затрудняват спокойния достъп на гражданите от София и България до медицински услуги на национални болнични заведения
  6. С превръщането на всички софийски улици в зони за платено паркиране /стара непопулярна сред софиянци идея на Столична община, която тихомълком се реализира/ изчезва основната ролята на синята и зелена зона за ограничаване на автомобилното движение в центъра на града, тъй като ще е все едно в коя част на София се паркира 
  7. Създаването на зони за платено паркиране беше аргументирано с необходимостта да се съберат пари за изграждането на охраняеми паркинги, подземни и надземни гаражи. За десет години платено паркиране, не беше изградено нито едно подобно съоръжение

            Отчитайки всичко това, както и липсата на адекватно стимулиране на ползването на градски транспорт /изграждане на метро без ефективна комуникация с останалите видове транспорт, липса на почасови карти и др./, считаме, че въвеждането на зони за платено паркиране води единствено до събирането на пари от гражданите, създавайки им при това допълнителни трудности.

           В последно време се наблюдава  повишаване на цените на много стоки и услуги за гражданите. Повиши се данъкът на старите автомобили, с каквито разполагат милиони българи, предстои вдигане на цените на застраховките. Наложително е преразглеждането и  оптимизирането на условията за паркиране в синята и зелената зона. Това ще доведе до известно, макар и частично, облекчаване на финансовия товар на българина. Като начало трябва да стане безплатно паркирането в синя и зелена зона на автомобилите, чиито собственици живеят там, без оглед на броя на притежаваните автомобили. Няма логика да се плаща за паркиране на улицата, без автомобилът да се движи,  да заема място в центъра и да замърсява въздуха и след това, при паркиране на същия автомобил в центъра, да се плаща отново.

 

                                                                                                                    

Виж още …

Румен Петков: Трябва да възстановим сътрудничеството си с Ливан в области като образование, туризъм, промишленост и селско стопанство

Румен Петков: Трябва да възстановим сътрудничеството си с Ливан в области като образование, туризъм, промишленост и селско стопанство

Виж още …

Румен Петков проведе среща с председателя на Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин

Румен Петков проведе среща с председателя на Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин

Румен Петков проведе среща с председателя на  Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин. По време на разговора, на който присъства  и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев,  бе обсъдена заключителната фаза на подготовката на Ливано-българския бизнес форум, който ще се проведе в началото на идната седмица в страната ни.

Петков и Аладин разгледаха и перспективите пред българската образователна система за разширяване на възможностите й за привличане студенти, докторанти и специализанти от Ливанската република, който да проведат своето  обучение у нас.  Първите стъпки в това отношение бяха направени веднага след посещението на председателят на АБВ в арабската държава, което се осъществи в средата на месец септември. В резултат на това наши университети вече са приели да участват в изложение, посветено на образованието, което ще се проведе в Ливанската република в средата на този месец. Форумът се посещава ежегодно от над 20 000 души, които търсят перспектива за развитие на своето образование.

Виж още …

Румен Петков пред БНР: АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Румен Петков пред БНР: АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Партия АБВ представи пред министъра на правосъдието Цецка Цачев визия за разрешаването на проблемите в ДАБЧ. Председателят на партията Румен Петков сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Нашето предложение е свършено ясно - Агенцията не трябва да бъде нищо повече от секретариат към един обществен съвет, в който да има много ясна политическа отговорност... Ще настояваме за това, защото това е решението. Другото е да се продължи политическото влияние в Агенцията, експлоатирането на Агенцията за политически цели съобразно кой има политическата възможност да формира нейното ръководство и по този начин да продава политическо влияние сред хората, на които се предоставя гражданство“…

В момента за ДАБЧ няма закон, по който да е структурирана и това я прави нормативно необезпечена, но и невъзможна за ефективен парламентарен и обществен контрол, коментира той.

„При държавния глава пристигат конкретните предложения, които са направени в Агенцията. Тук първото ни безпокойство е от изключителните права, в това число субективни, на председателя на Агенцията - да оценява документите,  които са му предоставени.  Документите се преценяват от председателя и той казва „тези документи стават, тези – не стават“. Второ, няма ясен регламент, който да гарантира недопускане на посегателство върху комплектуваните документи. Има случаи, за които информирахме министър Цачева, в които от подаденото и оформено досие на кандидата за българско гражданство изчезват документи, които всъщност го правят вече нелегитимен кандидат и това се ползва като инструмент за рекет, за изнудване. Нещо, което е изключително тревожно – гражданството, когато се продава или раздава накуп, тези хора впоследствие се регистрират на един адрес по стотици. Регистрирайки ги така, ти всъщност контролираш тяхното участие в изборния процес. Тоест, това е пряко посегателство върху демокрацията в България. Имаме случаи на регистрирани десетки граждани на адрес на трафопост! Това всъщност пренаписва изборната география, избирателните списъци и пряко влияе върху демократичния избор“.

Фактът, че няма разписани срокове за предоставяне на българско гражданство, липсата на единни формуляри и назидаването на карта, че някой е кандидат за българско гражданство, са предпоставки за появата на корупция. Петков изтъкна, че за кандидатите е предвидено да полагат изпит по български, но попита какво да правят тези, които са например родени в Канада и не са говорили на езика на дядо си или баба си:

„Има редица изисквания в нормативната уредба, които са на абсолютно формално сложени там и са предпоставка за корупционни практики, които бяха разкрити. Ние от АБВ считаме, че една от причините да гръмне този скандал с цялата си сила е редът, който се опита да наложи, очевидно успешно,  вицепрезидентът Йотова, в пълно съзвучие с министър Цачева. Мисля, че в случая стремежът да затегнат контрола е една от причините някой някъде да е дал пари за гражданство, да не го е получил поради този контрол и да се е оплакал“ зави Петков.

Повече подробности може да видите тук:

http://bnr.bg/post/101042717/abv-predloji-dabch-da-stane-sekretariat-kam-obshtestven-savet

 

Виж още …

Top