АБВ: Настояваме за оставката на Екатерина Захариева, защото тя е един тотално провален външен министър на България

АБВ: Настояваме за оставката на Екатерина Захариева, защото тя е един тотално провален външен министър на България

Настояваме за оставката на министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева заради безбройните провали и неадекватност във външната ни политика, заради агресивното й отношение към наши стратегически партньори и своеволието й по взривоопасни за България въпроси. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка. „Имаме неадекватна политика по отношение на НАТО. Ние не сме отстояли една позиция на България, не сме поставили дори един въпрос по време на нейния мандат. Напротив, Захариева дава прибързани оценки, без да има достатъчно информация и без да си дава сметка за последиците от тях. Присъединяването на България към общото заявление на страните в НАТО и ултиматумът към Русия са решения, които трябва да се вземат от  МС, а не еднолично от нея. Тя взе решение, което обвързва държавата - без да има доказателства, без свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, без решение на правителството и без  мандат да го стори“.

„Не е работа на Захариева да коментира отношенията между Русия и САЩ. България, която преди години дори НАТО считаше, че може да бъде мост към Русия, в момента води политика на агресия към Руската федерация, без хората, които го правят, да се замислят за щетите, които това ще ни нанесе“, посочи тя.

По думите й евентуално нагнетяване на напрежението и оттегляне на САЩ от договора за ракетите със реден и малък  обсег на действие ще доведе до настояването за разполагане на ракетни установки на НАТО на територията на България, което ще ни превърне във военен плацдарм и  мишена.  „Всички европейски държави, особено тези, които се водят в Западна Европа, още добре помнят напрежението и тревогата, обхванала страните и народите на нашия континент  с разполагането в Европа на ракетите със среден радиус на действие през 80-те години и неслучайно няколко  външни министри от ЕС се изказаха много притеснено и критично относно това развитие на ситуацията, включително и външният министър на Германия. В тази връзка поведението на Захариева заплашва нашата национална сигурност и ние наистина се надяваме, че тя няма да одобри и разполагането на ядрени ракети на наша територия безсанкция от страна на правителство и парламент!“

Според председателя на АБВ – Младежи България търпи и поредица провали по отношение на външната политика, свързана с ЕС. „По темата „Южен поток“, след съобщението за изказаното предположение от представител на Газпром, че  една от тръбите на Турски поток може да мине през България, последва единствено медийна еуфория и нищо друго. А незабавно след това премиерът на Гърция Ципрас замина на посещение в Москва, за да лобира тази тръба да мине през Гърция, а сега вече се съобщава, че той и неговите представители лобират активно в ЕК това да бъде маршрутът на руската газ към Европа след Турция. Затова и питаме, какво прави МВнР, представителството ни в Брюксел и лично Захариева, за бъдат парирани тези опити и да бъде защитен националният ни интерес? Дадени ли са някакви указания на нашите мисии и посолства в тази насока?

В заключение от АБВ посочиха, че външният ни министър не познава механизмите, с които се работи в ЕС. Именно затова тя няма и позиция по отношение на т.нар пакет „Мобилност”, който застрашава интересите на заетите в бранша в страната ни. Това е и причината България да губи лидерството в региона и след края на председателството ни на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани да бъде бързо забравена, а Гърция още по-бързо да си присвои ролята на медиатор в региона. От партията посочиха още, че по време на мандата на Захариева държавата ни разви и продължава да поддържа неадекватна политика спрямо Р Македония, като призна преименуването й в „Илинденска Македония“ и „Северна Македония“ с еднакъв безпочвен ентусиазъм.

„На този фон е очевидно, че капацитетът на останалите професионалисти в МВнР нито се направлява, нито се търси и използва.  Очевидно е и, че Захариева е изолирала професионалните звена в министерството и се ограничава единствено в своя т.н. политически кабинет. Така  управлението на МВнР се свежда единствено до кадруване, и то често в противоречие с положенията на Закона на дипломатическата служба. За пример от АБВ дадоха факта, че въпреки поставянето на въпроса в медийното пространство, и досега процентът на политическите назначения в задграничните ни мисии продължава да бъде между 30-35 процента при допустимите по закона 20 %.“

Затова отново казвам, че настояваме не само за оставката на Захариева като министър МВнР, но и изваждането й от правителството въобще, защото тя вече на няколко министерски поста доказа своята неподготвеност и некомпетентност. Отличи се с явни грешки или неправене на нищо“, завърши Заячка.

Виж още …

Доц. Георги Кючуков: Конфликта между Русия и Украйна може да бъде решен единствено по пътя на преговорите

Доц. Георги Кючуков:  Конфликта между Русия и Украйна може да бъде решен единствено по пътя на преговорите

Конфликта между Украйна и Русия може да бъде решен единствено с помощта на преговори. Трябва да се има предвид обаче, че на този етап диалогът между двете страни е трудно осъществим, въпреки че посредници,  които заявяват намерение да помогнат, не липсват. За мен единствения начин са срещи от типа на Минското споразумение и с „нормандската група“. Това заяви в ефира на телевизия „Черно море“ членът на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков. По думите му в началото на конфликта между двете държави, именно тези международни дипломатически инициативи са предотвратили неговото разрастване. „Минското споразумение за сега е единствения международен акт, който до някъде въздържа и двете страни и запазва едно относително статукво. Т.е. за мен начина на действие от тук нататък е, постигането на  още споразумения и най-важното спазването на самото Минско споразумение в настоящия му вид“, посочи той.

„Военно решение не може да има. Това го знаят и двете страни. Очевидно е, че Русия няма да направи отстъпки принудена и от някакви санкции. Доста дълго време вече тя живее в такива условия  и доста добре се е приспособила. Дори успя в някои отношения да пробие тези санкции, като например сделката с Ердоган за ракетните комплекси, която ще бъде платена в лири и рубли, а не през долара, което е сериозен удар върху американската валута в световен мащаб. Поначало трябва да сме наясно, че санкциите никога нямат решаващ ефект в подобни ситуации“, посочи още доц. Кючуков.

В заключение по темата той коментира и решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени официалната си среща с руския си колега Владимир Путин. „Колкото до Тръпм, той беше длъжен да реагира по някакъв начин на ситуацията, защото една липса на реакция от негова страна би засилила слуховете в САЩ, които витаят около неговото избиране и неговото президентство.  Тази негова реакция обаче ще бъде много бързо елиминирана от една бъдеща среща между него и Путин,  след затихването на настоящия конфликт между Русия и Украйна.“

В страни от темата доц. Георги Кючуков изрази становище и относно Брекзит.  “Въпроса е дали британския парламент ще одобри постигнатото споразумение с ЕС. Според мен шансът е много малък. На Тереза Мей й трябват около 260 гласа, а тя разполага с едва 210.  Има вариант и за Брекзит без договор, но това означава, че за всяко нещо ще трябва да се преговаря поотделно, което ще блокира и двете страни. Другия вариант е удължаване на срока за излизането на Великобритания след края на март. За да се реши такова нещо обаче, то трябва да бъде предложено от Тереза Мей, а тя категорично отказва, а и не е сигурно колко от страните в ЕС ще се съгласят. Третия вариант е нов референдум . За да се случи това отново министър-председателят на Великобритания трябва да го предложи, а тук тя отново не желае. Вариант е правителството да падне, да има нови избори и ново правителство, което да го предложи. Това обаче не може да стане до датата 29 март 2019 г.  Единствената възможност , която до някъде е реална, се крие в така наречения „Комитет 1922“. Премиерът да бъде свален от собствената си партия. Което ще рече 15 процента от депутатите на Мей трябва официално да обявят, че искат свалянето на лидера си. В момента 26 са обявили това нещо, но трябват гласовете на 48.  Ако това се случи идва ново правителство и тук никой отново не може да предвиди какво ще стане. Може да се предложи втори референдум, може да се предложи удължаване на срока, може да се търсят нови преговори. Отново обаче има омагьосан кръг, който ще се разкъса само ако се промени Закона, който задължава Великобритания на 29 март да излезе от ЕС. За това за мен най-вероятното е, един Брекзит с нератифициран договор и с допълнително споразумение за определен период от време, за спазване на условията,  по които и до сега работят ЕС и Великобритания“.

