• АБВ>
  • Новини - Най-важното от страната и чужбина

Новини

АБВ поиска незабавно съставяне на парламентарна анкетна комисия, която да проучи и установи всички факти по казуса с „ЕМКО“ и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс

АБВ поиска незабавно съставяне на парламентарна анкетна комисия, която да проучи и установи всички факти по казуса с „ЕМКО“ и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс

АБВ поиска незабавно съставяне на парламентарна анкетна комисия, която да проучи и установи всички факти по казуса с „ЕМКО“ и проблемите, заливащи целия ни военнопромишлен комплекс. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на партията. От Алтернатива за българско възраждане посочиха също, че сезират прокуратурата и ще информират ЕК и посланиците на чужди държави у нас за административния произвол от страна на държавата, свързан с отказа на Агенцията по вписванията да впише „ЕМКО“ като собственик на „Дунарит“. Факт, който е ясно разписан в решение на Великотърновския апелативен съд.

„На карта е поставен целия военнопромишлен комплекс на България. На практика, на карта е поставен бизнес, който за миналата година е генерирал приходи от доста над един милиард евро, т.е. е един от най-сериозните двигатели на икономиката на страната ни. Въпреки, че чуха нашия апел икономическия министър да бъде изслушан в парламента, това изслушване се извърши проформа. Нито един от истински важните въпроси по случая не му беше зададен. Напротив, даде му се възможност да продължи да лъже безобразно. Защо той излъга, че не е ясен собственика на „Дунарит“ след като имаме решение на Апелативния съд във Велико Търново, в което се задължава Агенцията по вписванията да впише „ЕМКО“ като собственик на „Дунарит“? На второ място питаме защо министърът излъга, че продукцията, която „ЕМКО“ беше произвел за Индия, може да бъде произведена и от „ВМЗ“ - Сопот? Това не е възможно по редица причини. Не на последно място, трябва да се попита министъра, който обясни, че лиценза на „ЕМКО“ е отнет на основание неправилно съхраняване на боеприпаси, защо тогава е отнет лиценза му за внос и износ, т.е. за външнотърговска дейност, а не за производство?“, попита председателят на АБВ Константин Проданов.

Думите му допълни Румен Петков, който бе категоричен, че „ВМЗ“ - Сопот не може да изработи някои от артикулите, заявени от Индия, тъй като десетилетия наред предприятието не е произвеждало нови такива, а само е реновирало стара продукция от същия вид.

„Преди няколко дни на пресконференция министърът си позволи и действие, което не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като престъпление. Той говори за конкретни производствени единици и за конкретни специални изделия, продукт на отбранителната ни промишленост. Ракети, снаряди - нарича ги с истинските им имена и казва кое къде се произвежда. Това никой, никъде по света не си го е позволявал! И министър-председателят трябваше да го изрита на часа от кабинета, още преди да е напуснал парламента. Защото този човек, чрез една от телевизиите в България, каза на цял свят кое, къде се произвежда. По брутален начин наруши търговската тайна. Той говори и за цени, и за проценти, т.е. той каза на всички евентуални утрешни контрагенти на българския военнопромишлен комплекс, как нашите износители могат да бъдат мачкани! Той ощети държавния бюджет и това някак си убягна от очите на народните представители.“

Според Петков от данни от констативните и приемо-предавателните протоколи между „ЕМКО“ и „Кинтекс“ се вижда ясно, че заводът производител е изпълнил всички свои ангажименти. „Тези протоколи по безусловен начин показват, че в складовата база на „Деспред“ за бургаското пристанище е доставена цялата продукция, която трябваше да замине в началото на месеца и за която имаше специален кораб, изпратен от страната заявител. В крайна сметка тази продукция не беше натоварена, въпреки, че в документите ясно пише, че „Кинтекс“ приема продукцията, за да бъде изнесена. Т.е. „Кинтекс“ са вече собственици на тази стока и тук обясненията за отнетия външнотърговски лиценз на „ЕМКО“ стават още по-нелепи. Необходима е анкетна комисия към парламента, която да провери цялата документация, свързана с действията на „Кинтекс“ в Индия, да провери брътвежите на министъра относно готовността на страната ни да бъде сменен производителя на артикулите. Комисия, която да види как ще повлияе това безумие на министъра с отнемането на външнотърговския лиценз на „ЕМКО“ върху „ВМЗ“ - Сопот, който не е ясно ще продължава ли да внася барута, който се произвежда в Сърбия на поточна линия, която е собственост на „ЕМКО“.“

В заключение Константин Проданов и Румен Петков посочиха, че ако договора с Индия не бъде изпълнен, България може да загуби достъп до този пазар, а реномето на военнопромишления ни комплекс - сринато, което може да доведе до крах и държавните, и частните предприятия в сектора.

