• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина

Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и експерти на партията връчиха на правосъдния министър Цецка Цачева официалната позиция по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина. Позицията е изготвена във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина.

Пред министъра на правосъдието Румен Петков изрази силно безпокойство от възможността към момента за субективна преценка на ръководството на Държавната агенция за българите в  чужбина относно документите на кандидатстващите, безпокойство от липсата на прозрачност и от това, че служителите ДАБЧ могат да елиминират  документи от комплекта, подаден от всеки един от кандидатите и по този начин да обезсмислят кандидатстването им, безпокойство и от политическата спекула с даването на гражданство. Петков определи като тревожен и факта, че получаващите гражданство се регистрират целево на един адрес, в това число, по трафопостове. Това променя изборната география и фалшифицира изборния резултат, което е пряк удар върху демокрацията.

Румен Петков предостави на Цецка Цачева изключително силен доклад, изработен от Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи от края на 2007 година, където се разглежда детайлно работата в Агенцията и се отделя много сериозно място на диаспората, привличането на работна ръка от чужбина, възможностите държавата да подкрепя българското самосъзнание. Правосъдният министър прие документа с благодарност и отправи покана към АБВ за по-нататъшно експертно участие в цялостната промяна на нормативната уредба, която формулира работата на ДАБЧ. Петков изрази удовлетворение от срещата и готовност партията да се включи в работата по промените за работата на Държавната агенция за българите в чужбина с потенциала на ПП АБВ.

 

Виж още …

Зам.-председателят на АБВ-Младежи се срещна с представители на българската общност в Торонто

Зам.-председателят на АБВ-Младежи се срещна с представители на българската общност в Торонто

Зам.-председателят на АБВ-Младежи и член на НС на АБВ Иван Керчев проведе среща с представители на българската общност в Торонто. На срещата те обсъдиха отношението на държавата ни към българите извън граница, тяхното положение и за съжаление констатираха, че събитията в Агенцията за българите в чужбина вредят на авторитета на България и му нанасят щети в международен план. Керчев представи дългосрочната позицията на  партия АБВ за необходимостта от ясна и последователна държавна политика за работата с българите в чужбина.

На срещата се засегна и наболелият въпрос за липсата на достъп за голямата част от българите, които живеят извън границите на България, до основния носител на българската култура и историческа памет – българската книга. „Тъжно обстоятелство, което трябва и може да бъде преодолявано”, заяви Иван Керчев и подари специалния патриотичен календар, който АБВ изготви по случай 140-годишнината от Освобождението на България, на Алфред Натан, представител на българската общност в Торонто. Екземпляри от календара бяха предоставени други наши сънародници на срещата.

 

Виж още …

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ПО РАБОТАТА С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ПО РАБОТАТА С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Събитията в Агенцията за българите в чужбина силно увреждат и накърняват авторитета на България във външен план и най-малкият проблем е спирането ни по пътя към Шенген. Не по-малко са вредите и във вътрешен план. Те създават в българските граждани смут както от очевидно добре работещата корупционна схема, която години наред е действала пред очите на българското правителство и компетентни органи, но и като поредното доказателство, че участието във властта е само стремеж за облагодетелстване.

ПП АБВ ясно осъзнава и разбира дълбоката демографска криза, пред която е изправена България. Ние изцяло споделяме, че един от най-съществените лостове за нейното преодоляване е да се спре емиграцията и да се обърне тази негативна тенденция.

Междувременно обаче си даваме сметка, че над три милиона наши сънародници живеят извън България и това трябва да направи диалога с тях приоритетна задача на държавата. Срещите на български политици с нашите съграждани, живеещи в чужбина, за съжаление обикновено преследват само медиен ефект и обикновено водят до поемането на много обещания, голяма част от които не се реализират след това.

В тази връзка ПП АБВ години отстоява, че трябва да се има последователна държавна политика както по работата с българите в чужбина, така и по българското гражданство. Преди всичко, ние считаме за особено важна насока за работа образованието, т.е. продължаване на практиката за поддържане на българските училища и за изпращане на преподаватели; за разширяване на мрежата от български училища, за подпомагане на неделните училища (с помещения, учебни материали и т.н.) и много други. На второ място, държавата трябва да обърне специално внимание на консулското обслужване на българските граждани в чужбина. На трето място, във вътрешен план трябва да се преосмислят функциите и задачите на АБЧ, особено с оглед на последните развития.

Що се отнася до предоставянето на българско гражданство  очевидно трябва да се направи по-прозрачно придвижването на документите при искане за получаване на българско гражданство, да се направи преглед на процедурите, като се премахнат възможностите за ненужна намеса на посредници и неправомерно заплащане на допълнителни суми от кандидатите и редица други.

ПП АБВ подчертава още веднъж, че всичко това не може да бъде постигнато с хаотични и безразборни мерки, подчинени на медийния ефект. Президентът на Р България, Комисията по българско гражданство на Народното събрание и правителството трябва възможно най-скоро да поставят началото на сериозна работа по въпросите на българската общност в чужбина и към придобиването на българско гражданство, в която да бъдат включени всички министерства и институции, които имат задължения и отношение по тези въпроси и максимално широк кръг заинтересовани лица и организации.