 

Виж още …

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Сирия в България Н. Пр. Мухамад Мухамад отношенията между двете държави

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Сирия в България Н. Пр. Мухамад Мухамад отношенията между двете държави

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и членът на Изпълнителното бюро на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Мухамад Мухамад, посланик на Сирия в България. Срещата е организирана от съветника по въпросите за Арабския свят към партията Анастас Терзобалиев. На нея присъства и съветникът към посолството Хабиб Ибрахим.

Румен Петков наблегна на добрите традиции през годините по отношение връзките между двата народа в областта на икономиката, културата и образованието.

Доц. Георги Кючуков изтъкна, че ПП АБВ поддържа тезата за необходимостта на всяка цена да бъде запазено мирното развитие на сирийския народ при неприкосновена териториална цялост на държавата.

В рамките на срещата бяха дадени множество примери за възможностите на висшите учебни заведения в България да подготвят сирийски студенти в различни аспекти на обществения живот. Отправена беше покана представители на посолството на Сирия, със съдействието на ПП АБВ, да посетят висшите училища и да се запознаят с техните програми и възможности за англоезично обучение. Ръководството на ПП АБВ пое ангажимент да съдейства за организиране на изложби и посещения на творчески колективи от Сирия в различни градове на България.

Виж още …

Представители на ръководството на ПП АБВ обсъдиха с посланика на Македония в България Н. Пр. Марян Гьорчев отношенията между двете държави и набелязаха бъдещи съвместни действия

Представители на ръководството на ПП АБВ обсъдиха с посланика на Македония в България Н. Пр. Марян Гьорчев отношенията между двете държави и набелязаха бъдещи съвместни действия

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, зам.-председателят на партията Любомира Ганчева и председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка проведоха среща с Н. Пр. Марян Гьорчев, посланик на Македония в България.

По  време на разговора двете страни наблегнаха на традиционно добрите приятелски взаимоотношения между България и Македония, но се обединиха около необходимостта партньорството между двете държави да излезе извън рамките на институциите, като ангажира общности и стигне  до сърцата на хората. По мнение на Румен Петков е необходимо добре да се развият отношенията между местните органи на самоуправление между двете държави. И това трябва да става не само в населените места в пограничните райони.

Посланик Гьорчев беше информиран за предстоящата международна експертна конференция в края на януари следващата година, организирана от ПП АБВ. На форума ще бъде обсъдено как да се запази ролята на България като водещ енергиен фактор не само в региона, но и в цяла Европа. Н. Пр. Марян Гьорчев се ангажира с участие на македонски експерти както в областта на газовите доставки, така и относно проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на срещата двете страни се обединиха около тезата, че реализирането на проекта за ядрената централа и директната доставка на газ от Русия ще се отрази благоприятно на енергийния микс не само на Македония, но и на останалите Балкански държави.

Посланикът на Македония изрази безпокойство от факта, че след повече от 14 години и проведени редица успешни секторни реформи, Македония все още не е получила статут на държава кандидат-член на ЕС. Румен Петков оцени този факт като пореден пример за двоен стандарт в рамките на ЕС и припомни позицията на АБВ срещу различното третиране, примерно, на Северен поток като икономически проект за Германия, а Южен поток – като политически проект и синоним на зависимости за България.

Румен Петков подчерта подкрепата на АБВ за евроатлантическото бъдеще на Македония, но много ясно заяви, че е необходимо да уважаваме и общата си история и развитието на взаимоотношенията ни. Той даде пример с некоректните претенции от страна на определени македонски дейци върху творчеството на Димитър Талев, Никола Вапцаров, на Христо Смирненски. В отговор Н. Пр. Марян Гьорчев коментира необходимостта от засилване на диалога между България и Македония на институционално ниво в интерес на разрешаване на казуси като дефиниране на наличието на българско етническо малцинство в основния закон на южната ни съседка, както и почитането и отбелязването на общите ни празници и традиции. Посланикът на Македония посочи като неоспорим фактът, че Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски и др. са едни от най-ярките на български писатели. Той заяви готовност да съдейства Димитър Талев да бъде представен в Македония като един от най-големите български писатели.

