Новини от ПП АБВ

АБВ ще предложи увеличение на бюджета на Разузнавателната служба с 2,5 млн. лева, а на Агенцията за национална сигурност с 4 млн. лева

от в ПП АБВ Новини 23/11/2015

„Агенцията за национална сигурност също има тежък проблем от гледна точка на необходимостта да се изградят и укрепят двете звена „Национално информационно бюро“ за трансферите през България и Антитерористичния център“. Това каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията. „Това са две звена, които по същество ще обслужват всички разузнавателни служби на страната. В Агенцията за национална сигурност средствата, които се предвиждат покриват сегашния щаб фонд „Работна заплата“ без да се отчита, че през последните няколко години немалко служители се пенсионираха или напуснаха служба. Изграждането на тези звена изисква много сериозен подход, кадровото обезпечаване изисква езикова подготовка, добри познания в сферата на генезиса на терористичните организации в световен мащаб“, заяви Петков. Той посочи, че държавата трябва да си дава сметка какво заплащане предлагат в IT сферата и какво предлага тя. „Не става дума за повишаване на заплати, а за окомплектоване, структуриране и надграждане. Предложението, което сме анализирали и обсъдили с активното участие на ген. Михов и Белемезов е увеличение на бюджета на Разузнавателната служба с 2,5 млн. лева, а на Агенцията за национална сигурност с 4 млн. лева“, заяви Петков. По думите му, това са смешни пари за сигурността на България в тази ситуация, в която се намира. „Това предложение ще го представим в утрешния ден пред парламентарните групи, като започнем от ГЕРБ. Важно е да постигнем разбирателство по този въпроси да дадем на служителите да разберат, че институциите са загрижени да създадат предпоставки за тяхната нормална и ефективна работа от гледна точка на сигурността на гражданите и на националния интерес“, допълни Румен Петков.

„Когато обаче държавният ни глава се явява контузен пощенски гълъб или пощенска кутия без дъно, която ходи да обяснява наляво, надясно кой, какво му е казал от свое име, но за наша сметка, резултатът ще е този.“ Това каза заместник-председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията. „Едните ще ни заобикалят, другите ще се гаврят, третите просто ще ни подминават“, заяви Петков.

Петков попита, какво е направи президентът Росен Плевнелиев като гледа на запад, за да бъде защитен интересът на държавата. „Премиерът каза, че са го натиснали не помня от къде, за да не прави „Белене“. Някой допускал ли е, че по времето на президента Първанов и премиерът Сакскобургготски можеше да бъде оказван натиск върху българските институции против българския интерес? Мисля, че никой не гледа на това сериозно“, каза още Румен Петков.

„Ако президентът Росен Плевнелиев подаде оставка, ще минимизира щетите за сигурността на Република България. Той в добрия случай е неадекватен. Как на 130 трупа и на стотици ранени, ти да съзреш атака срещу сайта на ЦИК и „хибридна война“. Това е нещо, с което той ще остане в историята и колкото по-бързо това стане, толкова по-добре“, заяви Петков. Той подчерта, че АБВ настоява за неговата оставка. „Президентът в добрия случай просто не си дава сметка какво причинява на България“, посочи Петков и припомни, че Плевнелиев е обявил, че ще гледа на запад, както и че сме във война с Русия. „В резултат на това имаме декларация, че по „Турски поток“ се ускорява работата. Видимо имаме проблем с развитието на ядрената енергетика. Там никой не се съмнява, че скоро ще се произнесе присъдата за „Белене“ и ще потънем с още 1 млрд. лева“, заяви Петков. Той коментира, че България е заобиколена и изолирана от всички енергийни проекти, които засягат Европа. „България от енергийно сърце на Европа, ще се превърне в енергийно зависима държава“, допълни Румен Петков.

„Надяваме се, че БСП ще ни подкрепи за отпадането на плоския данък. За другите идеи на БСП е добре първо да ги видим. В БСП понякога се влиза в едни коментари, които задават повече въпроси, отколкото дават отговори, какъвто е случаят с оставката на президента Росен Плевнелиев. Там говорихме за необходимостта президентът да подаде оставка“, заяви Петков. Той обясни, че от БСП са казали, че АБВ иска да организира импийчмънт. „Това са две съвършено различни процедури. Нека да видим какво ще внесат, готови сме да го обсъждаме и сме готови на диалог“, каза още Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *