Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива

Председателят на ПП АБВ Румен Петков присъства на традиционния събор на Петрова нива, където беше отбелязана 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се провежда под патронажа на президента на Република България.

„Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“, заяви Румен Петков. Той каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Ежегодното събитие завърши с тържествена заря-проверка.

На 29 юни 1903 г. в местността Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. За пръв път през 1926г. в местността Петрова нива се събират наследници на преображенци. Оттогава всяка година тракийци от цялата страна пристигат, за да почетат това свещено за въстанието място, където се е провел съдбовния конгрес, на който се взима решение за избухването на бунта. През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Виж още …

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас

Младежите от ПП АБВ организират Втора национална отчетно-изборна конференция на 31 август и 1 септември в Бургас, съобщи на пресконференция в морския град председателят на партията Румен Петков. За участие във форума са излъчени над сто делегати, като са поканени и гости от чужбина.

„Предстои изключително интересен форум. Избрахме Бургас, защото имаме силно присъствие в региона имаме и съветници в Общинския съвет в Бургас. Имаме самочувствието, че сме част от една културна политика тук, политика, която е ориентирана към бъдещето. Искаме да дадем самочувствие на нашите хора, но и по принцип на младите хора в Бургас, че изборът да живеем, да работим, да градим за България трябва да бъде осъзнат избор, потребност на бъдещото поколение на страната“, каза Румен Петков.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината

За хора като Димитър Желязков и компания комфортът беше създаден от Цветанов и цветановщината, коментира на пресконференция в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков.

„През 2007 г. беше извършен арест на организирана престъпна група, 17 члена, като всички те влязоха в затвора. Как са лежали в затвора е друг въпрос. Правоохранителната система, Министерството на вътрешните работи, професионалният му състав по блестящ начин извърши повече от шест месеца полицейска операция по проследяване, подслушване, агентурно набиране на информация и доказателствен материал. 17 души, в това число и счетоводител, бяха вкарани в затвора, където им е мястото".

Петков каза, че през 2009 година основните фактори в Министерството на вътрешните работи, които по блестящ начин са организирали и провели въпросната операция, са били уволнени. И именно това е годината, „в която Димитър Желязков победи държавата“. „Неговият инструмент се казва Цветан Цветанов. Той, като министър на вътрешните работи, уволни генерал Павлин Димитров, тогава директор на Областната дирекция в Бургас, след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи и полковник Жоро Стоицев, тогава ръководител на ДОТИ. По този начин тогава министърът на вътрешните работи каза на цялата бургаска полиция, че който се занимава с Димитър Желязков, го уволнява. Кой да работи тогава с него?“

Румен Петков е категоричен, че политическите партии, които са съпътствали вътрешния министър през посочения период, трябва да понесат политическа отговорност. „Не познавам Бенчо Бенчев и няма как да кажа каквото и да е за него. Той доби популярност, защото беше в Турция с Димитър Желязков. Но когато една партия издига такива съветници, тя трябва да носи отговорност пред обществото.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

Румен Петков в Бургас: ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове

ПП АБВ анализира средствата, които българската държава пилее в заплащане на бордове, съобщи на пресконференция в Бургас председателят на партията Румен Петков.

Петков даде пример с енергетиката, където бордовете са девет, в тях участват 34 човека, а годишният фонд „работна заплата“ там надхвърля 800 000 лева, като в тази сума не влиза. Той припомни, че президентът  Първанов настоя още през 2008 година бордовете на бъдат премахнати, да се спре с непрофесионалното и политическо кадруване в тях и да се изкорени тази порочна и грозна практика партийни представители да бъдат хранени по такъв циничен за сметка на обществото.

Румен Петков каза, че в момента АБВ анализира ситуацията в този контекст в министерствата на икономиката, на земеделието и храните, на транспорта, на здравеопазването и други звена. „Ще кажа само, че в Министерството на здравеопазването има, да речем, 80 държавни болници. Да приемем, че във всеки борд има три, има болници и с по пет, но ние така приемаме. Да приемем, че член на борд взима по 2 000 лева на месец. 80 по 3 е 240. 240 по 3 е почти 500 000 лева месечно. 5-6 милиона лева на месец, без упоменатите екстри, от бюджета на Министерството на здравеопазването заминават по бордовете“. Петков е категоричен, че тези бордове нямат почти никакво отношение в оперативното управление на болничните звена, а само им тежат на бюджета. И това е за сметка на българските граждани. Румен Петков каза също, че ПП АБВ обмисля позиция, с която ще настоява за забрана на бордовете.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Румен Петков в Бургас: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Ние от ПП АБВ продължаваме да твърдим, че Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история и всякакви опити за пренаписване на историята от страна на нашите македонски приятели са грубо посегателство върху идентичността и същината на Илинден и на Илинденско-Преображенското въстание“. Това заяви пред медиите в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Днес на традиционния събор в местността Петрова нива тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Петков каза още, че съборът на Петрова нива е празник и източник на патриотичен и емоционален заряд, на чувство за национално достойнство и гордост. 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се връщаме в най-силните дни на българщината в региона. Това е събитие, което неслучайно събира представителите на всички ежегодно.

Виж още …

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб са ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Мазутните изливи и замърсявания край Созопол от потъналия преди стотина години кораб е ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата, коментира пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той каза, че държавата в контекста на този случай потвърждава това, което ПП АБВ преди година е алармирала – че няма защитни звена. „През 2009 година „Гражданска защита“ беше съсипана, ликвидирана, и до ден днешен ние само констатираме щети. За 7-8 години бяха ликвидирани две ключови звена – едното е на катерачите, другото – на водолазите. Свидетели сме и потърпевши тук, в Бургас, от липсата на водолазно звено. Държавата изпадна в комичното положение да търси доброволци-водолази. На фона на доста неприятни гледки, излъчвани от телевизиите, от социалните мрежи, обясняват как няма никакви проблеми, как са взети мерки, как петното е оградено, как се владее и няма заплаха за околната среда и как туристите трябва да се чувстват в безопасност. Същевременно обаче набираме доброволци“.

Петков е категоричен, че  охраната на гражданите, на околната среда и на събития, които могат да повлияят на десетки и стотици хора, не е въпрос на доброволчество, защото доброволци имат неправителствените организации и БЧК. „Когато държавата се е лишила институционално от структурата, която трябва да се грижи за защита на гражданите, това е национално предателство“. Председателят на ПП АБВ е на мнение, че отговорност за това носи Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи в периода, който през 2009 - 2010 година всъщност е съсипал „Гражданска защита“.

Виж още …

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Председателят на ПП АБВ в Bulgaria ON AIR: Държавата трябва да защити своите граждани, които са спазили закона

Фалиралата застрахователна кипърска компания "Олимпик" остави близо 250 хиляди шофьори с невалидни застраховки "Гражданска отговорност". Оказа се, че потърпевши са и "Пирогов" и още три общински болници в Пловдив. Лечебните заведения застраховали медицинския си персонал и оборудването си в кипърския гаранционен фонд, а сега полиците им не могат да бъдат изплатени.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че  държавата трябва да се изправи до своите граждани, които са спазили закона. „Имаме Комисия за финансов надзор, която е проспала целия процес. Всички институции трябва да успокоят гражданите и финансовата система. КФН е трябвало да намери начин да сложи условия при обществените поръчки за застраховане. Този проблем не е възникнал вчера в Олимп".

Той обясни, че от АБВ са настояли всички действия на държавата да са в посока изчистване на задълженията на Българския гаранционен фонд.

"Българската държава трябва да изчисти отношенията с Кипърския гаранционен фонд", заяви Петков.

Във връзка със срива на Търговския регистър Румен Петков изведе като основни проблеми неспособността за ефективно управление на Агенция по вписванията на Зорница Даскалова и невъзможността за техническа поддръжка на фирма "Лирекс".

"Мисля че в НС закъснява обсъждане. Трябва да се осмислят 3 ключови въпроса - влизането ни в чакалнята, приемането на консенсусни правила и рамка, втората тема е свързана със застрахователната компания и фалита й, България трябва да узнае собствеността й. Третият проблем е срива в Търговския регистър. Една поредица от събития, показващи институционална немощ", обобщи лидерът на АБВ в "Денят ON AIR".

Според Петков лятото е нанесло силен удар върху политическата обстановка в България и наесен предстои преформатиране на политическата сцена.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО НА ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР

 

Виж още …

Младежите на ПП АБВ се срещнаха с министъра на образованието и науката с конкретни предложения за промени в сектора

Представители на ръководството на ПП АБВ и председателите на младежките структури на партията се срещнаха с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да дадат своите предложения за промени в сектора. Срещата е продължение на дискусия със Синдиката на българските учители на тема „Образованието и младите хора“, която се състоя в неделя, на 12 август. Тя е част от националната кампания на младежката организация на политическа партия АБВ „Оставам в България”, която стартира през есента на 2017 година.

Статистиката за образованието в страната е изключително тревожна, посочи председателят на АБВ-Младежи София Пламена Заячка. Според доклада за Национална сигурност на България, към юли 2017 г. са идентифицирани над 206 378 деца и ученици на възраст между 5 и 18 години, които са отпаднали от училище или от детска градина. От тях 65% са извън страната, 15% са гастрольори, а останалите 20% са резултат от безотговорно родителство. Страната ни е сред челните позиции по отношение на младежи на възраст между 15-29 години, които нито учат, нито работят. През 2016 година 22,4% от младите българи не работят и не учат, показва статистиката. В същото време 17% от завършилите гимназия в България избират да продължат образованието си в чужбина.

Младежките лидери на ПП АБВ Пламена Заячка и Любомира Ганчева връчиха на образователния министър четири конкретни предложения за промени в сектора. Те предлагат принципно нов подход за предотвратяването на ранното напускане на училището и растящата неграмотност - обвързване на образователната политика със социалната. Така безотговорните родители, които не пращат децата си на училище и детска градина, ще получават социални помощи, но чрез механизъм, който да е пряко обвързан с посещаемостта. Младежите смятат също, че отклонението от задължителното образование криминализирано.

В документа също е записана необходимостта от по-видимо интегриране на гражданското образование и доброволчеството в учебния процес, както и застъпване на метода „младежи обучават младежи“. Младежите на АБВ смятат, че трябва да бъде отменено публичното финансиране за частните училища и детски градини и тези средства да бъдат пренасочени към държавните такива.

Предложение също е да се преразгледа системата за легализирането на дипломите за средно и висше образование на българи, придобито в чужбина. Към момента системата е негостоприемна, процедурата по превод и легализация отнема 2 месеца. Този срок често е пречка за младите хора да запишат следващата образователна степен след като се върнат в България, тъй като изпускат сроковете за подаване на документите. В България автоматично да се признава за завършена образователна степен при представяне на диплома, издадена от лицензиран университет в страна-членка на ЕС. Може да се проверява единствено нейната истинност, като университетите имат съответните публични регистри. Да отпаднат всички изисквания за академични справки, легализирани преводи и т.н.

Признаването на ученическите дипломи с цел продължаване на образованието в България да може да се прави след провеждане на изпит по български език и история, ако детето не е посещавало и не е получило диплом от признато българско задгранично училище, предлагат още младежите на АБВ.

Министърът на образованието показа готовност за съвместна работа с АБВ-Младежи и да предприеме конкретни действия по техните предложения.

Виж още …

Доц. Христо Михайлов: БАБХ да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни в Югоизточна България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва ясно и точно да каже има ли заболяване чума по дребните преживни животни на територията на Югоизточна България. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов. Пред медиите той коментира, че до днес няма яснота по този въпрос – имало ли е болни животни или не. Доц. Михайлов определи поведението на БАБХ като неадекватно по казуса. „Заедно с нашата областна структура в Ямбол проведохме срещи със стопани, които са пряко и непосредствено засегнати от продължаващите действия, даже вече е време да кажа и бездействие от страна на БАБХ“, коментира той.

Доц. Михайлов каза също, че според мнението на академиците на една, две или три находки в средата на месец юни, установени и констатирани в референтната лаборатория, не е достатъчно основание да бъде обявено заболяване. „Нека отговорните органи да обявят има ли или няма. Над 4000 животни са евтаназирани, няколко хиляди втори проби, снети от живите животни, за които е странно, че повече от месец вече се мълчи. Как първата находка в лабораторията във Връбница е установена и само за седмица потвърдена във Франция даде основание да се говори, че има заболяване. И как за вторите проби, за които минава повече от месец, има мълчание“.

Доц. Христо Михайлов алармира, че чумата по свинете е на прага на северната ни граница и няма никакви мерки и препоръки в тази посока. „Страната ни не може да спре чумата по дивата свиня. Проблемът е, че БАБХ нямаше никаква програма и мерки, които да се приложат спрямо Източнобалканската черна домашна свиня, която е на свободен режим на развъждане и отглеждане“.

Виж още …

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата, съобщи на пресконференция председателят на партията Румен Петков. Той припомни също, че по темата за експлоатацията на добивното находище на газ вече има среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, резултат от която предстои. Информацията е предоставена и на ресорното министерство. „Предоставили сме информация за възможни щети върху околната среда на министъра на околната среда Нено Димов. Ще сезираме и „Морска администрация“, които имат съответните задължения и отговорности във вътрешността на Черноморието“.

Румен Петков съобщи, че в резултат на публичността на проблема в централата на партията вече е получено писмо от фирмата концесионер на находище Галата „Петрокелтик“, в което те отричат да са офшорна компания и предоставената информация от АБВ е невярна. „Ние ще отговорим на това писмо пунктуално. Веднага ще кажа две неща: първо, че писмото е адресирано до ПП АБВ, с копие до министърът на енергетиката, до КЕВР, до посланика на Великобритания и на Съединените щати. Смаян съм какво отношение имат посланиците на тези две държави по един въпрос, който засяга България“. Петков определи това като груб опит за манипулация на администрацията и изрази увереност, че посочените посланици са сериозни хора и те няма да се включват в подобен тип дебати, тъй като това е въпрос на българското законодателство и за гарантиране на националната сигурност на България.

 

Виж още …

Румен Петков: За случая с Търговския регистър да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му и на ръководството на Агенцията по вписванията

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на фирмите по поддръжката му през годините, в конкретния случай – на „Лирекс“, както и на ръководството на Агенцията по вписванията. Пред медиите той коментира, че проблемът е в поддръжката и това е очевидно. „Две неща трябва да се кажат достатъчно ясно - от гледна точка на законовото конструиране на Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин. Има предвидени всички гаранции за изграждането, структурирането и съхраняването на информационните масиви. Очевидно проблемът е на поддръжката“.

