Ръководството на ПП АБВ се срещна с ръководството на Българското дипломатическо дружество

Ръководството на ПП АБВ се срещна с ръководството на Българското дипломатическо дружество

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, президентът на Р България (2002-2012 г.) Георги Първанов и членове на Изпълнителното бюро на партията се срещнаха с ръководството на Българското дипломатическо дружество (БДД) – председателят Филип Боков и членове на Управителния съвет.

В рамките на срещата Румен Петков информира представителите на БДД за позицията на ПП АБВ по македонския въпрос, бяха обсъдени и възможностите за развитие на отношенията между България и Македония. Председателят на партията сподели и впечатления от скорошната си визита в Ливан.

ПП АБВ заяви своята подкрепа за протеста на БДД срещу предстоящите посланически назначения, формулиран в отворено писмо до държавния глава.

Председателят на Българското дипломатическо дружество Филип Боков изрази благодарност към АБВ, първа инициирала среща с дружеството и потърсила професионалния им съвет. Контактите между двете формации ще продължат и за в бъдеще.

 

Виж още …

Антон Коджабашев, АБВ: Трябва да се дадат пожизнени пенсии и на световните и европейските медалисти на България, а не само на олимпийските, за да има справедливост

Антон Коджабашев, АБВ: Трябва да се дадат пожизнени пенсии и на световните и европейските медалисти на България, а не само на олимпийските, за да има справедливост

Фокус: Г-н Коджабашев, предстои в парламента да бъде обсъдено предложението за изменение и допълнение на Законопроекта за физическото възпитание и спорта. Нека първо да обясним какви са предлаганите промени.

Антон Коджабашев: Предлаганите промени в този нов законопроект са да се дадат пожизнени пенсии на световните и европейските медалисти на България в миналото – така, както такава получават олимпийските. Става въпрос за спортистите, които са прекратили спортната си кариера. Това е една много сериозна крачка към справедливостта, тъй като досега всички олимпийски медалисти получават, а световните и европейските – не. А това е несправедливо, тъй като всеки един от световните шампиони се е състезавал с абсолютно същите, както на олимпийските игри. Така че би трябвало и е на път да се реши този въпрос.

Фокус: На какъв принцип ще се определят индивидуалните месечни премии, които трябва да бъдат отпуснати от държавата? Каква сума ще получава един световен шампион със златен медал, например?

Антон Коджабашев: Не знам точната схема. Но тъй като и аз съм три пъти световен шампион, както и още колеги, с които досега не сме получавали нищо, се говори, че ще получаваме в порядъка на 1000 – 1200 лв. месечна премия. Има хора, които от спорта са получили буквално трохи, а са дали страшно много на България, развявали са българския трибагреник и са накарали българинът да бъде горд и щастлив със своите спортисти. В момента част от тези хора живеят в немилост, в трагично състояние, нямат пари за хапчета, за храна и т. н. Доста хора от бившите величия в спорта, които не получават нищо – никакви премии, буквално умряха от студ и глад – аз знам такива примери.

Фокус: Колко са българските спортисти, които биха получавали такава пожизнена пенсия?

Антон Коджабашев: Казват, че сме около 1500 души, но това е заедно с техните треньори. Според разчетите на хората, които работихме по това предложение, около 18 – 20 млн. лв. на година ще излизат пожизнените премии. Смятам, че България, която е една спортна държава от близкото минало, съвсем спокойно би могла да отдели тези средства за своите спортисти, които са я прославили.

Фокус: Темата за пожизнени пенсии за медалистите от световни и европейски първенства е поставяна пред няколко правителства, но искането не е било одобрявано с мотиви, че няма финансова обосновка. Какво очаквате да се случи след предстоящите дебати?

Антон Коджабашев: Наистина при доста правителства е засягана тази тема. И аз като областен представител на политическа партия АБВ не веднъж съм я поставял и съм срещал винаги много сериозно разбиране от страна на ръководството. И на наши събирания – защото спортистите много често се събираме, за да обсъждаме този проблем, сме дебатирали, че другите партии и особено парламентарно представените би трябвало да мислят точно като ръководството на АБВ – че действително трябва да се направят изменения, за да могат хората справедливо да получават това, от което имат нужда. А това, че средства няма в държавата за тези хора, за тези герои, мога да кажа категорично, че не е така. Тези хора не получават абсолютно никакви други привилегии – дори и не се пенсионират на по-ранна възраст, за разлика от полицаи, балерини, миньори, подводничари и т.н. Това са все хора, които се пенсионираха в близкото минало от 42 до 45 години. Има хора при нас, които са на по 65 години и са абсолютно физически и психически развалини, които не получават абсолютно нищо.

Фокус: Имате ли наблюдения каква е ситуацията с пожизнените пенсии за спортисти в другите държави?

Антон Коджабашев: Комуникираме си с колегите от другите страни и абсолютно навсякъде държавите се грижат за своите спортни герои абсолютно подобаващо. Мога да заявя абсолютно категорично, че няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион и в момента да е в немилост. Мога да дам редица примери, че там, където човек си е свършил работата като спортист на младини, на стари години живее един сносен живот – не му е студено, не е гладен и има пари за хапчета.

Фокус: Какво е състоянието на българския спорт в момента и как според Вас тези промени ще се отразят на неговото бъдеще?