Срещата между ръководството на АБВ и Н. Пр. Марян Гьорчев, посланик на Македония в България, бе първата от поредица предстоящи разговори и действия по ключови за двете държави въпроси.

Виж още …

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Катар в България Н. Пр. Рашид Бин Али ал Хатер отношенията между двете държави

Ръководството на ПП АБВ обсъди с посланика на Катар в България Н. Пр. Рашид Бин Али ал Хатер отношенията между двете държави

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и членът на ИБ на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Рашид Бин Али ал Хатер, посланик на Катар в България, която бе организирана от съветника по въпросите за Арабския свят към Алтернатива за българско възраждане Анастас Терзобалиев.

По време на разговора бяха обсъдени перспективите и възможностите за общи инвестиционни проекти. Н. Пр. Рашид Бин Али ал Хатер предложи съдействие за представяне на наши бизнес проекти пред катарските държавни органи и обеща съдействие за тяхното осъществяване. В тази връзка бяха обсъдени и мерките, които биха улеснили посещението на катарски граждани в България и възможностите им за участие в съвместни бизнес проекти.

Посланик Рашид Бин Али ал Хатер изрази изключително добри лични впечатления и задоволство от българските курорти и предлаганите в тях услуги. В рамките на срещата двете страни обсъдиха възможностите за увеличаване броя на катарските туристи у нас.

Посланикът на Катар прояви интерес към възможността наши висши учебни заведения да обучават катарски студенти. Постигната беше договорка за посещение на представители на посолството на Катар в различни ВУЗ-ове с оглед запознаване с програмите и възможностите за обучение в тях. Между двете страни беше обсъдена и възможността за взаимен обмен на специалисти в различни области.

  

 

 

Виж още …

Ръководството на АБВ обсъди с Н.Пр. Софиян Елтрики, посланик на Либия в България, отношенията между двете държави

Ръководството на АБВ обсъди с Н.Пр. Софиян Елтрики, посланик на Либия в България, отношенията между двете държави

Председателят на АБВ Румен Петков и членът на ИБ на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Софиян М. Елтрики, посланик на Либия в България, която бе организирана от съветника по въпросите за Арабския свят към Алтернатива за българско възраждане Анастас Терзобалиев.

По време на разговора бяха обсъдени перспективите са подписване на спогодба за социални гаранции между двете държави, както и стартирането на подготовка за обучение на либийски полицаи в България.

Петков и Кючуков запознаха Н. Пр. Елтрики с детайлите, около  проведената от тях среща с министъра на труда и социалната политика на страната ни Бисер Петков и очакването в най-скоро време либийския му колега министър Ал-Мехди Ал-Амен да бъде поканен у нас, за стартиране на дискусия относно подготовката на ратифициране на споразумението, което да гарантира социалните придобивки на нашите сънародници, работили зад граница в арабската държава.  Председателят на АБВ информира либийския посланик, че през последните няколко дни е провел срещи с десетки български граждани, които са работили в либийската държава за различен период от време.

От АБВ изразиха и надежда, че очакват пълна подкрепа от страна на Н. Пр. Елтрики за ускоряване на процеса по подписването на договора.

Доц. Георги Кючуков представи пред либийски дипломат възможностите, с които разполага българската държава за подготовка на либийски студенти у нас. Посочена бе готовността на УНСС да отговори на очакванията на  министър Ал-Мехди Ал-Амен по отношение на това, да подготвя студенти от Либия в сферата на администрацията.

По време на срещата либийския посланик изрази надежда, че Р България може в най-скоро време да открие посолство в Триполи. По думите му това ще бъде изключително полезно за задълбочаване на ползотворните отношение между двете държави.

