Румен Петков: Трябва да възстановим сътрудничеството си с Ливан в области като образование, туризъм, промишленост и селско стопанство

Румен Петков: Трябва да възстановим сътрудничеството си с Ливан в области като образование, туризъм, промишленост и селско стопанство

Виж още …

Румен Петков проведе среща с председателя на Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин

Румен Петков проведе среща с председателя на  Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин

Румен Петков проведе среща с председателя на  Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин. По време на разговора, на който присъства  и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев,  бе обсъдена заключителната фаза на подготовката на Ливано-българския бизнес форум, който ще се проведе в началото на идната седмица в страната ни.

Петков и Аладин разгледаха и перспективите пред българската образователна система за разширяване на възможностите й за привличане студенти, докторанти и специализанти от Ливанската република, който да проведат своето  обучение у нас.  Първите стъпки в това отношение бяха направени веднага след посещението на председателят на АБВ в арабската държава, което се осъществи в средата на месец септември. В резултат на това наши университети вече са приели да участват в изложение, посветено на образованието, което ще се проведе в Ливанската република в средата на този месец. Форумът се посещава ежегодно от над 20 000 души, които търсят перспектива за развитие на своето образование.

Виж още …

Румен Петков пред БНР: АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Румен Петков пред БНР: АБВ предложи ДАБЧ да стане секретариат към обществен съвет

Партия АБВ представи пред министъра на правосъдието Цецка Цачев визия за разрешаването на проблемите в ДАБЧ. Председателят на партията Румен Петков сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“: 

„Нашето предложение е свършено ясно - Агенцията не трябва да бъде нищо повече от секретариат към един обществен съвет, в който да има много ясна политическа отговорност... Ще настояваме за това, защото това е решението. Другото е да се продължи политическото влияние в Агенцията, експлоатирането на Агенцията за политически цели съобразно кой има политическата възможност да формира нейното ръководство и по този начин да продава политическо влияние сред хората, на които се предоставя гражданство“…

В момента за ДАБЧ няма закон, по който да е структурирана и това я прави нормативно необезпечена, но и невъзможна за ефективен парламентарен и обществен контрол, коментира той.

„При държавния глава пристигат конкретните предложения, които са направени в Агенцията. Тук първото ни безпокойство е от изключителните права, в това число субективни, на председателя на Агенцията - да оценява документите,  които са му предоставени.  Документите се преценяват от председателя и той казва „тези документи стават, тези – не стават“. Второ, няма ясен регламент, който да гарантира недопускане на посегателство върху комплектуваните документи. Има случаи, за които информирахме министър Цачева, в които от подаденото и оформено досие на кандидата за българско гражданство изчезват документи, които всъщност го правят вече нелегитимен кандидат и това се ползва като инструмент за рекет, за изнудване. Нещо, което е изключително тревожно – гражданството, когато се продава или раздава накуп, тези хора впоследствие се регистрират на един адрес по стотици. Регистрирайки ги така, ти всъщност контролираш тяхното участие в изборния процес. Тоест, това е пряко посегателство върху демокрацията в България. Имаме случаи на регистрирани десетки граждани на адрес на трафопост! Това всъщност пренаписва изборната география, избирателните списъци и пряко влияе върху демократичния избор“.

Фактът, че няма разписани срокове за предоставяне на българско гражданство, липсата на единни формуляри и назидаването на карта, че някой е кандидат за българско гражданство, са предпоставки за появата на корупция. Петков изтъкна, че за кандидатите е предвидено да полагат изпит по български, но попита какво да правят тези, които са например родени в Канада и не са говорили на езика на дядо си или баба си:

„Има редица изисквания в нормативната уредба, които са на абсолютно формално сложени там и са предпоставка за корупционни практики, които бяха разкрити. Ние от АБВ считаме, че една от причините да гръмне този скандал с цялата си сила е редът, който се опита да наложи, очевидно успешно,  вицепрезидентът Йотова, в пълно съзвучие с министър Цачева. Мисля, че в случая стремежът да затегнат контрола е една от причините някой някъде да е дал пари за гражданство, да не го е получил поради този контрол и да се е оплакал“ зави Петков.

Повече подробности може да видите тук:

http://bnr.bg/post/101042717/abv-predloji-dabch-da-stane-sekretariat-kam-obshtestven-savet

 

Виж още …

Румен Петков дари икона на св. Архангел Михаил на черквата в с. Лесново по повод храмовия празник и празника на населеното място.

Румен Петков дари икона на св. Архангел Михаил на черквата в с. Лесново по повод храмовия празник и празника на населеното място.

