• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

Румен Петков и Монсиф Шеркауи Жауад, пълномощен министър на Кралство Мароко в София, обсъдиха икономически и политически теми от общ интерес

Във връзка със започналия най-голям мюсюлмански празник Еид ал-Адха, председателят на ПП АБВ Румен Петков и Монсиф Шеркауи Жауад, заместник - ръководител на мисията и временно управляващ на Посолството на Кралство Мароко в София, обсъдиха икономически и политически теми от общ интерес.

Петков и Жауад разговаряха за Плевен и Агадир, като побратимени градове от 1996 година и активните отношения тогава в сферата на културата и икономиката. Жауад изрази признателност за това, че първата млекарска фабрика в Мароко е изградена от плевенски специалисти в Агадир.  Председателят на ПП АБВ поднесе поздравления във връзка с празника и покани делегация от посолството да посети град Плевен.

В хода на разговора бе подчертана необходимостта от възстановяване на икономическите и търговски отношения между двете страни, което ПП АБВ инициира като част от външнотърговската стратегия на България. Мароко проявява специален интереси към подготовката на бакалаври и магистри от висшите учебни заведения в България, особено от хуманитарната медицина и селското стопанство.

В заключение, Монсиф Шеркауи Жауад изрази готовността си за продължаване на сътрудничеството и двустранните срещи през месец септември, вече и с участието на Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Жауад изрази одобрението си от политиката на ПП АБВ по отношение на арабските страни и тенденцията на сближаване, възприета от нейните ръководители.

Виж още …

Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива

Председателят на ПП АБВ Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива, където беше отбелязана 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България.

„Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“, заяви Румен Петков. Той каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Ежегодното събитие завърши с тържествена заря-проверка.

На 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. За пръв път през 1926г. в местността Петрова нива се събират наследници на преображенци. Оттогава всяка година тракийци от цялата страна пристигат, за да почетат това свещено за въстанието място, където се е провел съдбовния конгрес, на който се взима решение за избухването на бунта. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Виж още …

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас, съобщи на пресконференция в морския град председателят на партията Румен Петков. За участие във форума са излъчени над сто делегати, като са поканени и гости от чужбина.

„Предстои изключително интересен форум. Избрахме Бургас, защото имаме силно присъствие в региона имаме и съветници в Общинския съвет в Бургас. Имаме самочувствието, че сме част от една културна политика тук, политика, която е ориентирана към бъдещето. Искаме да дадем самочувствие на нашите хора, но и по принцип на младите хора в Бургас, че изборът да живеем, да работим, да градим за България трябва да бъде осъзнат избор, потребност на бъдещото поколение на страната“, каза Румен Петков.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината

За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината, коментира на пресконференция в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„През 2007 г. беше извършен арест на организирана престъпна група, 17 члена, като всички те влязоха в затвора. Как са лежали в затвора е друг въпрос. Правоохранителната система, Министерството на вътрешните работи, професионалният му състав по блестящ начин извърши повече от шест месеца полицейска операция по проследяване, подслушване, агентурно набиране на информация и доказателствен материал. 17 души, в това число и счетоводител, бяха вкарани в затвора, където им е мястото".

Петков каза, че през 2009 година основните фактори в Министерството на вътрешните работи, които по блестящ начин са организирали и провели въпросната операция, са били уволнени. И именно това е годината, „в която Димитър Желязков победи държавата“. „Неговият инструмент се казва Цветан Цветанов. Той, като министър на вътрешните работи, уволни генерал Павлин Димитров, тогава директор на Областната дирекция в Бургас, след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи и полковник Жоро Стоицев, тогава ръководител на ДОТИ. По този начин тогава министърът на вътрешните работи каза на цялата бургаска полиция, че който се занимава с Димитър Желязков, го уволнява. Кой да работи тогава с него?“

Румен Петков е категоричен, че политическите партии, които са съпътствали вътрешния министър през посочения период, трябва да понесат политическа отговорност. „Не познавам Бенчо Бенчев и няма как да кажа каквото и да е за него. Той доби популярност, защото беше в Турция с Димитър Желязков. Но когато една партия издига такива съветници, тя трябва да носи отговорност пред обществото.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове, съобщи на пресконференция в Бургас председателят на партията Румен Петков.

Петков даде пример с енергетиката, където бордовете са девет, в тях участват 34 човека, а годишният фонд „работна заплата“ там надхвърля 800 000 лева, като в тази сума не влиза. Той припомни, че президентът  Първанов настоя още през 2008 година бордовете на бъдат премахнати, да се спре с непрофесионалното и политическо кадруване в тях и да се изкорени тази порочна и грозна практика партийни представители да бъдат хранени по такъв циничен за сметка на обществото.