В контекста на идеята за създаването на склад данни, която министър-председателят лансира вчера, Петков определи като несъстоятелна. „Това е абсурд. Така ще се създаде корупционна среда, ще се създаде надскачане между двете бази данни на Агенцията по вписванията и на този склад. В сегашната структура на Агенцията по вписванията на няколко места е предвидено да се съхранява базата данни“, каза Петков и добави, че подобен пример вече има в Китай с  такава структура и в момента се търгува с данни с пълна сила. Председателят на ПП АБВ настоя премиерът Бойко Борисов да оттегли своята идея за единно хранилище за данни от регистрите.

Румен Петков е категоричен, че изпълнителния директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова трябва да подаде оставката си. „Слушах сълзливи изказвания от Зорница Даскалова, че не е време за оставки, но тя няма място в Агенцията по вписванията. Тази женица трябваше да си е отишла. Не я познавам, но тя няма място там“.

Виж още …

ПП АБВ настоява да се ликвидират бордовете на директори на държавни дружества

ПП АБВ настоява да бъдат ликвидирани бордовете на директорите на държавните дружества, които практически са партийни хранилки. Пред медиите лидерът на партията Румен Петков посочи, че само за 35 членове на бордовете на директорите на дружествата в енергетиката годишно се отделят минимум 800 000 лева за заплати, без в тази цифра да влиза допълнителното материално стимулиране и парите, които обезпечават разходите за коли и секретарки.

Петков коментира, че не разбира търпението на министър-председателя по този въпрос. „Той (министър-председателят) самият се е изказвал срещу бордовете, срещу конфликта на интереси, срещу това един човек в две звена за управление. Защо го търпи? Трябва да има някакъв отговор. Той трябва да го даде. Сигурно има и експерти в бордовете, но по същество, представляват хранилка, това е другата им функция. Деца на депутати, верни на нас партийни другари от този и онзи общински съвет. И тук няма никакво значение за коя политическа партия става дума“.

Румен Петков посочи за пример председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, която едновременно е и председател на управителния съвет на „Булгартрансгаз“. Друг пример е този с Илия Дуков, син на народния представител от ГЕРБ Снежана Дукова, който има съвсем страничен бизнес, но също участва в ръководството на едно от дружествата“, каза още Петков, като подчерта, че тези примери далеч не изчерпват темата.

Виж още …

Георги Първанов, президент на Р България (2002–2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

Георги Първанов, президент на Р България (2002–2012): България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона

Водещ: Тази година отбелязахме 115 години Илинденско-Преображенско въстание,  съвместно с Македония, за втора поредна година. И вместо да сме по-обединени, сякаш някои съпътстващи събития и изказвания станаха повод да се постави нов акцент със стар печат на междусъседските отношения България-Македония. А фактите в стегнат вид: България призна независимостта на Македония между първи и втори тур на изборите им по силата на компромиси. 10 септември 1991 година е датата, на която Македония прави референдум, тогава за независимост – отново със сложен въпрос, като сега. Признаваме ги на 15 януари следващата година. Но ако се върнем към събитията с днешна дата, отново изплуват нерешени въпроси в прочита на историята. Сега – в контекста на Илинденско-Преображенското въстание и по-скоро, прочитът на историята. По темата разговаряме с Георги Първанов – държавен глава на Република България в периода 2002- 2012 година, основател на ПП АБВ и човек с афинитет към историята. Г-н Първанов, по-близко или по-далеч се намират Македония и България сега една от друга? Георги Първанов: Със сигурност по-близо с всички предимства и рискове, които има в тази позиция. Вие припомнихте 1992 година – България първа призна Македония с конституционното й име, и аз мисля, че това беше морално и исторически оправдан акт. Във времето се случиха много неща - и позитивни, и колебливи, за да се стигне до договора, който имаме от август 2017 година, който някои ваши колеги нарекоха исторически и който така, както утвърждава някои позитивни тенденции и крие известни рискове. Аз добре си спомням тържеството около паметника на Гоце Делчев, гроба на Гоце Делчев в Скопие – речта, която произнесе премиерът Зоран Заев – реч, в която той изброи всички възможни етноси, участвали в Илинденското въстание, и странно за някои, за мен не, пропусна нас, българите. Тогава ние не реагирахме, ние, българската делегация премълча – може би дипломатически такт. Никой вътре в страната, включително и от опозицията, не се обади. Мина време, премиерът Заев предложи ново име на Македония – Илинденска Република Македония, и тогава много от онези, които трябваше да коментират, премълчаха, нямаше коментар. Сега буквално през последните дни избухнаха по повод на друго, може би не чак толкова значително, изказване на Заев. Припомням тези факти, за да посоча, че за разлика от отношенията Атина-Скопие, които бяха регламентирани в един обемист и според мен прецизно изпипан от гръцка страна договор, ние подписахме нещо, което твърде напомня декларация Костов-Любчо Георгиевски от 1999 година, повтаря я буквално. Не, че има нещо лошо в това, но ние заметохме, както се казва, боклука под килимчето, неподозирайки, че ще дойде време, когато отказвайки се от антична история в Скопие – това е факт с този договор и реално така се случват нещата – те ще се опитат да градят, да утвърждават идентичност на базата – извинявам се за грубия израз – кражбата на българска история.