Виж още …

Инж. Валери Иванов: Река Дунав се затлачва в участъка от Сомовит до Силистра, за който отговаря България, поради държавни ограничения

Инж. Валери Иванов: Река Дунав се затлачва  в участъка от Сомовит до Силистра, за който отговаря България, поради държавни ограничения

Река Дунав се затлачва  в участъка от Сомовит до Силистра, за който отговаря предимно България, заради ограничения наложени от страна на  държавата. В резултат за периода 2007-2016 г. са регистрирани множество нови прагове, което е довело до 249 бр. засядания на плавателни съдове. Това заяви по време на пресконференция в Русе областния председател на АБВ и член на НС и ИБ на партията инж. Валери Иванов. По думите му това влияе негативно, не само върху търговското корабоплаване в този район на Дунав, но и върху туристическия бранш с круизни кораби и производството на качествени строителни материали.  

„През последните години таксата за драгиране на реката беше необосновано увеличена с 1255% с обяснението, че така се покрива инфлацията, която по официални данни за същия период е само 57.2%.  Това обаче е само част от проблема. Разрешителното за такава дейност вече изисква време от 6-8 месеца минимум, а приемането на „НАТУРА -2 ООО“ затрудни още повече дейността за добиване на инертни материали от река Дунав, тъй като повече от 70% от територията на Дунав в българския участък попада в зоните на нейния обхванат“, посочи той и припомни, че в първоначалния вариант на  Закона са  обхванати само териториите на островите, но в последствие необяснимо по какви причини са разширени т.нар. „буферни зони“, които навлизат навътре в реката с 500 метра“.

Във връзка с темата той попита МТИТС,  интересува ли се от нормалното корабоплаване в този участък на на-голямата водна артерия в Европа?  Министерството на туризма интересува ли се от развитието на водния туризъм, посредством многобройните круизни кораби плаващи по Дунав?  МОСВ наистина ли мисли, че една затлачена в българския участък европейска река е полезна, от екологична гледна точка, за флората и фауната, за човека и всичко около нея?

Думите му допълни председателят на АБВ Румен Петков. „Изразявам възмущението си от това, че въпреки факта, че река Дунав минава през десет държави от Европа, от които седем са членки на ЕС, нашата държава поставя под съмнение и развитието на туризма и търговското корабоплаване по този воден път, както  и съсипва един отрасъл, в който през годините между 1965 - 1985 са инвестирани повече от 100 милиона долара. Отрасъл, който дава най-качествените строителни материали. По този повод ще поискаме среща с ръководствата на МТИТС, МРРБ, транспортното министерство и МОСВ“, посочи той. По думите му АБВ е единствената партия, която има и позиция и политика по въпроса. Според него приходите от таксите за драгиране не трябва да влизат директно в бюджета на държавата, а да се предоставят на общините, където се извършва такава дейност.

Виж още …

Георги Първанов с 90% сигурност, че „Турски поток“ ще мине през България

Георги Първанов с 90% сигурност, че „Турски поток“ ще мине през България

Георги Първанов, президент на Р България (2002 - 2012), изрази увереност, че газопроводът „Турски поток“ ще премине през България и това ще се случи заради стратегическия интерес на Русия. В сутрешния блок на БНТ той коментира, че вероятността за това е 90%.

„90% съм сигурен, че тази тръба на „Турски поток ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия – този газ да стигне до Сърбия, да стигне до Унгария, които са партньори, приятели на Путин. Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента - първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. „Коммерсант“ или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции“.

Георги Първанов подчерта, че за проекта „Турски поток“ има и много бизнес и то стратегически ориентиран бизнес, и икономика. Но тук става дума за геостратегия, става дума за политика от най-високо равнище. Той е категоричен, че на страната ни е нужна нова енергийна стратегия.

Първанов е на мнение, че държавата ни е занижила претенциите си по темата. „Направи ми впечатление, че се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Помня как същите тези политици, партии се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т. нар. Голям шлем - ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15 не повече от 16 млрд. куб. метра. Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо“.

Георги Първанов коментира и външните реакции по темата. „Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам как. Ако те ще построят нова атомна централа - добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм „За“. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите така, както в Брюксел го правят - чу се през седмицата за „Белене“ една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел“. Президентът на Р България (2002-2012) е категоричен, че държавата ни трябва да прояви воля и е на мнение, че това не се е случило при актуалното обсъждане на Енергийната стратегия. „Но аз питам - някой дали е прочел Енергийната стратегия, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, защото тази стратегия затвори „Белене“.