Виж още …

Румен Петков: Държавата трябва да застане до българския полицай с цялата си сила, ако иска той да има възможност да й служи така, както изисква обществото

Румен Петков: Държавата трябва да застане до българския полицай с цялата си сила, ако иска той да има възможност да й служи така, както изисква обществото

Виж още …

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ДОГОВОРА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ДОГОВОРА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА РАКЕТИТЕ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ

ПП АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това е един от основните международни договори, които гарантират системата за сигурност в Европа. Подобно действие ще отвори широко пътя към връщане на острата конфронтация и несигурност в международните отношения и по-лошо - към връщане на надпреварата в ядреното въоръжаване, период, който считахме за безвъзвратно отминал

Ние изразяваме своето недоумение от това, че българското правителство досега не е изразило никаква позиция против такава стъпка, макар че в тази ситуация на конфронтация България би се оказала извънредно уязвима. Тя крие заплаха от превръщането ни не само в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на евентуални контрамерки, които най-вероятно ще бъдат предприети.

Връщането на надпреварата в ядреното въоръжаване между Русия и САЩ ще застраши мира в Европа, ще превърне Европа в заложник на тези сили и ще подложи на допълнителен натиск бюджетите на европейските страни, включително на България.  Вместо да инвестираме в борбата с бедността и в просперитета на българските граждани, ние ще бъдем принудени да изливаме милиарди в джобовете на чуждестранни фирми от военната индустрия. 

ПП АБВ настоява българското правителство да предприеме следните мерки след изявлението на президента Тръмп:

Първо, да определи намерението на президента САЩ за денонсиране на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Всички резерви относно изпълнението на договора следва да се решат на масата на преговорите при равнопоставеност, прозрачност и включване на всички заинтересовани страни. Българското правителство да инициира приемане на общи позиции в този смисъл, заедно с останалите партньори в рамките на НАТО и ЕС.

На второ място, да декларира, че при провокирана от други надпревара във въоръжаването, България няма да приема на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие – така, както е било през целия период след Втората световна война. АБВ напомня, че страната ни беше задължена да ликвидира собствените си ракетни установки и ракетни войски и на този етап не е обосновано да инвестира в нови такива. 

На трето място, България да излезе с инициатива за преосмисляне на системата за европейска сигурност след преговори, подобни на тези, довели до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Нов процес "Хелзинки 2" е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1975 г. Балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции. 

ПП АБВ е на мнение, че поводът е достатъчно сериозен, за да се предизвика и парламентарен дебат. Това ще е полезно за страната и националната сигурност единствено, ако политическите сили, представени в Народното събрание, са способни да загърбят конфронтацията и партийното мислене и да постигнат консенсусна, национално отговорна и обединяваща обществото позиция. Така и парламентарните партии ще имат възможност да покажат, че са в състояние да поставят дългосрочните национални интереси над конюнктурните партийни борби. Именно такъв парламент очакват българските граждани.

Виж още …

Румен Петков: ПП АБВ настоява в официална позиция правителството да определи намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като опасно и застрашаващо мира в Европа

Румен Петков: ПП АБВ настоява в официална позиция правителството да определи намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като опасно и застрашаващо мира в Европа

ПП АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция. Той е категоричен, че подобно действие ще отвори широко пътя към връщане на острата конфронтация и към връщане на надпреварата в ядреното въоръжаване, период, който от края на 80-те години на миналия век считахме за безвъзвратно отминал.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие днес гарантира не разполагане, не производство, а ликвидиране на определен тип въоръжение, посочи Петков. Той коментира, че такова въоръжение очевидно се възприема от администрацията на президента Тръмп и от самия президент Тръмп като нещо жизнено важно за САЩ, а това означава, че САЩ влизат в друга фаза на развитие.

„Недоумяваме това, че българското правителство, българските институции, българските политически партии досега не са изразили никаква позиция против такава стъпка. Мълчанието по такава ключова за Европа тема, п ри положение, че и Германия, и Чехия, и редица други европейски страни реагираха, това буди тревога и недоумение. Защото тази заплаха реално превръща България в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на контрамерки“.

Според Румен Петков мълчанието от страна на българските институции по темата, означава, че текат действия и събития на втори план. А това ще съсипе икономиката, туризма, селското стопанство в България.