Водещ: Защо е това мълчание, което българската страна допуска?

Георги Първанов: По различни причини. Може би това и в резултат на натиска отвън, който формира българската позиция. Може би има и други причини. Каквато и да е обаче, за мен показва недалновидност. Защото ако не изясним въпросите – пропуснахме това да стане в договора, ако трябва да се търси друг документ или друга форма – нека дипломатите да преценят, но ние трябва ясно да заявим, че Илинденското въстание е българско по своя характер. Българско е защото населението от този период, от края на XIX – началото на XX век има българско самосъзнание. Преобладаващата част от това население има такова самосъзнание, организаторите, инициаторите, ръководителите на въстанието смятат себе си за българи, и не е имало коментари и двусмислия по въпроса. Чуждите консули, дипломатите отвън, когато отразяват въстанието, говорят преди всичко само за българско въстание. С всеки опит да се размият нещата, според мен, се създават проблеми в нашите отношения. Стигна се дотам, че някои решиха това да бъде краят на историята в българо-македонските отношения – е, няма как да стане, защото все пак историята е в основата на идентичността и на древна България с нашата 1300-годишна история, и на млада Македония. Аз нямам претенции и не бих искал на никого да внушавам как да се нарича и как да се самоопределя днес оттатък границата, във Вардарската част на Македония, но никога няма да приема някой да твърди, че Гоце Далчев, Даме Груев, Сандански и техните съратници са не са били българи, просто защото познавам документацията от игла до конец. Както се казва, готов съм да споря със Заев, и с всеки друг така, както съм спорил с някои от техните предшественици, защото това е историческата територия, която ние не можем да предадем.

Водещ: Вие посрещнахте държавния глава Борис Трайковски заедно в Банско, в Струмица след това поднесохте цветя на паметника на Гоце Делчев, заедно с президента Бранко Цървенковски се поклонихте в Мелник. Какво се скъса през годините?

Георги Първанов: Хубаво е, аз ви благодаря, че напомняте за тези знаци, които ние дадохме с Борис Трайковски, наистина и в Благоевград, и след това на Струмица на другия ден буквално, бяхме на паметниците на Гоце Делчев. С Цървенковски сме били в Сандански, в Мелник на паметника на Яне. Това бяха знаци, малки стъпки към общия прочит на историята. Аз трябва да бъда честен, да кажа, че оценявам високо подписания договор миналата година между Борисов и Заев. Имах очаквания той да отиде много по-далеч от онова, което ние сме направили с президенти и премиери в предишните години. Така звучеше и всички смятахме, че така ще се случи. Но нека да разберем – не е достатъчно да застанем ние, държавниците един до друг на тържествата – това е необходимо, но не достатъчно условие. Много важно е ние да изречем истината, може би с помощта на специалната комисия, може би ако питате мен с активния ангажимент на Академията на науките и другите научни звена, но да е ясно. Аз пак ще кажа – периодът, за който сега говорим, края на XIX – началото на XX век е период, който няма как да бъде оценен по друг начин, освен като български период в македонската история. Или ако трябва да бъда по-свободен в изказа си – македонската държава се създава, възниква на българска почва. Тя е присъдена на вековната снага на българската история, на държава. И в това няма нищо обидно. Има такива примери в световната история. Това не е основание от наша страна да претендираме към съвременна Македония. Те, пак ще кажа, да се самоопределят както си искат, сигурно в рамките на Европейския съюз и НАТО това ще им дава основания да го отстояват все повече и повече, но пък ние от своя страна по никакъв начин няма да позволяваме това да се случва за сметка на българската история и култура.

Водещ: Но тук не изниква ли въпросът за българското познание по македонския въпрос? Ваша е фразата, че политиците убиха българската научна мисъл по македонския въпрос именно. Знаехме ли повече, бяхме ли повече подготвени за истината за него преди 10 или 15 години?

Георги Първанов: Искам да кажа, че за тези десетилетия, не само годините на Прехода, но и далеч преди това, ако щете от 60-те години може би, в България работят много учени, има цели научни звена, които свършиха огромна по обем и по качество работа, доказвайки тази истина. Сега, друг е въпросът, че доста скромни са тиражите на научните издания, недостатъчно популяризират тези постижения българската държава, за разлика от македонската държава в Скопие, които имат много мощна пропаганда в Европа и по света. И в това отношение сме длъжници. Нека да бъдем добри приятели. Аз съм бил може би най-горещите радетели за това през годините, надявам се да не го отрекат в Скопие. И се радвам, това, което съм казвал преди 25 години го повториха Борисов и Заев – ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Нека да го докажем на практика. Нищо, че Заев го каза на другия ден и на сърбите по същия начин. Аз съм снизходителен към този стремеж да се казва на всеки онова, което ще се хареса. За мен е важно наистина, отстоявайки историята, в същото време пак да създаваме и поощряваме онези чисто човешки контакти, отношенията между бизнеса, между хората от науката и културата като цяло.