В контекста на идеята за т. нар. хъб „Балкан“ – Първанов я определи като идея, която е твърде симпатична, за да се случи. Той смята, че е неясно откъде ще получим газ, за да направим реален хъб, да бъдем търговски разпределител, да доминираме, да диктуваме правилата. „Нека да знаем, че Русия няма да даде газ, който ние да продаваме. Това в по-голяма степен се отнася за Турция. Онези, които не искаха руска зависимост, сега получават не само руска, но и турска зависимост“.

В отговор на въпрос, Георги Първанов коментира и възможността на идеята си АЕЦ „Белене“ да се превърне в балкански проект. Смисълът на тази идея не са инвестициите, посочи той, но пазарите. „Балканите са един добър пазар за нашата енергетика. Нека да не забравяме, че ние сме задоволявали енергийния дефицит от порядъка на 40 и повече процента на Балканите. И сега картината не се е променила. Ако ние приобщим Македония, говорил съм със сръбския президент, може би дори и Черна гора, би могъл да придобие друга тежест този проект, то аз съм безусловно „За“.

Виж още …

Кметът на Стрелча Стойно Чачов организира благотворителна инициатива в подкрепа на „Срелчанската Коледа“

Кметът на Стрелча Стойно Чачов организира благотворителна инициатива в подкрепа на „Срелчанската Коледа“

Кметът на Стрелча Стойно Чачов организира благотворителна инициатива в подкрепа на „Срелчанската Коледа“. На събитието присъстваха и представители на ръководството на АБВ в лицето на основателят на партията и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, председателят на политическата сила Румен Петков и председателят на АБВ – Младежи Пламена Зaячка, които направиха дарения за благородната кауза и закупиха картини от събитието.

„Това е една инициатива - „Стрелчанската Коледа“, която се провежда от 2007 година в нашата община. Нейната цел е да се съберат средства за деца в неравностойно положение. Събитието днес е една допълнителна проява към това благотворително начинание,  която ние с моята съпруга решихме да направим. Измислихме един вариант, в който хората да дойдат да нарисуват една картина и след това да има възможност благотворително, тя да бъде закупена, а събраните средства да бъдат дарени на 20 дечица от Стрелча“, заяви кмета на града Стойно Чачов.

Виж още …

Румен Петков поздрави председателя на партия „Единна Русия” Дмитрий Медведев по случай 17 години от учредяването на политическата сила

Румен Петков поздрави председателя на партия „Единна Русия” Дмитрий Медведев по случай 17 години от учредяването на политическата сила

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изпрати поздравително писмо до председателя на партия „Единна Русия” Дмитрий Медведев по случай 17 години от учредяването на политическата сила. В текста на поздравлението Петков дава висока оценка на подписаната през 2016 година  декларация за сътрудничество между АБВ и „Единна Русия” и изразява надежда, че това сътрудничество ще продължи и ще се задълбочава на всички равнища, включително между младежките и женските организации на двете партии. 

С пожелание към Дмитрий Медведев и ръководената от него партия да продължат да печелят все така доверието на руските граждани, Румен Петков казва, че поставянето в центъра на политиката на „Единна Русия” за повишаване жизненото равнище на руския народ, както и ускореното развитие на икономиката, на науката, на конкурентоспособността и най-важното реалното осъществяване и постигане тези цели, очевидно карат руските граждани активно и убедено да я подкрепят и да й вярват. 

„Независимо от всички наложени чуждестранни санкции и неприятелски действия срещу Руската федерация, партия „Единна Русия” съумява да не се отклонява от формулираните от нея цели и с решимост да ги реализира чрез подкрепяната от нея държавна политика“, се казва още в текста на писмото.

