По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

По покана на ПП АБВ беше проведена среща с представители на Арабските асоциации в България, на която присъстваха граждани на Либия, Египет, Сирия, Ирак, Младежката организация на Палестина, Ливан, Судан, Тунис, Йордания, живущи в България. От страна на партията, в срещата участваха председателят Румен Петков, доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на политическата формация и лидерите на младежките структури.

Тази среща е продължение на поредицата от контакти на ръководството на партията с посланиците на арабските страни, акредитирани в София. На срещата бяха дискутирани редица теми от общ интерес. Тя беше открита от доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на ПП АБВ. Той акцентира върху дълготрайните ползотворни взаимоотношения между България, като цяло и АБВ в частност, с гражданите и ръководствата на всички арабски държави. Особено внимание беше обърнато на двустранните връзки, развитието на икономическите отношения, културния и туристически обмен.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков акцентира върху възможностите за взаимодействие на България с арабските държави в сферите на туризма, културата, възстановяване на обучението на студенти и докторанти от арабските страни у нас. Предстои посещение на председателя на ПП АБВ в държавите Сирия и Алжир. Предстои и среща с доайена на дипломатическия корпус в България Н. ПР. Ахмед Мадбух, посл. на държавата Палестина.

Румен Петков подчерта важността за възстановяване на отношенията с държавите от арабския свят. „За нас е много важно да възстановим тези отношения, които сме имали през годините – като граждани, като човеци, като общества, за да можем да се върнем към институционалните ни взаимоотношения, да се върнем към това, с което можем да си бъдем полезни“. Петков посочи като особено важно изграждането на взаимоотношения между младите хора на България и младежите от арабския свят. „Така ние ще направим взаимоотношенията ни в средносрочен план независещи и неподвластни на политическата конюнктура. Защото ако днес нашите млади хора се познават, общуват си по различни комуникационни канали, ако нашата младежка организация има отношения с младежката организация във вашата страна, то това е много по-сериозна гаранция за бъдещето на междудържавните ни отношения, от отношенията между правителствата. Това е политическата и обществена инвестиция в бъдещите ни взаимоотношения“.

По време на срещата представителите на Ливан, Ирак и Сирия, коментираха, че не разбират факта, че държавата ни е дала жертви „в кървавата арабска пролет“,  а в последствие показва отстъпление от традиционни позиции и невъзможност да защити интересите си в тези държави (търговски, инвестиционни, културни).

 

Четири ангажимента към представителите на Арабските асоциации в България пое ПП АБВ в края на срещата:

  • Да се проведе среща с Министерството на външните работи с цел създаване на организация за улесняване на визовото обслужване на гражданите от арабските страни;
  • Обсъждане на въпроса за разширяване на обхвата и нивото на нашите дипломатически мисии в арабските страни;
  • Среща с председателя на асоциацията на българските банки с оглед улесняване дейността на живущите в България граждани от арабски страни, както и инвеститорите от арабските държави. Недоумение буди системният отказ от страна на банки у нас да предоставят услуги на граждани от арабски държави, живеещи от десетилетия у нас;
  • Дискусия за възможностите за развитие на отношенията с арабските страни;

ПП АБВ пое ангажимент за периодични срещи за обсъждане на проблемите и перспективите за сътрудничество с арабските страни.

Виж още …

Румен Петков пред bTV: През 2009 г. бяха уволнени хората, задържали Митьо Очите през 2007 г.

Румен Петков пред bTV: През 2009 г. бяха уволнени хората, задържали Митьо Очите през 2007 г.

През 2007 г. по времето, когато настоящият председател на ПП АБВ Румен Петков беше вътрешен министър, Димитър Желязков – Митьо Очите е задържан. Петков обясни в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, че тогава всички 17 души от организирана престъпна група са били задържани и осъдени. Това беше една от най-успешните акции с достатъчно силни доказателства, подчерта Петков.

Лошото е, че хората, провели тази акция, бяха уволнени през 2009 г. и така беше даден знак, че посегналите на Митьо Очите и Будимир Куйович са вън от системата, коментира председателят на ПП АБВ.

По думите на Петков, след това много години никой не се е занимавал с Димитър Желязков.