Водещ: Вие засегнахте в началото на разговора ни за напрежението, което се повиши след интервю на македонския премиер, в което той заяви, че Илинденското въстание е македонско. „Грешки по невнимание“, „лапсус“ или дълбок и неизговорен проблем е това, и кой го създаде в крайна сметка?

Георги Първанов: За мен изказването на Заев не е изненада. Аз внимателно проследих през годината всичко онова, което той казваше, и то беше все в тази посока. Той отстоява македонската идентичност, лошото е, че е за сметка на нашата история. Отново ще повторя – уви, българските политици проспаха тези негови изказвания, някои от които много по-категорични. Това е едно. И второ, в духа на най-лошите политически български традиции се вкопчиха един в друг с някакви такива „Фейсбук“ реплики, в които няма съдържание, няма дълбочина, няма никаква идея. Например, опозицията високопарно призовава Борисов да каже истината, но лидерът на парламентарната опозиция каза ли коя е истината? Чухме ли от тях, че става дума за българско въстание и със съответните аргументи? Защото от другата страна сродната партия – партията на Заев, СДСМ излезе с разгърнато становище. Струва ми се, че само партия АБВ реагира през годината, през тези месеци доста адекватно, но пак ще кажа, без груба агресивност, така, както го направиха някои от двете основни партии в България в последните дни и седмици. Само още една дума в тази посока. Чух в тази тежка полемика реплика за отговорността на левицата, на комунистическото движение, отговорно за която аз съм писал и съм говорил преди 1989 година, така че някак си не приемам някой, който сега се е събудил и се е досетил, че може да прави политика с критики по историята, на мен да ми говори тези неща. И беше един персонален момент – атакуваха Димитър Благоев за едно негово изказване, за което аз съм писал преди всички в българския парламент – 1917 година, грешно изказване, това е негов гаф, и то е единството в цялата десетилетна политическа кариера на лидера на тесните социалисти. През всичкото останало време Благоев е много ангажиран с македонския въпрос, с българската кауза. От първото му изказване, когато казва да се съединят българите от Княжеството, от Македония и Тракия е най-естествено, през ангажиментите му в организацията на имиграцията, впрочем той е поканен от самия Гьорче Петров да оглави Върховният македоно-охридски комитет, което е признание точно за този ангажимент. Нека да се познава историята, ако някой реши да води тези полемики. И второ, хайде да водим полемиката, обърната навън, а не вътре да трупаме политически дивиденти за сметка на отдавна минали събития.

Водещ: Успяха ли да се натрупат политически дивиденти?

Георги Първанов: Не, това няма да се случи, просто е повторение на дебат, който сме го въртели безброй пъти от началото на Прехода. На мен лично ми е омръзнало да го водя, защото в него няма перспектива. Дайте да извадим аргументите, които говорят за българската кауза, да я усвоим тук, на Балканите, да я направим популярна в Европа, защото и досега, когато говорим за нашите проблеми тук, в Европа, а и отвъд океана, само повдигат рамене, и както виждаме, и както обикновено става, те не предлагат националния принцип на Балканите, а по-скоро си отстояват техни интереси – интересите на Великите сили.

Водещ: Видяхме и закани на София, че ще блокира евроинтеграцията на Македония, освен това македонски медии излязоха с коментари, че президентът ни открито работи за подкопаването на отношенията между двете страни, чухме опити от извинение от страна на Заев. Но пак се стига до въпроса каква е трябва да единната позиция на страната ни по въпросите. В какво се крие поведението на неединна София?

Георги Първанов: Трябва да има диалог, първо, вътре в страната, и второ, между нас и Скопие. Договорът беше подписан преди една година, тържеството Илинден 2018 година се случи без да се отрони, ако щете, една приказка по същество. Една декларация, която само по себе си не е лоша, че отбелязваме заедно Илинденско-Преображенското въстание, и дотук. А някой трябва да ги изговори тези неща по същество, но не да стигаме до крайности. Аз за всички тези години от началото на Прехода и като президент съм отстоявал разбирането, че Македония трябва да има своето бъдеще в Европейския съюз и НАТО при ясни условия от наша страна и без да правим формални спънки, защото това би създало дългосрочни проблеми между най-близки народи, които сме ние с хората от Вардарска Македония. Заканата, нека така да кажа, след Илинден може да дойде Видовден, е симпатична, но не мисля, че е държавническа.

Водещ: Видима е пропастта в отношенията между „Дондуков“ 1 и 2 по редица вътрешно и външнополитически въпроси. Може ли в такава ситуация България да защитава своите национални интереси?