Румен Петков каза, че в момента АБВ анализира ситуацията в този контекст в министерствата на икономиката, на земеделието и храните, на транспорта, на здравеопазването и други звена. „Ще кажа само, че в Министерството на здравеопазването има, да речем, 80 държавни болници. Да приемем, че във всеки борд има три, има болници и с по пет, но ние така приемаме. Да приемем, че член на борд взима по 2 000 лева на месец. 80 по 3 е 240. 240 по 3 е почти 500 000 лева месечно. 5-6 милиона лева на месец, без упоменатите екстри, от бюджета на Министерството на здравеопазването заминават по бордовете“. Петков е категоричен, че тези бордове нямат почти никакво отношение в оперативното управление на болничните звена, а само им тежат на бюджета. И това е за сметка на българските граждани. Румен Петков каза също, че ПП АБВ обмисля позиция, с която ще настоява за забрана на бордовете.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“. Това заяви пред медиите в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Днес на традиционния събор в местността Петрова нива тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Петков каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Мазутните изливи и замърсявания край Созопол от потъналия преди стотина години кораб е ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата, коментира пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той каза, че държавата в контекста на този случай потвърждава това, което ПП АБВ преди година е алармирала – че няма защитни звена. „През 2009 година „Гражданска защита“ беше съсипана, ликвидирана, и до ден днешен ние само констатираме щети. За 7-8 години бяха ликвидирани две ключови звена – едното е на катерачите, другото – на водолазите. Свидетели сме и потърпевши тук, в Бургас, от липсата на водолазно звено. Държавата изпадна в комичното положение да търси доброволци-водолази. На фона на доста неприятни гледки, излъчвани от телевизиите, от социалните мрежи, обясняват как няма никакви проблеми, как са взети мерки, как петното е оградено, как се владее и няма заплаха за околната среда и как туристите трябва да се чувстват в безопасност. Същевременно обаче набираме доброволци“.

Петков е категоричен, че  охраната на гражданите, на околната среда и на събития, които могат да повлияят на десетки и стотици хора, не е въпрос на доброволчество, защото доброволци имат неправителствените организации и БЧК. „Когато държавата се е лишила институционално от структурата, която трябва да се грижи за защита на гражданите, това е национално предателство“. Председателят на ПП АБВ е на мнение, че отговорност за това носи Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи в периода, който през 2009 - 2010 година всъщност е съсипал „Гражданска защита“.

Виж още …

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Фалиралата застрахователна кипърска компания "Олимпик" остави близо 250 хиляди шофьори с невалидни застраховки "Гражданска отговорност". Оказа се, че потърпевши са и "Пирогов" и още три общински болници в Пловдив. Лечебните заведения застраховали медицинския си персонал и оборудването си в кипърския гаранционен фонд, а сега полиците им не могат да бъдат изплатени.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че  държавата трябва да се изправи до своите граждани, които са спазили закона. „Имаме Комисия за финансов надзор, която е проспала целия процес. Всички институции трябва да успокоят гражданите и финансовата система. КФН е трябвало да намери начин да сложи условия при обществените поръчки за застраховане. Този проблем не е възникнал вчера в Олимп".

Той обясни, че от АБВ са настояли всички действия на държавата да са в посока изчистване на задълженията на Българския гаранционен фонд.

"Българската държава трябва да изчисти отношенията с Кипърския гаранционен фонд", заяви Петков.

Във връзка със срива на Търговския регистър Румен Петков изведе като основни проблеми неспособността за ефективно управление на Агенция по вписванията на Зорница Даскалова и невъзможността за техническа поддръжка на фирма "Лирекс".

"Мисля че в НС закъснява обсъждане. Трябва да се осмислят 3 ключови въпроса - влизането ни в чакалнята, приемането на консенсусни правила и рамка, втората тема е свързана със застрахователната компания и фалита й, България трябва да узнае собствеността й. Третият проблем е срива в Търговския регистър. Една поредица от събития, показващи институционална немощ", обобщи лидерът на АБВ в "Денят ON AIR".