Председателят на ПП АБВ настоява пред българското правителство за конкретни мерки:

  • Да определи намерението на президента на САЩ за денонсиране на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Всички резерви относно изпълнението на договора следва да се решат на масата на преговорите и българското правителство, българските институции, президентът и Народното събрание да инициират приемане на общи позиции в този смисъл, заедно с останалите партньори в рамките на НАТО и ЕС.
  • България трябва много ясно да декларира, че няма да приема на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие – освен, че разполагането на такъв тип съоръжения ще ни превърне в плацдарм, но и при съответните контрамерки, ще се превърнем в потенциален участник в конфликт, от който България няма никаква необходимост. Ще бъдат поставени под въпрос и сигурността, и икономическият потенциал за развитие на страната. България трябва да заяви, че така както преди ’89-та година на територията на страната ни не е имало чужди ядрени остановки, така за нас е абсолютно неприемливо и недопустимо отсега нататък да бъдат разполагани такива.
  • България да излезе с инициатива за преосмисляне на системата за европейска сигурност след преговори, подобни на тези, довели до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Нов процес "Хелзинки 2" е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1980 г. Балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи, не по пътя на изолацията и санкциите и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции.

ПП АБВ е на мнение, че поводът е изключително сериозен и следва да се предизвика сериозна обществена и парламентарна дискусия, за да може да се оформи една силна позиция, която гарантира националния ни интерес и обществената безопасност на българските граждани.

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка посочи, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е плод на дългогодишни усилия на редица правителства. Преговорният процес по разоръжаване и сигурност в света започва още от 1963, когато е подписан Договор за забрана на ядрените опити в Космоса, атмосферата и под вода между СССР, САЩ и Великобритания. Следва 1969 година, когато между същите държави е подписан Договор за неразпространение на ядрени оръжия. През 1972 година са постигнати споразумения в тази посока с още два документа – Договор за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и Договор за ограничаване на стратегическите оръжия. Краят на Студената война е поставен през 1987 година именно с Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие. „Това денонсиране на Договора от 1987 година ни връща във времето на напрежението по времето на Студената война и заплашва сигурността и основите, които са поставени“, коментира Пламена Заячка.

Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева каза, че официалната позиция на ПП АБВ по намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие ще бъде предоставена на институциите, от които зависи защитата на националния интерес на България – на администрацията на президента, на правителството, на премиера, министрите на отбраната и на външните работи, на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика.

Виж още …

Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина

Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и експерти на партията връчиха на правосъдния министър Цецка Цачева официалната позиция по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина. Позицията е изготвена във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина.

Пред министъра на правосъдието Румен Петков изрази силно безпокойство от възможността към момента за субективна преценка на ръководството на Държавната агенция за българите в  чужбина относно документите на кандидатстващите, безпокойство от липсата на прозрачност и от това, че служителите ДАБЧ могат да елиминират  документи от комплекта, подаден от всеки един от кандидатите и по този начин да обезсмислят кандидатстването им, безпокойство и от политическата спекула с даването на гражданство. Петков определи като тревожен и факта, че получаващите гражданство се регистрират целево на един адрес, в това число, по трафопостове. Това променя изборната география и фалшифицира изборния резултат, което е пряк удар върху демокрацията.

Румен Петков предостави на Цецка Цачева изключително силен доклад, изработен от Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи от края на 2007 година, където се разглежда детайлно работата в Агенцията и се отделя много сериозно място на диаспората, привличането на работна ръка от чужбина, възможностите държавата да подкрепя българското самосъзнание. Правосъдният министър прие документа с благодарност и отправи покана към АБВ за по-нататъшно експертно участие в цялостната промяна на нормативната уредба, която формулира работата на ДАБЧ. Петков изрази удовлетворение от срещата и готовност партията да се включи в работата по промените за работата на Държавната агенция за българите в чужбина с потенциала на ПП АБВ.

 

Виж още …

Зам.-председателят на АБВ-Младежи се срещна с представители на българската общност в Торонто

Зам.-председателят на АБВ-Младежи се срещна с представители на българската общност в Торонто

Зам.-председателят на АБВ-Младежи и член на НС на АБВ Иван Керчев проведе среща с представители на българската общност в Торонто. На срещата те обсъдиха отношението на държавата ни към българите извън граница, тяхното положение и за съжаление констатираха, че събитията в Агенцията за българите в чужбина вредят на авторитета на България и му нанасят щети в международен план. Керчев представи дългосрочната позицията на  партия АБВ за необходимостта от ясна и последователна държавна политика за работата с българите в чужбина.

На срещата се засегна и наболелият въпрос за липсата на достъп за голямата част от българите, които живеят извън границите на България, до основния носител на българската култура и историческа памет – българската книга. „Тъжно обстоятелство, което трябва и може да бъде преодолявано”, заяви Иван Керчев и подари специалния патриотичен календар, който АБВ изготви по случай 140-годишнината от Освобождението на България, на Алфред Натан, представител на българската общност в Торонто. Екземпляри от календара бяха предоставени други наши сънародници на срещата.