Георги Първанов: О, знаете ли, чакам вече много време, сигурно както всеки честен българин, да се случи нещо, да има един въпрос, по който „Дондуков“ 1 и 2 да са на едно мнение. Имам усещането, че има едно самоцелно търсене на сблъсък, на конфликт по всички въпроси, а тук става дума за политика, която и голяма политика, но е и стратегическа. Дали на Консултативен съвет, дали под някаква друга форма, трябва да има начин да си говорят нашите първи държавници, защото обратното е да страдаме, да търпим загуби, да има кражба на история и т.н. Трябва да се възобнови политическият дебат в България. Аз много се опасявам, че беше убита идеологията в модерния смисъл на думата. Няма идеен дебат в българската политика. Опасявам се, че дори по някакъв начин беше убита и политиката, поне в ония смисъл, в който аз помня, навремето сме водили много люти политически битки, но твърдя, че на принципна основа. И не само по конкретни поводи, каквато е македонската тема. Нека да се водят дебати между политиците, и не само в парламента. Парламентът да престане да ни занимава със скандалите си, да се изнесе дебатът в гражданското общество, колкото и да звучи тривиално това, защото иначе ние виждаме, че се взимат едни решения, които след това се опровергават във времето. Все пак сметката я плащат всички, не само политиците.

Водещ: Вие винаги сте били да се спре посегателство на българската история, към българската култура. Отворихме ли врати на македонизма, преоблечен в европейски дрехи?

Георги Първанов: Да приемем тази метафора. Но за мен основното тръгва от последните събития. Гръцко-македонският договор, всъщност, стеснява терена за утвърждаването на македонска идентичност. Без антична история опасявам се, че те ще се вкопчат още повече в българската част, българския вектор, така да се каже, от историята на македонската държава, и ако ние своевременно сега, в близките дни и седмици не изясним този въпрос, ще влезем в него в Европа, и това наистина вече няма да е добър тон.

Водещ: Вие няколко пъти споменахте. Година след подписването на Договора за добросъседство с Македония, какво е именно значението му? Виждате ли някаква промяна в отношенията между двете страни именно през този период?

Георги Първанов: Не, договорът беше една добра необходима стъпка. Не съм аз този, който ще го отрече. Напротив, може би не толкова самият договор, колкото пиарът около него създаде една позитивна обстановка. И все пак в рамките на тази позитивна атмосфера ние трябваше да усетим, да чуем посланията на нашите приятели в Скопие, да ги предупредим дали на ухо, дали публично – тук дипломатите казват, че така повече не бива да продължава, и в крайна сметка да се разберат. Отново ще кажа, така, както се отказаха от античната част от историята си, която беше присвоена – тук няма никакъв спор, така и трябва да признаят, че развитието на идеята за македонската държавност, за обособяването на тази част от Македония в отделна държава, тръгва от българска политическа територия, идейна територия, не само в географския смисъл на думата. И от това те няма да загубят. Това, че техните предци, дядовци, роднини са имали българско самосъзнание, не им отнема правото те да се чувстват как преценят. Поне аз нямам такива претенции да им насаждам друго самосъзнание.

Водещ: Какво печели и какво губи като позиция България в Македония? Дали сме си решили проблемите и ли ситуацията тепърва ще се усложнява?

Георги Първанов: Всичко зависи от това колко искрено е било партньорството, което сме развивали през годините. Имам предвид и през периода, в който аз съм играл по-важна роля, и сега. Защото някой отвън ни натиска, ако всичко е било, защото Македония трябва да стане член на НАТО и Европейския съюз, то ще бъде ден до пладне. Ще си извървят пътя и ще си я караме по старому. И в крайна сметка знаете ли, ние имаме един много по-дълбок мотив от този, който напоследък се изтъква за активизиране на отношенията ни – евроатлантическият мотив, който е основен сякаш за София и Скопие. Не, за мен много по-важно е точно онова, което имаме като общност в историята. Това е много по-сплотяващото, спояващото, отколкото една такава временна цел, каквато е евроатлантическата перспектива в Македония.

Водещ: Знаете ли, често разговаряме с наши слушатели – виждате добрите думи, общите снимки на различни събития. Неслучайно и затова търсим вашето мнение, мнението на тези от вас, които сте спечелили доверието във времето с експертизи, за да обясним именно на нашите слушатели каква е обстановката, какво България като цяло губи или пък печели от дадена ситуация. Виждаме и напрежението на Балканите, което расте, тъй като тук се преплитат множество различни интереси. Виждате ли България като балансьор в региона, готова ли е страната ни за предизвикателствата, пък и опасностите, които може да донесе един въоръжен конфликт?