Той обяви още, че не познава задържания заедно с Очите в Истанбул общински съветник от БСП Бенчо Бенчев. Според него от БСП трябва да обяснят защо такъв човек е бил подкрепен от тях и защо е бил избран за зам.-председател на Общинския съвет.

Румен Петков определи поведението на македонския премиер Зоран Заев като недопустимо и заяви, че той си позволява да лъже за факти, които са доказуеми. Петков коментира, че Заев си приписва заслуги, за които няма особен принос.

Председателят на ПП АБВ подчерта, че първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание е било по времето, в което Георги Първанов беше президент. Петков каза още, че не е чул извинение от Заев, а е прочел справка какви венци е купувал македонският премиер и къде ги е поднасял.

 

Виж още …

ПП АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

ПП АБВ внесе в КЕВР сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата

Сигнал за нарушения на експлоатацията и екологичните норми на газонаходището в Галата внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с председателя на Областното ръководство на партията във Варна доц. Георги Кючуков и председателите на младежките структури на формацията. В разговор с председателя на енергийния регулатор Иван Иванов Румен Петков настоя енергийният регулатор да извърши пълна проверка на структурата на собственост на концесионера на находище Галата Петрокелтик България ЕООД, както и финансовата и техническа обезпеченост. Понастоящем концесионерът, който е регистриран в офшорна зона - на Каймановите острови - е с неясна собственост на капитала.  Петков настоя също и да бъде изискан от Министерството на енергетиката пълен анализ, както и копие от договора за концесия с една единствена цел – да се идентифицира правото на дейността по извършване на газосъхранение, с оглед на това, че концесионният договор предполага единствено и само добив.

„През ноември 2017 година, с писмо до Министерството на енергетиката, концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, посочи Румен Петков. Той добави, че концесията се експлоатира по непрофесионален начин и това води до загуби на подземни богатства, включително и до преки щети, чрез неизпълнение на минималния годишен добив. „Смутени и притеснени сме от това, че Министерството на енергетиката не е предприело никакви действия в тази посока. И най-вече енергийният холдинг“, каза още Румен Петков.

 

Виж още …

ПП АБВ и Синдикатът на българските учители ще работят заедно по базови теми за възраждане на българското училищно образование

ПП АБВ и Синдикатът на българските учители ще работят заедно по базови теми за възраждане на българското училищно образование

Бъдещето на България минава през целенасочена политика към младите хора от страна на  държавата и нейните институции. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков пред медиите, след дискусия, посветена на младите хора и училищното образование, проведена между представители на партията и представители на Синдиката на българските учители. Петков бе категоричен в необходимостта от коренна промяна на атмосферата в образованието и призова парламента, правителството, президента и политическите сили да направят необходимото в тази посока. „Една част от проблемите на образователната система е в агресията. Тази агресия, за съжаление, тръгва от най-високата трибуна на страната – тази на Народното събрание. Нека бъдем по-последователни към подготовката на учебните програми, да не пренаписваме учебниците“. Румен Петков добави, че дискусия та в днешния Ден на младежта е стъпка в системната дейност на Синдиката на българските учители по укрепване на българското образование, възстановяване авторитета и престижа на професията на българските учители.

Председателят на ПП АБВ коментира, че на темата за повишаване на средствата за образование не трябва да се гледа само като процентно съотношение вътре в бюджета. В контекста на настояването на ПП АБВ за отделяне на 5% от БВП за образование, Петков посочи два инструмента за реализирането на такава мярка. „Първият е ефективно реализиране на постъпленията в хазната. Това е най-важният и най-реализируемият инструмент. Правителството трябва да вземе всички мерки за ефективна борба с контрабандата. Широко известно е, че контрабандата, особено на горива и на цигари, нанася огромни щети на бюджета. Не бива преодоляването на тези щети да се гледа само като на повишаване на пенсиите и на заплатите в държавния сектор. За нас никак не е без значение въпросът със статуса на учителя. Не е ли по-добре той да стане държавен служител, което би дало друго самочувствие и усещане у обществото“. Петков акцентира върху необходимостта от дискусия за ДДС върху учебниците и учебните помагала.

Председателят на АБВ – Младежи София Пламена Заячка също коментира парите за образование. Тя посочи, че средствата, които се отделят сега от БВП, са 3,6% и в Бюджет 2018 няма промяна. „Вярваме, че средствата трябва да бъдат повишени на 5%. Необходимо е да се подобрят условията на работа, заплащането на квалификациите на преподавателите, да се повишат заплатите“. Според Заячка, работещите по специалностите си в системата трябва да получат поне 30% ръст на заплатите. „За АБВ е проблем и неангажираността на родителите в образованието на децата. Вярваме, че могат да се създадат механизми, които да въвлекат родителите в този процес. Също така разширяването на цифровата база и дигитализацията в учебния процес ще го направят по-привлекателен за учениците и ще ги стимулират да ходят на училище“, каза още тя и добави, че ПП АБВ предлага средствата за частните училища да бъдат насочени към държавните.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след срещата заяви готовност за съвместна работа с ПП АБВ срещу насилието в училище. 65% от учителите и 70% от децата са засегнати от него, поясни Такева. „От изследванията, които направи Синдикатът на българските учители, 65 % от българския учител търпи насилие. 45 % от учителите търпят насилие от страна на родителите. Ще развиваме политики на местно и национално равнище, както и такива, свързани с преодоляване на насилието върху децата, особено в семействата“, каза още тя и добави, че според изследване на СБУ и Институтът по криминология към МВР, 70% от децата търпят насилие в семейството.

Янка Такева акцентира върху възможността бизнесът да се освобождава от данъци, когато спонсорира българското училище и образователна система. Тя изрази готовност за съвместна работа върху конкретните предложения на младежите от АБВ по промени, които засягат училищното образование. „Дойдоха с няколко предложения, които Синдикатът приема, както и че изявиха желание, всичко което ние споделихме по петте ни приоритета, да си подпомагаме. Особено приоритетът за развитие на доброволчеството в образователната система. Това е нещо, което е изключително важно за подпомагане на политиките в средното образование“. Такева даде пример с промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане за облекчаване на бизнеса, който финансира и участва в професионалното дуално образование, както и данъчните облекчения на бизнеса, който спонсорира българското училище. Янка Такева добави, че с Младежите от АБВ предстои съвместна работа по политиките, свързани с българската идентичност и развитието и грижата към младите хора. Формирането на новата ценностна нагласа в младите хора е изключително важно не само за България, но за Европа и света, каза в заключение Такева.

Виж още …

Областното ръководство на АБВ-Варна се срещна с ръководството на Тракийските дружества в морския град

Областното ръководство на АБВ-Варна се срещна с ръководството  на Тракийските дружества в морския град

По инициатива на Областното ръководство на ПП АБВ-Варна се състоя среща с ръководството на Тракийските дружества в морския град. В рамките на срещата областният председател на партията в морската ни столица доцент Георги Кючуков изложи желанието и готовността на ПП АБВ за партньорство с Тракийските дружества – за съвместна работа по постигане на по-добър живот на българските граждани, част от които са и наследниците на тракийците, принудително изселени от своите земи и разселени из цяла България. Тук се подчерта желанието да се работи за събирането на българо-турската държавна комисия – нещо което не се е случвало в последните десетина години - и да се поставят на масата пред турската държава за разглеждане на въпросът за обезщетенията, които трябва да се изплатят на наследниците на тракийците за отнетите им земи и имоти.

Доцент Кючуков запозна подробно гостите и с позицията на АБВ по темата за новото име на Македония и по спазването на сключения наскоро Договор за добросъседство между двете държави. Той припомни приноса на България, която на срещата на НАТО в Букурещ трасира възможността за ускореното приемане на Македония в Алианса при спазване на изискванията, поставени пред нея.

Областният председател на АБВ във Варна посочи необходимостта от по-висока активност на българското правителство при всички случаи на забелязани нарушения от недобросъседски характер от страна на съседната ни държава. И добави, че посланикът  на Македония у нас трябва да бъде незабавно привикван в Министерството на външните работи и да му се връчва официална протестна нота за забелязани нарушения на договора за  добросъседство. Важна стъпка би било също да се активира работата на т. нар.  Мултидисциплинарна комисия, а съставът й да бъде сменен с хора, които имат  обективно отношение към историята, патриоти, хора, които  ще се борят за българския национален интерес.

Доц. Кючуков определи като изключително груба грешка фактът, че България не се е включила  в разговорите с Македония за името на държавата. „Когато излезе вторият  вариант за името Северна Македония ние също предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и за бъдещи териториални  претенции“, добави той.

Гостите от Тракийските дружества, представени от Веска Димова и Георги Георгиев, отправиха покана към ПП АБВ за предстоящия традиционен Тракийски събор на Петрова нива.

Виж още …

Румен Петков призова за политически преговори с Македония на най-високо ниво за спиране на посегателството върху историята ни

Румен Петков призова за политически преговори с Македония на най-високо ниво за спиране на посегателството върху историята ни

Председателят на ПП АБВ Румен Петков призова за политически преговори на най-високо ниво, за да се заяви  институционално, че непризнаването на българското участие в Илинденско-Преображенското въстание е посегателство върху нашата история и в средносрочна перспектива е предпоставка за териториални претенции. Пред медиите във Варна той заяви, че продължаващото неглижиране на българската история от страна  на Македония ще даде пълни основания на страната ни да постави под въпрос преговорния  процес за приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО. „Посланикът  на Македония у нас трябва незабавно да бъде привикан в Министерството  на външните работи и да му се заяви, че се нарушава договора за междусъседство“, добави той.

 

Петков припомни, че по време  на тържествата за Илинден миналата година единствено ПП АБВ алармира, че министър-председателят и председателят на парламента на Македония са постъпили изключително цинично спрямо историята на България.  „За тях няма Илинденско-Преображенско въстание, а само Илинденско, в което са участвали македонци, турци, гърци, албанци, власи. Но не и българи. Тогава всички политически партии и държавни институции си  замълчаха“. Той припомни също, че преди два месеца, когато се обяви намерението да се ползва името Илинденска Македония, в България реагира отново единствено политическа партия  АБВ.

Румен Петков посочи, че втората важна стъпка е съставът на т. нар. Мултидисциплинарна  комисия да бъде сменен с хора, които имат обективно отношение към историята, патриоти, хора, които ще се борят  за българския национален интерес.  „Ние от АБВ твърдим, че е изключително груба грешка че България не се включи в разговорите с Македония за името на държавата, разговорите останаха единствено между Гърция и Македония. Когато излезе вторият вариант - със Северна Македония, ние предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и бъдещи териториални претенции“. 

Председателят на ПП АБВ отбеляза още, че тогава БСП, ВМРО и ГЕРБ енергично са подкрепили идеята за името Северна Македония, но вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов са обявили че са против посегателството върху българската история, преповтаряйки аргументите на ПП АБВ отпреди месец.

Виж още …

Румен Петков: Петьо и Петър управляват енергетиката срещу няма и по 10 000 лева на месец

Румен Петков: Петьо и Петър управляват енергетиката срещу няма и по 10 000 лева на месец

Председателят на ПП АБВ Румен Петков ще сезира премиера Бойко Борисов за конфликт на интереси в назначения в енергетиката. На пресконференция във Варна той посочи конфликтните имена - на председателя на борда на Българския енергиен холдинг Петър Илиев, който се явява сам контролиращ себе си, защото е изпълнителен директор и на НЕК и Петъо Иванов, който едновременно е председател на борда на „Булгаргаз“ и изпълнителен директор на БЕХ. „Въпросът е в България толкова ли няма кадри в енергетиката, че поставяме едни и същи хора на няколко места, да вземат по 5-6 хиляди лева месечни заплати и то в конфликт на интереси?“, коментира Петков.

Румен Петков се спря на лиценза за търсене на газ в акваторията на Галата около морската ни столица. Той каза, че загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището на природен газ в зоната от дванайсет мили в морето край Варна са от порядъка на 150 млн. щатски долара, в които се включват и невнесени концесионни такси към Министерството на енергетиката. Според Петков, по предложение на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев, в парламента е била гласувана законодателна промяна за пълната либерализация на електроенергийния пазар, която е лобистка и в ущърб на държавния интерес що се отнася до добива на природен газ и режима на издаване на лицензии. Румен Петков обясни, че в случая издадената лицензия е единствено и само за добив на природен газ в икономическата зона на Черно море. Понастоящем концесионерът „Петрокелтик“, който е регистриран в офшорна зона - на Каймановите острови - е с неясна собственост на капитала.