Антон Коджабашев: Не съм много горд със сегашните успехи на българския спорт. Виждаме, че той в момента не е в това състояние, което на нас ни се иска като бивши спортисти. Аз самият, например, като ръководител на спорта вдигане на тежести, преди бях горд, тъй като се връщахме винаги с медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри. Вярно, имали сме имали и допинг скандали тогава. А в момента имаме допинг скандали, но няма успехи. В другите спортове положението е подобно – ако някъде се закачи бронзов или сребърен медал от световно първенство, ние сме изключително щастливи. А като се обърнем назад, виждаме, че сме имали случаи, при които в годината сме били четвърта спортна сила в света. Така че се надяваме точно чрез пожизнените премии да признаят нашите минали успехи и да потвърдят това, което казвам. И нека всички да се поучат от партия АБВ, която застана много стабилно и здраво зад искането на нашите бивши величия в спорта, за да може справедливостта да възтържествува.

Цветилена СИМЕОНОВА

Виж още …

В Деня на Добрич Румен Петков и доц. Георги Кючуков поднесоха венци и цветя на военното гробище

В Деня на Добрич Румен Петков и доц. Георги Кючуков поднесоха венци и цветя на военното гробище

В Деня на Добрич председателят на ПП АБВ Румен Петков, областният председател на партията във Варна доц. Георги Кючуков и други представители на АБВ поднесоха венци и цветя в памет на загиналите войници от времето на Първата световна война на военното гробище в Добрич.

Военното гробище е създадено е през 1916 година, когато се води сражението за Добрич, останало в историята като Добричката епопея. При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич. През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 6 национални армии, 10 народности и 6  вероизповедания.

Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града.

Виж още …

Румен Петков: България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят

Румен Петков: България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят

Виж още …

Румен Петков, след посещението си в Ливан: България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме, са много голяма стъпка за страната ни

Румен Петков, след посещението си в Ливан: България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме, са много голяма стъпка за страната ни

България държи на своите позиции в арабския свят и договореностите, които постигнахме и в сферата на образованието, и в сферата на икономиката са впечатляващи и са много голяма стъпка за страната ни, за да възстановяваме тези позиции, които сме имали с десетилетия и които, за съжаление, ние – Европа – пропускаме през последните 15 години. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков след като се завърна от посещението си в Ливан. В ефира на БНТ той коментира, че държавата ни е с дългогодишни позиции в арабските държави, за които е направила много – и за изграждане на инфраструктура, енергийни системи, образование.

Румен Петков съобщи, че предстои сключване на меморандум между ПП АБВ и водещата ливанска политическа сила - партия „Движение за бъдеще“. Решението е взето на официална среща между Петков и  министър-председателя на Ливан Саад Харири. Документът цели да възобнови традиционни отношения с арабската държава. „На първо място нашият стремеж – на АБВ – да върнем ливанските студенти в България. Имаме волята на Министерството на образованието на Ливанската република и още през ноември ректорите от България ще бъдат поканени там, за да представят продукта на образователните си програми, които предлагат. Премиерът Харири пое и ангажимент да участва в Българо-Ливанския бизнес форум през ноември“. Румен Петков подчерта, че ливанският министър-председател е демонстрирал много топло отношение към водещи български политици. Той е категоричен, че това е ресурс, който трябва да бъде използван и срещата между правителствените лидери през ноември ще даде сериозен тласък на взаимоотношенията между двете държави. Председателят на ПП АБВ коментира също, че Ливан ще има ключово място и роля във възстановяването на Сирия и държавата ни по никакъв начин не бива да пропуска възможността нашият бизнес да има твърда почва и добро сътрудничество с ливанските си колеги. „Ливанците са силно заинтересовани от нашата енергийна експертиза и аз съм убеден, че при гостуването на премиера Харири тук ще има солидни разговори. Аз съм поел ангажимента да ги срещна с представители на енергийния потенциал на нашата страна, включително и с готовност за изграждане на енергийни съоръжения. Страната ни също е участвала в изграждането на повече от 50% от учебните, здравните заведения, пътната инфраструктура изобщо в Арабския залив и това е много голям шанс да се върне там с много силните си страни и да бъде флагман на развитието на арабския регион“.   

Румен Петков коментира и наложените на държавата ни санкции заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене” от октомври 2013 г. Той смята, че прокуратурата трябва да потърси персонална отговорност, на лицата, прекратили договора, както и че трябва да бъдат предприети незабавни и още по енергични действия на правителството и Народното събрание за изграждането на АЕЦ „Белене”.

Виж още …

Ингрида Невенчанная пред Женя Петкова от новинарски сайт „Грамофона“: Важно е младите хора да съхраняват и пазят историята си

Ингрида Невенчанная пред Женя Петкова от новинарски сайт  „Грамофона“: Важно е младите хора да съхраняват и пазят историята си

Виж още …

Румен Петков и министър-председателят на Ливанската република Саад Харири обсъдиха развитието на отношенията между България и Ливан

Румен Петков и министър-председателят на Ливанската република Саад Харири обсъдиха развитието на отношенията между България и Ливан

Виж още …

Румен Петков обсъди с представители на ливанското министерство на образованието възможността за подготовка в България на студенти от Ливан и други държави от Арабския свят

Румен Петков обсъди с представители на ливанското министерство на образованието възможността за подготовка в България на студенти от Ливан и други държави от Арабския свят

Виж още …

Румен Петков: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена. След поредната присъда за страната ни заради прекратяването на проекта трябва вече да се търси ефективна съдебна отговорност от виновните.

Румен Петков: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена. След поредната присъда за страната ни заради прекратяването на проекта трябва вече да се търси ефективна съдебна отговорност от виновните.

Виж още …

Георги Първанов: С македонизма не е свършено. Договорът за добросъседство между България и Македония трябва да гарантира ясен и исторически достоверен прочит на понятието „обща история“

Георги Първанов: С македонизма не е свършено. Договорът за добросъседство между България и Македония трябва да гарантира ясен и исторически достоверен прочит на понятието „обща история“

Виж още …

Top