В тази връзка ПП АБВ настоява правителството да разработи и подложи на обществена дискусия ЦЯЛОСТНА, широкообхватна, комплексна и ИНТЕГРИРАНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ЧУЖБИНА, която да бъде реализирана от съответните институции, обезпечена с човешки и финансови ресурси. Основната цел на тази политика трябва да е Съхраняване и стимулиране на развитието на българско самосъзнание в нашата диаспора по света.

 

Виж още …

Румен Петков запали свещ в памет на патриарх Максим

Румен Петков запали свещ в памет на патриарх Максим

Председателят на ПП АБВ Румен Петков запали свещ в памет на Негово Светейшество патриарх Максим. В катедралния храм „Александър Невски“ Петков се помоли за мир и покой на душата му.

На днешния ден преди шест години почина патриарх Максим, глава на Българската православна църква. Той носи титлата „Патриарх Български и митрополит Софийски“ от 1971 г. до смъртта си. Негово Светейшество беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.

Виж още …

ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПП АБВ НА 06.11.2018 – ОСНОВНИ ТЕЗИ

ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПП АБВ НА 06.11.2018 – ОСНОВНИ ТЕЗИ

Председателят на ПП АБВ информира в детайли представителите на Изпълнителното бюро за посещението си в държавата Либия, срещите и изводите.

В Либия Румен Петков осъществи три ключови срещи – с министъра на труда Ал-Мехди Ал-Амен, с министъра на  вътрешните работи Фат’хи Башага и с председателя на Обединените търговски палати на държавата Либия Мохамед Ал-Раед.

ИБ на ПП АБВ се обедини около категоричната позиция – че трябва да продължи активността за възстановяване на контактите в арабския свят. Общо е неразбирането сред представителите на ръководството на партията за липсата на активност от страна на България в този регион. България, която има изключителни традиции и авторитет в Либия, няма посланик, а държава, като Унгария не е закривала посолството си и нейният посланик продължава да действа, подобно на тези на Италия, Франция, Великобритания, Дания.

След срещата с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен, той изрази пълно разбиране на настояването от страна на председателя на ПП АБВ за защита на трудовите права, гарантиране на социалната защита и осигуряване на обезщетенията за положен труд на хората, които са работили и работят в Либия.  

Председателят на ПП АБВ информира ИБ на партията и срещата си с посланика на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу, с когото обсъдиха развитието на отношенията между България и Китайската народна република. Двете страни оцениха високо развитието на двустранните отношения  между Република България и Китайската народна република и споделиха виждането, че съществува огромен неизползван потенция за тяхното активизиране в политическата, икономическата и  културната сфера, а също така и в контактите на местно ниво. В тази насока те общо споделиха мнението, че от особено значение е  полагането на усилия за по-добър и пряк обмен на информация и взаимно опознаване на двете страни и народи. Н. Пр. Джан Хайджоу прояви интерес за участие в дискусиите, които ПП АБВ организира.

ПП АБВ в рамките на ИБ излезе с официална позиция във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина. ИБ на партията оцени тези събития като силно увреждащи външния авторитет на България, но и създаващи сериозен смут в обществото.

ИБ на ПП АБВ остро осъди наложените корупционни практики и смята за очевидна необходимостта от промени на процедурата за получаване на българско гражданство, насочени към:

  • Прозрачност на процедурата;
  • Единен заявителски документ за български произход;
  • Премахване на възможността за намеса на посредници и редица други

В този контекст ИБ засегна и въпроса за работата с българската общност в чужбина, като изрази безпокойство, че тя е хаотична и безразборна. ИБ счита за особено важна насока за работа образованието, консулското обслужване на българските граждани в чужбина, преосмисляне на функцията и задачите на ДАБЧ.

С оглед на това ИБ реши ПП АБВ да настоява правителството да разработи цялостна  държавна политика към българската общност в чужбина, каквато политика досега липсва. Нейната основна цел трябва да е съхраняване и стимулиране на развитието на българско самосъзнание.

Ръководството на ПП АБВ формулира и предложение по решаване на образователните проблеми с децата от домовете и маргиналните общности.

ИБ на ПП АБВ определи като тревожен факта, че независимо от социалните реформи, свързани с децата без родителски грижи, изоставените деца в институции на практика не намаляват, остават без образование и професия, което ги праща към живот в мизерия или към престъпния свят. ИБ на ПП АБВ предлага тези деца да бъдат насочени за обучения по интереси, като се използват техните вродени способности и таланти. С такъв опит Испания и Унгария са постигнали впечатляващи резултати.  

Виж още …

Румен Петков се срещна в Либия с председателя на Обединените търговски палати там Мохамед Ал-Раед

Румен Петков се срещна в Либия с председателя на Обединените търговски палати там Мохамед Ал-Раед

На среща на председателя на ПП АБВ Румен Петков с председателя на Обединените търговски палати на държавата Либия Мохамед Ал-Раед българският бизнес получи покана да се презентира там така, както правят други държави, като примерно, Франция, Италия, Турция. От либийска страна се прояви изключителен интерес за организация на търговско изложение с представяне на леката промишленост, хранителната промишленост и технологиите за нея, високите технологии, енергетиката, технологиите, свързани с проучването за нефт и газ и др.