„През ноември 2017 година, с писмо до Министерството на енергетиката, концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. С това всички съоръжения трябва да преминат безвъзмездно в управление на държавата“, категоричен е Румен Петков. Той добави, че концесията се експлоатира по непрофесионален начин и това води до загуби на подземни богатства, включително и до преки щети, чрез неизпълнение на минималния годишен добив. „Концесионерът не спазва екологичните норми с изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, кадмий, олово, арсен в икономическата зона на Черно море с всички последствия от това. Ние настояваме първо Министерството на околната среда да направи много сериозен анализ в какво се изразява промяната в закона“, каза още Румен Петков.

Петков коментира също, че председателят Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Иван Иванов трябва да провери капитала на дружеството. Държавният орган трябва да констатира, че компанията не отговаря на изискванията за прозрачност на капитала, тя е с неясна собственост и не може да се гарантира състоянието на околната среда в района на нос Галата. ПП АБВ ще настоява Министерство на енергетиката незабавно да предприеме всички действия, за да може това газонаходище, на базата на преустановената концесия с „Петрокелтик“, да бъде прехвърлено на 100% на държавното дружество „Булгартрансгаз“. „Ако ние искаме действително като държава да покажем способност да изпълняваме предварително поети икономически ангажименти, които засягат голяма част от Европа, Министерство на енергетиката трябва да предприеме това действие незабавно“, категоричен е Румен Петков.

Виж още …

Областният съвет на ПП АБВ във Варна проведе заседание

Областният съвет на ПП АБВ във Варна проведе заседание

ПП АБВ, заедно със сдружение с нестопанска цел „Алтернатива за Варна”, ще организира конференция с широко професионално участие на хотелиери, туроператори и ресторантьори на тема „Туризъм – настояще и перспективи“. Форумът, със специален акцент върху поклонническия и културно-историческия туризъм, ще се проведе през октомври тази година в морската ни столица, а решението за него бе взето на заседание на Областния съвет на ПП АБВ във Варна, където участие взе и председателят на партията Румен Петков.

В рамките на Областния съвет на ПП АБВ във Варна бе утвърден сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с действия на кмета на Девня Свилен Шитов, с които той инициирал предоставяне на съпругата си на 4000 декара земя на нищожна цена под аренда за стотинки годишно на декар. Случаят стена предмет на силен обществен интерес, но единствено партия АБВ излезе с позиция по въпроса. Сигналът срещу Шитов е внесен от областния председател на ПП АБВ-Варна доцент Георги Кючуков.

Областният съвет на ПП АБВ във Варна взе решение също да покани ръководството на Тракийските дружества в България във връзка с предстоящия ежегоден голям празник на тракийци на Петрова нива. На предстоящата среща ПП АБВ ще представи позицията си за името на съседната ни държава Република Македония. Областният съвет на партията във Варна изрази задоволство от това, че днес председателят на БСП Корнелия Нинова и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепиха позицията, която ПП АБВ заема от една година – позиция на рязко противопоставяне срещу стремежа Илинденско-Преображенското въстание от страна на македонските власти да бъде сведено до Илинденско въстание и да бъде отнето от българската история.  

 

 

 

 

Виж още …

АБВ с предложение до държавните институции за мерки за възстановяване на системите за превенция, готовност и реагиране при природни бедствия

АБВ с предложение до държавните институции за мерки за възстановяване на системите за превенция, готовност и реагиране при природни бедствия

Виж още …

Румен Петков обсъди с Н. Пр. Илхам Ахмед, посланик на Р Судан в България, задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави

Румен Петков обсъди с Н. Пр. Илхам Ахмед, посланик на Р Судан в България, задълбочаването на добрите икономически и културни взаимоотношения между двете държави

Виж още …

Ръководството на АБВ-Младежи обсъди с представителите на Россътрудничество в България възможността да се създаде „Академия за млади лидери“

Ръководството на АБВ-Младежи обсъди с представителите на Россътрудничество в България възможността да се създаде „Академия за млади лидери“

Виж още …

Румен Петков: Подкрепяме решението България да започне процедури по членство в еврозоната, но подхода на управляващите е погрешен, липсва и разяснителна кампания

Румен Петков: Подкрепяме решението България да започне процедури по членство в еврозоната, но подхода на управляващите е погрешен, липсва и разяснителна кампания

Виж още …

Top