Виж още …

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В УКРАЙНА

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ ЗАКОН ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В УКРАЙНА

Подписаният от президента на Украйна Пьотр Порошенко нов Закон за образованието, според който до 2020 г. постепенно ще бъде прекратено обучението на езици на малцинствата в училищата, е изключително тревожен акт. Това е нов израз на зачестилите напоследък прояви на неуважително и грубо отношение към националните малцинства в Украйна, включително българите, с потенциал за провокиране на напрежение между различните общности, за което ПП АБВ нееднократно алармира.

С приемането на новите законови разпоредби се нарушават не само правата и свободите, предвидени и гарантирани от Конституцията на Украйна, сред които защитата на малцинствените езици, на етническата, езикова и културна идентичност на всички коренни народи и национални малцинства, правото на обучение на роден език и други, но се въвежда и пряка дискриминация по език и етническа принадлежност.

Лишаването на десетки хиляди наши сънародници от правото да учат на български език е поредно тежко нарушение на техните права, в разрез с основополагащи международни актове, по които Украйна е страна.

Международната общност, в лицето на ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ОССЕ, отдавна е признала правото на лицата, принадлежащи към национални малцинства, различни етноси или малцинствени групи да поддържат и развиват своята култура, език, религия и традиции. 

Държавите, подписали съответните документи, са длъжни да  предоставят възможност за предучилищно, основно, средно, техническо и професионално образование на малцинствените езици, да въведат улеснения за изучаването на тези езици като предмети във висшето образование.

ЕС, към който Украйна се стреми, е признал ученето на роден език за основно човешко право. С подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, Украйна се е ангажирала да зачита европейските стандарти на отношение към малцинствата и на нейните управляващи трябва да е ясно, че ако не се придържа стриктно към тях, ефектът върху нейната европейска интеграция ще бъде крайно отрицателен. Показателна в това отношение е острата реакция на Унгария, Румъния и Полша.

Учудващо и нелепо изглеждат в тази ситуация продължителното мълчание на официална София и последващите мъгляви обяснения и загладени позиции, прикриващи липсата на желание или способност за предприемане на решителни ответни действия в защита на интересите на нашите сънародници, както това бе направено от други държави. Още по-унизителни в създалата се ситуация бяха продължаващите контакти с украинската страна на високо и най-високо равнище, на които бе допуснато да бъдем успокоявани и залъгвани с празни обещания, вместо категорично да изразим протест и поставим исканията си.

Настояваме Народното събрание да изработи и приеме национална позиция по въпроса, а българското правителство да поиска от украинската страна предприемането на решителни мерки за преразглеждане на взетото решение и успокояване на възникналото напрежение.

Призоваваме също така компетентните български институции да потърсят  съдействието на Брюксел в координация с другите засегнати страни от ЕС, както и да поискат намесата на Съвета на Европа и ОССЕ, включително чрез задействане на техните контролни механизми.

ПП АБВ се обявява отново за цялостно засилване на вниманието и грижите на българската държава към нашите сънародници в Украйна, за активизиране на политиката в защита на техните права и интереси както в рамките на двустранния ни диалог с Украйна, така и с използването на механизмите на европейската дипломация.

Виж още …

Константин Проданов: Необходима е радикална промяна на политическия модел в България

Константин Проданов: Необходима е радикална промяна на политическия модел в България

Необходима е радикална промяна на политическия модел в България. Водещите партии само имитират противопоставяне, а всъщност действат заедно. Това заяви в предаването „Време за демокрация“ на телевизия „Диана“ лидерът на АБВ Константин Проданов. „За да започнат да се случват нещата в България е необходима радикална промяна на целия, така наречен, политически елит. Не просто промяна в една или друга казионна партия. Всички, които сега са отгоре, трябва да си ходят, защото нивото на обвързаности и кръвосмешение помежду им е много високо. Пререканията по между им са само за пред камерите, но в момента, в който тези камери изгаснат се вижда, че всички те са в едно котило и всички те, образно казано, си чешат взаимно гърбовете. Това е очевидно. Ако има нещо, което така да ми боде очите, откакто влязох в политиката, това е тази привидна противопоставеност, която наблюдаваме между големите политически формации. В действителност има единодействие зад завесите. Всичко се прави в полза на техните собствени взаимни интереси.