Виж още …

Зам.-председателят на АБВ-Младежи Иван Керчев проведе срещи с представители на българската общност в Гренада

Зам.-председателят на АБВ-Младежи Иван Керчев проведе срещи с представители на българската общност в Гренада

Зам.-председателят на Mладежката организация на АБВ и член на Националният съвет на партията Иван Керчев проведе среща с представители на българската общност в Гренада. По време на разговора със сънародниците ни, живеещи на островната държава, който се проведе в нейната столица Сейнт Джорджис, те  изразиха притеснение за нестабилното моментно политическо положение в България  и нестихващите протести на хората! Домакин на събитието бе Гергана Пол,  която от години живее и работи в Гренада.

Виж още …

Румен Петков: Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна, реакцията на Международната общност и Съвета за сигурност на ООН е неадекватна

Румен Петков: Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна, реакцията на Международната общност и Съвета за сигурност на ООН е неадекватна

Тревогата по конфликта Русия – Украйна е съвършено основателна. Няма аналог на такъв период в черноморските взаимоотношения. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. В предаването „Лице в лице“ по bTV той коментира, че реакцията на Международната общност и особено на Съвета за сигурност на ООН е неадекватна.

„Русия буквално на другия ден внесе настояване за събиране на Съвета за сигурност по този въпрос, то беше отклонено. След това се прие да се събере Съвета за сигурност по украински искане. Това е много грозна манипулация“. Петков е на мнение, че българският представител в ООН трябва да настоява пред генералния секретар на организацията за недопускане на подобен род безпринципни действия на Съвета. Председателят на АБВ подчерта важността на факта, че украинските кораби нарушават Черноморската акватория на Русия, и невярно отношение е, че става въпрос за конфликт в Азовско море. „Затова ние от АБВ настояваме за принципна позиция. Мисля, че правителството твърде преждевременно и без всякакви доказателства обвини руската страна и настоя за определени действия“, каза Петков и добави, че позициите на държави, като Франция и Германия и общо на ЕС по темата са далеч по-балансирани и коректни.

Румен Петков е категоричен, че трябва да е ясно, че никоя държава не може да нарушава принципите на международното право и е недопустимо прилагането на двойни стандарти и не бива да се допуска подобни действия да стават принципи в организацията на работа на ООН и на Съвета за сигурност, защото обратното би означавало, че Международната общност е деморализирана с трудно обратими възможни ходове.

Председателят на ПП АБВ смята за основателна позицията на премиера, който изяви силно безпокойство по случващото се между Русия и Украйна и възможния развой на конфликта. „Даваме ли си сметка, ако НАТО реши да стъпи там, какво става? Даваме ли си сметка, че ние сме НАТО? Даваме ли си сметка, че ние можем да бъдем въвлечени в един конфликт, в който да плащаме с жива сила? Така, че България трябва да бъде много по-категорична в изискванията си към ООН и НАТО“. Петков определи като огромна грешка позицията на държавата ни, която е в подкрепа на Украйна.  

В отговор на въпрос за трасето на „Турски поток“ през България, Румен Петков заяви, че АБВ настоява с подкрепата на Европейската комисия, да се проведат преговори с Русия и да се гарантира пряка доставка на руска газ до България и до Европа. Той отново коментира като абсурдна идеята страната ни да купува руска газ от Турция.

 

Виж още …

Предстои подписване на спогодба за социална сигурност между България и Либия, която ще гарантира осигурителния стаж на българските граждани

Предстои подписване на спогодба за социална сигурност между България и Либия, която ще гарантира осигурителния стаж на българските граждани

Спогодба за социална сигурност ще бъде подписана между социалните ведомства на България и Либия. Документът ще гарантира осигурителния стаж на българските специалисти, които през годините са работили в Либия или броя на лицата с отпуснати пенсии, които имат придобит трудов стаж в Либия. Така българите, работили в Либия ще имат признат трудов стаж за периода на тяхното пребиваване на територията на държавата. Реципрочно, на либийските граждани, които са работили или работят в България ще бъде гарантирана  социалната сигурност. Това съобщи председателят на ПП АБВ Румен Петков на среща с над 50 българи, работили в Либия. Предстоящото подписване на спогодбата за социална сигурност между двете държави е резултат от усилията на председателя на ПП АБВ Румен Петков и експерта по арабските въпроси Анастас Терзобалиев и пътуванията и осъществените срещи с министъра на социалните грижи на Либия Ал-Мехди Ал-Амен и последвалите срещи с българския социален министър Бисер Петков.