 

Виж още …

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ПО РАБОТАТА С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ ПО ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ПО РАБОТАТА С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Събитията в Агенцията за българите в чужбина силно увреждат и накърняват авторитета на България във външен план и най-малкият проблем е спирането ни по пътя към Шенген. Не по-малко са вредите и във вътрешен план. Те създават в българските граждани смут както от очевидно добре работещата корупционна схема, която години наред е действала пред очите на българското правителство и компетентни органи, но и като поредното доказателство, че участието във властта е само стремеж за облагодетелстване.

ПП АБВ ясно осъзнава и разбира дълбоката демографска криза, пред която е изправена България. Ние изцяло споделяме, че един от най-съществените лостове за нейното преодоляване е да се спре емиграцията и да се обърне тази негативна тенденция.

Междувременно обаче си даваме сметка, че над три милиона наши сънародници живеят извън България и това трябва да направи диалога с тях приоритетна задача на държавата. Срещите на български политици с нашите съграждани, живеещи в чужбина, за съжаление обикновено преследват само медиен ефект и обикновено водят до поемането на много обещания, голяма част от които не се реализират след това.

В тази връзка ПП АБВ години отстоява, че трябва да се има последователна държавна политика както по работата с българите в чужбина, така и по българското гражданство. Преди всичко, ние считаме за особено важна насока за работа образованието, т.е. продължаване на практиката за поддържане на българските училища и за изпращане на преподаватели; за разширяване на мрежата от български училища, за подпомагане на неделните училища (с помещения, учебни материали и т.н.) и много други. На второ място, държавата трябва да обърне специално внимание на консулското обслужване на българските граждани в чужбина. На трето място, във вътрешен план трябва да се преосмислят функциите и задачите на АБЧ, особено с оглед на последните развития.

Що се отнася до предоставянето на българско гражданство  очевидно трябва да се направи по-прозрачно придвижването на документите при искане за получаване на българско гражданство, да се направи преглед на процедурите, като се премахнат възможностите за ненужна намеса на посредници и неправомерно заплащане на допълнителни суми от кандидатите и редица други.

ПП АБВ подчертава още веднъж, че всичко това не може да бъде постигнато с хаотични и безразборни мерки, подчинени на медийния ефект. Президентът на Р България, Комисията по българско гражданство на Народното събрание и правителството трябва възможно най-скоро да поставят началото на сериозна работа по въпросите на българската общност в чужбина и към придобиването на българско гражданство, в която да бъдат включени всички министерства и институции, които имат задължения и отношение по тези въпроси и максимално широк кръг заинтересовани лица и организации.

В тази връзка ПП АБВ настоява правителството да разработи и подложи на обществена дискусия ЦЯЛОСТНА, широкообхватна, комплексна и ИНТЕГРИРАНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ЧУЖБИНА, която да бъде реализирана от съответните институции, обезпечена с човешки и финансови ресурси. Основната цел на тази политика трябва да е Съхраняване и стимулиране на развитието на българско самосъзнание в нашата диаспора по света.

 

Виж още …

Румен Петков запали свещ в памет на патриарх Максим

Румен Петков запали свещ в памет на патриарх Максим

Председателят на ПП АБВ Румен Петков запали свещ в памет на Негово Светейшество патриарх Максим. В катедралния храм „Александър Невски“ Петков се помоли за мир и покой на душата му.

На днешния ден преди шест години почина патриарх Максим, глава на Българската православна църква. Той носи титлата „Патриарх Български и митрополит Софийски“ от 1971 г. до смъртта си. Негово Светейшество беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.

Виж още …

ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПП АБВ НА 06.11.2018 – ОСНОВНИ ТЕЗИ

ЗАСЕДАНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА ПП АБВ НА 06.11.2018 – ОСНОВНИ ТЕЗИ

Председателят на ПП АБВ информира в детайли представителите на Изпълнителното бюро за посещението си в държавата Либия, срещите и изводите.

В Либия Румен Петков осъществи три ключови срещи – с министъра на труда Ал-Мехди Ал-Амен, с министъра на  вътрешните работи Фат’хи Башага и с председателя на Обединените търговски палати на държавата Либия Мохамед Ал-Раед.

ИБ на ПП АБВ се обедини около категоричната позиция – че трябва да продължи активността за възстановяване на контактите в арабския свят. Общо е неразбирането сред представителите на ръководството на партията за липсата на активност от страна на България в този регион. България, която има изключителни традиции и авторитет в Либия, няма посланик, а държава, като Унгария не е закривала посолството си и нейният посланик продължава да действа, подобно на тези на Италия, Франция, Великобритания, Дания.

След срещата с либийския министър на труда Ал-Мехди Ал-Амен, той изрази пълно разбиране на настояването от страна на председателя на ПП АБВ за защита на трудовите права, гарантиране на социалната защита и осигуряване на обезщетенията за положен труд на хората, които са работили и работят в Либия.  

Председателят на ПП АБВ информира ИБ на партията и срещата си с посланика на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу, с когото обсъдиха развитието на отношенията между България и Китайската народна република. Двете страни оцениха високо развитието на двустранните отношения  между Република България и Китайската народна република и споделиха виждането, че съществува огромен неизползван потенция за тяхното активизиране в политическата, икономическата и  културната сфера, а също така и в контактите на местно ниво. В тази насока те общо споделиха мнението, че от особено значение е  полагането на усилия за по-добър и пряк обмен на информация и взаимно опознаване на двете страни и народи. Н. Пр. Джан Хайджоу прояви интерес за участие в дискусиите, които ПП АБВ организира.

ПП АБВ в рамките на ИБ излезе с официална позиция във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина. ИБ на партията оцени тези събития като силно увреждащи външния авторитет на България, но и създаващи сериозен смут в обществото.

ИБ на ПП АБВ остро осъди наложените корупционни практики и смята за очевидна необходимостта от промени на процедурата за получаване на българско гражданство, насочени към:

  • Прозрачност на процедурата;
  • Единен заявителски документ за български произход;
  • Премахване на възможността за намеса на посредници и редица други

В този контекст ИБ засегна и въпроса за работата с българската общност в чужбина, като изрази безпокойство, че тя е хаотична и безразборна. ИБ счита за особено важна насока за работа образованието, консулското обслужване на българските граждани в чужбина, преосмисляне на функцията и задачите на ДАБЧ.

С оглед на това ИБ реши ПП АБВ да настоява правителството да разработи цялостна  държавна политика към българската общност в чужбина, каквато политика досега липсва. Нейната основна цел трябва да е съхраняване и стимулиране на развитието на българско самосъзнание.

Ръководството на ПП АБВ формулира и предложение по решаване на образователните проблеми с децата от домовете и маргиналните общности.

ИБ на ПП АБВ определи като тревожен факта, че независимо от социалните реформи, свързани с децата без родителски грижи, изоставените деца в институции на практика не намаляват, остават без образование и професия, което ги праща към живот в мизерия или към престъпния свят. ИБ на ПП АБВ предлага тези деца да бъдат насочени за обучения по интереси, като се използват техните вродени способности и таланти. С такъв опит Испания и Унгария са постигнали впечатляващи резултати.  

Виж още …

Румен Петков се срещна в Либия с председателя на Обединените търговски палати там Мохамед Ал-Раед

Румен Петков се срещна в Либия с председателя на Обединените търговски палати там Мохамед Ал-Раед

На среща на председателя на ПП АБВ Румен Петков с председателя на Обединените търговски палати на държавата Либия Мохамед Ал-Раед българският бизнес получи покана да се презентира там така, както правят други държави, като примерно, Франция, Италия, Турция. От либийска страна се прояви изключителен интерес за организация на търговско изложение с представяне на леката промишленост, хранителната промишленост и технологиите за нея, високите технологии, енергетиката, технологиите, свързани с проучването за нефт и газ и др.

„В Либия държавата ни има изключителен авторитет. Нашата страна е изградила повече от половината Либия – инфраструктурата, енергийните им мощности, учебните и здравни заведения. Едно такова изложение ще върне българския бизнес и специалисти на либийския пазар, а това ще бъде голям тласък за развитие и на нашата икономика“, коментира Румен Петков. В рамките на срещата стана ясно, че в Държавната банка на Либия има 80 млрд. долара резерв, които се ползват като гаранция за финансовата стабилност и икономическо развитие на Либия.

По време на разговора ръководството на Обединените търговски палати на Либия изрази недоумение за това, че България, която има изключителни традиции и авторитет в Либия, няма посланик, а държава, като Унгария не е закривала посолството си и нейният посланик продължава да действа, подобно на тези на Италия, Франция, Великобритания, Дания. От Обединените търговски палати считат, че България трябва да се бори за своя интерес като държава, която има изключителен авторитет в Либия и сега е моментът с един стабилен либийски бюджет държавата ни да се върне на либийския пазар със своите специалисти и производства.

Виж още …

Top