По време на интервюто Проданов отговори и на въпрос, свързан с ефекта на плоския данък върху икономиката на страната. По думите му този тип данъчно облагане е доказал с времето своята неефективност, а очакванията той да донесе позитиви на държавата и обществото са останали излъгани.  „Тези позитиви десет години по-късно не дойдоха. Нормално е сега да теглим чертата и да видим онези заклинания, с които ни продадоха идеята за плоския данък, дали са се материализирали или не. И това, което се оказва е, че не са. Чужди инвестиции няма. Тази година се сринаха за пореден път с 50 процента. Икономически растеж реален няма, няма и по-добра събираемост.  Всъщност формално икономически растеж в страната някакъв има, но той е много под потенциала на  държавата и много под това, което е необходимо, за да се измъкнем от бедността. Да вземем, например, съседна Румъния, която расте икономически с шест процента, а нашият ръст е малко над три процента. Растежът, който се случва у нас е конюнктурен, неустойчив и под външни фактори, ако те бъдат премахнати буквално загиваме. Така че тези неуместни, дори бравурни изказвания колко сме добре, не знам вече дали заблуждават някого. Да, една много малка прослойка на жълтите павета и затворените комплекси живее много добре, но извън тях е факт, че нещата са много зле.

В заключение председателят на АБВ коментира и темата със санкциите, наложени от страна на ЕС към Русия. „Според мен санкциите трябва да паднат и то не само защото те вредят икономически на България, но и защото, погледнато исторически и в международен план, те никога не са били ефективен инструмент за налагане на определен тип поведение на дадена държава.“

Виж още …

Константин Проданов в Ямбол: Да принудим управляващите да преосмислят данъчната политика на страната, която ощетява най-бедните хора в България

Константин Проданов в Ямбол: Да принудим управляващите да преосмислят данъчната политика на страната, която ощетява най-бедните хора в България

Десет години след въвеждането на плоския данък без необлагаем минимум, равносметката не е в полза на тази система. За разлика от всички останали страни в ЕС, у нас най-голяма част от приходите от налози идват от косвени данъци като тези върху потреблението, а това товари най-много най-бедните слоеве на населението. Това заяви пред делегатите на областната конференция на АБВ в Ямбол председателят на партията Константин Проданов. Той оцени ямболската организация като една от най-добрите в страната и дискутира с членовете и симпатизантите на политическата сила идеите на гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци", зад която Алтернатива за българско възраждане твърдо застава и подкрепя.

„Тази инициатива си поставя за цел да окаже натиск, да принуди управляващите да преосмислят данъчната политика в момента и на първо място - да въведат необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, както почти навсякъде по света. Вторият елемент на инициативата е да се въведат по-ниски ДДС ставки за базисни храни и медикаменти, за водата, както и за учебниците. Все стоки от първа необходимост, свързани с насъщните нужди на обикновения човек“, посочи той.

Проданов допълни, че онлайн подписката вече е започнала да набира активна подкрепа. По думите му до броени дни ще стартира и кампания по места в различни региони на страната, по време на която подписи ще се събират и на хартиен носител, а целите на инициативата ще бъдат представяни директно на гражданите от доброволци, подкрепящи кампанията.

По време на областната конференция на АБВ в Ямбол бяха събрани над 60 подписа в подкрепа на предложението за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и диференцирана данъчна ставка за стоки и продукти от първа необходимост.

 

 

 

Виж още …

Директорът на Езикова гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол и общински председател на АБВ в града Йордан Милков, беше избран за областен лидер на политическата сила в региона.

Директорът на Езикова гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол и общински председател на АБВ в града Йордан Милков, беше избран за областен лидер на политическата сила в региона.

Директорът на Езикова гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол и общински председател на АБВ в града Йордан Милков, беше избран за областен лидер на политическата сила в региона. Милков спечели доверието на съпартийците си по време на областната конференция на Алтернатива за българско възраждане, която се проведе в комплекс „Диана Палас“. Другият номиниран - общинският съветник от община Тунджа Здравко Златаров, си направи самоотвод.

На избора присъства председателят на АБВ Константин Проданов, който адмирира работата на оттеглилия се по собствено желание досегашен председател на партията в Ямболска област Христо Христов, който ще продължи активната си работа за реализиране на идеите на АБВ в региона.