Георги Първанов: Маркирахте много проблеми. Ако трябва да разширим темата на нашия разговор, много важно е ние да стабилизираме отношенията си с приятелска Македония, защото виждаме какво се случва на Балканите. Виждаме финансовата криза в Турция. Виждаме проблемите, които има във връзка с намеренията, обявени между Албания и Косово, и реакцията на Сърбия. Виждаме в една Румъния се повтарят нещата. И ако ние не излъчваме стабилност, но осъзната стабилност, а не декларирана, то тогава би могло наистина както се казва – когато мечката танцува в комшията, тя може да дойде и у нас. И затова е необходимо онова, което беше оценено позитивно, и аз се присъединявам към тази оценка – нашата лидерска роля във времето на председателството се продължи, разбира се, в нови форми – нямаме тези аргументи, нямаме тези лостове и механизми, но все пак има един авторитет, който би трябвало да се използва, и да даваме добър тон за бъдещето на Балканите.

Водещ: И съвсем на финала на нашето интервю – остава месец и половина до референдума за името в Македония. Какви резултати очаквате от допитването? По какъв път ще поеме страната след него, според вас?

Георги Първанов: По-вероятното е референдумът да успее, защото допускам, че албанският компонент ще бъде масово участващ, съгласуващ и това окончателно ще реши въпроса. Но знаете ли, проблемите няма да спрат до него, защото аз видях социологически проучвания, в които рейтингът на двете основни партии – управляващите социалдемократи и ВМРО в Македония се изравняват. Оттук нататък ще има други предизвикателства, които ще държат в напрежение нашите съседи. И още по-важно е в такава ситуация те да имат добрите отношения с нас, а и не само. Иначе, референдумът каквото решат хората, това трябва да се приеме. Глас народен – глас Божи.

Милослава АНГЕЛОВА

Виж още …

По покана на ПП АБВ се проведе среща с представители на Арабските асоциации в България

По покана на ПП АБВ беше проведена среща с представители на Арабските асоциации в България, на която присъстваха граждани на Либия, Египет, Сирия, Ирак, Младежката организация на Палестина, Ливан, Судан, Тунис, Йордания, живущи в България. От страна на партията, в срещата участваха председателят Румен Петков, доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на политическата формация и лидерите на младежките структури.

Тази среща е продължение на поредицата от контакти на ръководството на партията с посланиците на арабските страни, акредитирани в София. На срещата бяха дискутирани редица теми от общ интерес. Тя беше открита от доц. Георги Кючуков, отговорник по международните отношения на ПП АБВ. Той акцентира върху дълготрайните ползотворни взаимоотношения между България, като цяло и АБВ в частност, с гражданите и ръководствата на всички арабски държави. Особено внимание беше обърнато на двустранните връзки, развитието на икономическите отношения, културния и туристически обмен.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков акцентира върху възможностите за взаимодействие на България с арабските държави в сферите на туризма, културата, възстановяване на обучението на студенти и докторанти от арабските страни у нас. Предстои посещение на председателя на ПП АБВ в държавите Сирия и Алжир. Предстои и среща с доайена на дипломатическия корпус в България Н. ПР. Ахмед Мадбух, посл. на държавата Палестина.

Румен Петков подчерта важността за възстановяване на отношенията с държавите от арабския свят. „За нас е много важно да възстановим тези отношения, които сме имали през годините – като граждани, като човеци, като общества, за да можем да се върнем към институционалните ни взаимоотношения, да се върнем към това, с което можем да си бъдем полезни“. Петков посочи като особено важно изграждането на взаимоотношения между младите хора на България и младежите от арабския свят. „Така ние ще направим взаимоотношенията ни в средносрочен план независещи и неподвластни на политическата конюнктура. Защото ако днес нашите млади хора се познават, общуват си по различни комуникационни канали, ако нашата младежка организация има отношения с младежката организация във вашата страна, то това е много по-сериозна гаранция за бъдещето на междудържавните ни отношения, от отношенията между правителствата. Това е политическата и обществена инвестиция в бъдещите ни взаимоотношения“.

По време на срещата представителите на Ливан, Ирак и Сирия, коментираха, че не разбират факта, че държавата ни е дала жертви „в кървавата арабска пролет“,  а в последствие показва отстъпление от традиционни позиции и невъзможност да защити интересите си в тези държави (търговски, инвестиционни, културни).

 

Четири ангажимента към представителите на Арабските асоциации в България пое ПП АБВ в края на срещата:

  • Да се проведе среща с Министерството на външните работи с цел създаване на организация за улесняване на визовото обслужване на гражданите от арабските страни;
  • Обсъждане на въпроса за разширяване на обхвата и нивото на нашите дипломатически мисии в арабските страни;
  • Среща с председателя на асоциацията на българските банки с оглед улесняване дейността на живущите в България граждани от арабски страни, както и инвеститорите от арабските държави. Недоумение буди системният отказ от страна на банки у нас да предоставят услуги на граждани от арабски държави, живеещи от десетилетия у нас;
  • Дискусия за възможностите за развитие на отношенията с арабските страни;

ПП АБВ пое ангажимент за периодични срещи за обсъждане на проблемите и перспективите за сътрудничество с арабските страни.

Виж още …

Top