Според Петков лятото е нанесло силен удар върху политическата обстановка в България и наесен предстои преформатиране на политическата сцена.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР

 

Виж още …

Младежите на ПП АБВ се срещнаха с министъра на образованието и науката с конкретни предложения за промени в сектора

Представители на ръководството на ПП АБВ и председателите на младежките структури на партията се срещнаха с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да дадат своите предложения за промени в сектора. Срещата е продължение на дискусия със Синдиката на българските учители на тема „Образованието и младите хора“, която се състоя в неделя, на 12 август. Тя е част от националната кампания на младежката организация на политическа партия АБВ „Оставам в България”, която стартира през есента на 2017 година.

Статистиката за образованието в страната е изключително тревожна, посочи председателят на АБВ-Младежи София Пламена Заячка. Според доклада за Национална сигурност на България, към юли 2017 г. са идентифицирани над 206 378 деца и ученици на възраст между 5 и 18 години, които са отпаднали от училище или от детска градина. От тях 65% са извън страната, 15% са гастрольори, а останалите 20% са резултат от безотговорно родителство. Страната ни е сред челните позиции по отношение на младежи на възраст между 15-29 години, които нито учат, нито работят. През 2016 година 22,4% от младите българи не работят и не учат, показва статистиката. В същото време 17% от завършилите гимназия в България избират да продължат образованието си в чужбина.

Младежките лидери на ПП АБВ Пламена Заячка и Любомира Ганчева връчиха на образователния министър четири конкретни предложения за промени в сектора. Те предлагат принципно нов подход за предотвратяването на ранното напускане на училището и растящата неграмотност - обвързване на образователната политика със социалната. Така безотговорните родители, които не пращат децата си на училище и детска градина, ще получават социални помощи, но чрез механизъм, който да е пряко обвързан с посещаемостта. Младежите смятат също, че отклонението от задължителното образование криминализирано.

В документа също е записана необходимостта от по-видимо интегриране на гражданското образование и доброволчеството в учебния процес, както и застъпване на метода „младежи обучават младежи“. Младежите на АБВ смятат, че трябва да бъде отменено публичното финансиране за частните училища и детски градини и тези средства да бъдат пренасочени към държавните такива.

Предложение също е да се преразгледа системата за легализирането на дипломите за средно и висше образование на българи, придобито в чужбина. Към момента системата е негостоприемна, процедурата по превод и легализация отнема 2 месеца. Този срок често е пречка за младите хора да запишат следващата образователна степен след като се върнат в България, тъй като изпускат сроковете за подаване на документите. В България автоматично да се признава за завършена образователна степен при представяне на диплома, издадена от лицензиран университет в страна-членка на ЕС. Може да се проверява единствено нейната истинност, като университетите имат съответните публични регистри. Да отпаднат всички изисквания за академични справки, легализирани преводи и т.н.

Признаването на ученическите дипломи с цел продължаване на образованието в България да може да се прави след провеждане на изпит по български език и история, ако детето не е посещавало и не е получило диплом от признато българско задгранично училище, предлагат още младежите на АБВ.

Министърът на образованието показа готовност за съвместна работа с АБВ-Младежи и да предприеме конкретни действия по техните предложения.

Виж още …

Доц. Христо Михайлов: БАБХ да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни в Югоизточна България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва ясно и точно да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни на територията на Югоизточна България. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов. Пред медиите той коментира, че до днес няма яснота по този въпрос – имало ли е болни животни или не. Доц. Михайлов определи поведението на БАБХ като неадекватно по казуса. „Заедно с нашата областна структура в Ямбол проведохме срещи със стопани, които са пряко и непосредствено засегнати от продължаващите действия, даже вече е време да кажа и бездействие от страна на БАБХ“, коментира той.

Доц. Михайлов каза също, че според мнението на академиците на една, две или три находки в средата на месец юни, установени и констатирани в референтната лаборатория, не е достатъчно основание да бъде обявено заболяване. „Нека отговорните органи да обявят има ли или няма. Над 4000 животни са евтаназирани, няколко хиляди втори проби, снети от живите животни, за които е странно, че повече от месец вече се мълчи. Как първата находка в лабораторията във Връбница е установена и само за седмица потвърдена във Франция даде основание да се говори, че има заболяване. И как за вторите проби, за които минава повече от месец, има мълчание“.

Доц. Христо Михайлов алармира, че чумата по свинете е на прага на северната ни граница и няма никакви мерки и препоръки в тази посока. „Страната ни не може да спре чумата по дивата свиня. Проблемът е, че БАБХ нямаше никаква програма и мерки, които да се приложат спрямо Източнобалканската черна домашна свиня, която е на свободен режим на развъждане и отглеждане“.

Виж още …

Top