Виж още …

Ген. Михо Михов: Подозренията, че страната ни ще стигне до фазата политически лобизъм, по отношение на закупуването на нов многоцелеви боен самолет, започват да се потвърждават

Ген. Михо Михов: Подозренията, че страната ни ще стигне до фазата политически лобизъм, по отношение на закупуването на нов многоцелеви боен самолет, започват да се потвърждават

Виж още …

Константин Проданов: Ударът по частните „Дунарит“ и „ЕМКО“ ще съсипе и държавната „Кинтекс“

Константин Проданов: Ударът по частните „Дунарит“ и „ЕМКО“ ще съсипе и държавната „Кинтекс“

 „Определени кръгове, които в момента са овластени, използват позицията си, за да ударят няколко частни предприятия като „Дунарит“ и „ЕМКО“. Само че го правят по начин, който ще съсипе и държавните предприятия в сектора“. Това заяви в ефира на телевизия BIТ председателят на АБВ Константин Проданов.  Той бе категоричен, че заводите от военнопромишления ни комплекс са печеливши и нямат нужда от оздравителни или приватизационни процедури и намеса на държавата. „Аз просто се опитвам логично да си обясня каква е ползата на държавата от това да съсипе един изключително добре работещ бизнес, който за миналата година е на десетки милиони печалба и е платил доста големи данъци в страната ни. Бизнес, който наема хиляди работници и носи огромен потенциал за бъдещо развитие, особено в контекста на инициативата за изграждане на общоевропейска отбрана. Защо точно в този момент държавата казва: „Аз ще взема да национализирам едно работещо предприятие“? Защо да го прави? Най-вероятно този натиск срещу сектора идва в резултат от комбинация между вътрешни и външни сили. Факт е обаче и, че борбата за „Дунарит“ е част от борбата за овладяване на наследството от КТБ. Пак казвам, това не е предприятие в затруднение. Всичко, което се случва с „ЕМКО“ е просто претекст то да бъде овладяно, да се национализират пасивите му. Сега това се случва, защото всички други опити то да бъде овладяно са изчерпани, а сега това е поредния ход от играта, който е по-видим за обществото, защото вече започва да се пипа по-грубо. Виждате, има обвинения срещу собствениците, опит да се национализира. Сега започват да го удрят през държавната „Кинтекс“ като отменят поръчките, които има за продукцията на „ЕМКО“. Явно има интерес или собствеността да бъде сменена и прехвърлена в „правилните“ ръце, или, както казах, има много сериозни външни интереси, които имат изгода страната ни да бъде изместена от оръжейния бизнес. В този сектор вакуум не съществува. В момента, в който ние изчезнем, на мястото ни ще се появи някой друг. Проблемът обаче е, че съсипваме и държавните предприятия, за да ударим частните. Това е все едно да изгорим къщата си, за да запалим на съседа плевнята“, посочи Проданов.

Лидерът на АБВ бе призован за коментар и по отношение на дейността на правителството и твърденията на представителите на управляващите, че страната ни се ръководи отлично и бележи ръст на развитие в редица области като чуждестранните инвестиции, борбата с безработицата и др. „Ниската безработица до голяма степен се дължи на факта, че огромна част от работоспособното ни население се изнася да търси препитание извън страната. Подобна ниска безработица бяха постигнали например и в Латвия, но там са се върнали на равнища от 19 век по отношение на броя на населението. У нас става същото. Тук хората, които искат и могат да работят, не желаят да го правят за робовладелци, които им предлагат по 400 – 500 лева заплата и просто си заминават. По отношение външните инвестиции ще посоча, че само от началото на годината до сега има срив на преките чуждестранни инвестиции с повече от 50 процента, а чужди инвестиции в производство има съвсем спорадични и то в сектори с много ниска добавена стойност“.

„Всички тези твърдения показват само за какво самозабравяне става дума при управляващите. В страна, в която хора се самозапалват от немотия, в която хората масово нямат зъби, защото не могат да си позволят да ги лекуват, те ни говорят, че всичко е по мед и масло. Тези твърдения показват още, че някои хора явно живеят в някаква паралелна реалност. Бъдещето наистина може да изглежда много розово, погледнато през чаша депутатско или министерско розе, но обикновените хора не гледат на живота през такива средства“, посочи Константин Проданов.

 

Виж още …

Константин Проданов: Ще подкрепим активно гражданската инициатива за събиране на подписка за въвеждането на необлагаем минимум върху доходите и диференцирана данъчна ставка за стоки и продукти от първа необходимост

Константин Проданов: Ще подкрепим активно гражданската инициатива за събиране на подписка за въвеждането на необлагаем минимум върху доходите и диференцирана данъчна ставка за стоки и продукти от първа необходимост

Виж още …

Top