„В Либия държавата ни има изключителен авторитет. Нашата страна е изградила повече от половината Либия – инфраструктурата, енергийните им мощности, учебните и здравни заведения. Едно такова изложение ще върне българския бизнес и специалисти на либийския пазар, а това ще бъде голям тласък за развитие и на нашата икономика“, коментира Румен Петков. В рамките на срещата стана ясно, че в Държавната банка на Либия има 80 млрд. долара резерв, които се ползват като гаранция за финансовата стабилност и икономическо развитие на Либия.

По време на разговора ръководството на Обединените търговски палати на Либия изрази недоумение за това, че България, която има изключителни традиции и авторитет в Либия, няма посланик, а държава, като Унгария не е закривала посолството си и нейният посланик продължава да действа, подобно на тези на Италия, Франция, Великобритания, Дания. От Обединените търговски палати считат, че България трябва да се бори за своя интерес като държава, която има изключителен авторитет в Либия и сега е моментът с един стабилен либийски бюджет държавата ни да се върне на либийския пазар със своите специалисти и производства.

Виж още …

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Либия, където се срещна с либийския министър на вътрешните работи

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Либия, където се срещна с либийския министър на вътрешните работи

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Либия, където се срещна с либийския министър на вътрешните работи Фат’хи Башага, когото поздрави за назначаването му на поста и му пожела успех.

В рамките на официалната среща, Петков предложи на либийския министър възможността държавата ни да предостави на Либия програми за борба с наркотрафика и наркоразпространението, прането на пари, обучение на полицейски служители, задгранична служба, на общополицейски служители и на противопожарна охрана.

Председателят на ПП АБВ изрази пред министър Фат’хи Башага готовност да бъде извършен анализ на структурата на либийската правоохранителна система и да им бъдат предложени действия за нейното реформиране, което вътрешният министър на Либия прие с голяма благодарност.

Министър Фат’хи Башага прояви огромен интерес към възможността да използва потенциала, който има България, за да се обучават служителите, като получи уверение, че държавата ни може да осигури такава подготовка, включително и със специално снаряжение. Вътрешният министър на Либия веднага възложи на службите си да започнат подготовка и заяви готовност да гостува в България и да се премине към конкретни действия за обучение на либийски служители на правоохранителната система. Румен Петков уведоми министър Фат’хи Башага, че държавата ни разполага с голяма експертиза и в неправителствения център (Център за изследване на демокрацията, Международен институт за сигурност и сътрудничество), както и голям потенциал, граден в годините, в Академията на МВР.

В рамките на официалната среща министър Фат’хи Башага изрази увереност, че като министър на вътрешните ще положи грижа за сигурността и защитата на българските граждани, които живеят и работят на територията на либийската държава.

 

Виж още …

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Либия, където се срещна с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Либия, където се срещна с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е на визита в Либия, където бе на официална среща с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен. Петков постави пред министъра въпроса за актуализиране на междудържавните документи и изграждане на качествено нова спогодба за социална сигурност между Република България и държавата Либия, която да гарантира защитата, правата и труда на няколко десетки хиляди български граждани, работили в сферата на здравеопазването, строителството и обучението в Либия.

В рамките на срещата с министър Ал-Мехди Ал-Амен Румен Петков цитира готовността на българските висши учебни заведения да обучават либийски студенти. Председателят на ПП АБВ подчерта, че между двете държави съществуват дългогодишни традиции в тази посока. Той припомни, че повече от четири хиляди либийски граждани са завършили висшето си образование в нашата страна и посочи потенциала на българските учебни заведения в този смисъл.

Либийският министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен потърси съдействие от Румен Петков за обучение, подготовка и преподготовка на администрацията. От своя страна Петков пое ангажимент да съдейства за среща между Ал-Амен и представители на българските висши учебни заведения, както и да бъдат представени пред кандидат-студентите и докторантите в Либия програмите за обучение в сферата на здравеопазването, строителството, администрацията, селското стопанство и хранителната промишленост.  

Ал-Мехди Ал-Амен изрази пълно разбиране на настояването от страна на председателя на ПП АБВ за защита на трудовите права, гарантиране на социалната защита и осигуряване на обезщетенията за положен труд на хората, които са работили в Либия. Министърът изрази увереност, че ще се намери решение в тази посока, което да гарантира авторитета на държавата Либия и да се създадат предпоставки за връщане на българските специалисти там. Той изрази изключителен респект и почит към българските работници в здравната система, към строителите от „Техноекспортстрой“, към специалистите, които се занимават с проучване и добив на нефт и газ. Министър Ал-Амен изрази увереност, че с една такава стъпка българските специалисти ще бъдат уверени в сигурността, която ще получат в Либия.

Румен Петков изрази респект от стъпката на либийската държава отпреди няколко месеца да гарантира 10 000 долара кредит на всеки либийски гражданин, навършил 18-годишна възраст.

 

Виж още …

Top