Предстои среща по темата за социалната спогодба между двете държави следващата седмица между Румен Петков и посланика на Либия Н. Пр. Софиан Треки.

Румен Петков, като председател на ПП АБВ, се ангажира да следи и да сътрудничи за изготвянето и финализирането на спогодбата между социалните ведомства на двете държави.  На срещата с български граждани, работили в Либия, Петков каза, че е оптимист за положителния резултат от действията по изготвянето на социалната спогодба. За последните 30 години АБВ е първата партия, която се ангажира с реални действия по осигуряването на социални гаранции на работещите в Либия българи и респ., работещите в България либийски граждани, както и първата европейска партия, осъществила  срещи на най-високо равнище в Либия.  

 

 

Виж още …

С подкрепата на ПП АБВ бе открит обновеният военен мемориал на гробището в село Лесново

С подкрепата на ПП АБВ бе открит обновеният военен мемориал на гробището в село Лесново

„Като влизаш в България от изток, минаваш през Аксаково, Тотлебен, стигаш до връх Столетов и от него виждаш парк „Скобелев“. И никъде няма връх Джон, и село Ричард и заради това сме велики като православни християни и славяни. Този паметник е ярък израз на народната ни памет, която ни е съхранявала в хилядолетието назад, която ни дава самочувствието, че сме най-старата нация, нацията, която може да върви напред“. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на откриването на обновения военен мемориал на гробището в село Лесново, където са положени тленните останки на 25 руски и финландски войници, загубили живота си на територията на селото. Мемориалът е на 140 години, разрушен от времето и днес реконструиран по инициатива на кмета на селото Стоян Зарчов и Красимир Вакарелски, председател на Инициативния комитет, с подкрепата на ПП АБВ. Официален гост на събитието беше и руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров.

Румен Петков припомни, че за свободата на България загиналите руски воини са над 140 000. „Това е цветът на руската нация, която е останала тук за свободата на България. Заповядайте в Плевен в Скобелевия парк, за да видите десетките могили, на които няма имена – има десет човека от този полк, осем човека от онзи полк… За да се съберат повече от 400 паметника на територията на нашата страна в памет на един от най-големите човешки подвизи – Руско-турската Освободителна за България война“, каза още председателят на АБВ.

Паметникът на загиналите воини все още не е завършен, именно защото те в момента остават анонимни, каза кметът на Лесново Стоян Зарчов. Той помоли посолството на Русия за съдействие да бъдат предоставени имената на бойците, за да бъдат възстановени върху мемориала така, както е било преди 140 години.

Руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров заяви, че чувството да бъде на това място е специално за него. Той изрази благодарност към българския народ за вниманието и грижата за мемориалите на Руско-турската война. „България е сред малкото страни, където съществува голяма благодарност, съществува и грижа за паметниците, които бележат този исторически период. Затова казвам своето сърдечно благодаря. Желанието ми е тази памет да бъде предадена на младите поколения. Заради това на Вас, Пламена, като председател на АБВ-Младежи, възлагам тази отговорност – да съхранявате историческата памет и да я предавате“.

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази увереност, че независимо от анонимността на загиналите войници в боевете за освобождението на България герои, тяхната памет е жива. Заячка илюстрира коментара си с творбата на Георги Константинов „Балада за низшите чинове“:

БАЛАДА ЗА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ

Те не знаеха френски. Не танцуваха полка.

Бяха слушали само тръбата на полка.

И не бяха облечени в празнични кители.

Даже чаша шампанско не бяха опитали.

С преброени сухари в окопа закусваха

и със мокри шинели в атака се впускаха -

неизвестни, безбройни, от Бога забравени,

те вървяха след свойте майори прославени,

за да свършат на подвига черната работа.

Те не търсеха славата. Искаха правдата.

И за тях не достигаха златните ордени.

А оловни куршуми посрещаха гордо те.

И потъваха в ниви и храсти къпинови -

към смъртта се издигаха низшите чинове.

И макар, че не бяха от графски фамилии,

най-високи са техните братски могили.

 

Виж още …

Top