Новини от ПП АБВ

Априлското въстание е една от най-значимите и славни страници от българската история

от в ПП АБВ Новини 01/05/2016

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС 140 ГОДИШНИНАТА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

Априлското въстание е една от най-значимите и славни страници от българската история. Свято дело, в което българите заложиха личната си съдба и дариха живота си, за да се хвърлят заедно в една революция отчаяна, но не авантюристична, обречена – но не безперспективна.

Въстанието беше жестоко потушено, десетки хиляди бяха убитите въстаници, над тридесет хиляди – невинно погиналите жени, деца и старци. Батак и Перущица, Панагюрище, Копривщица, Клисура, Брацигово, Стара Загора – не могат да се изброят онези десетки български селища, които родиха мъчениците на каузата на свободата. Кауза, сплотила народ и вяра в едно.

Саможертвата на хилядите знайни и безименни герои позволи да бъде възродена свободна и независима България. Те възкресиха на­шата национална идентичност, нашето национално самочувствие.

В тези дни, когато отбелязваме 140-та годишнина от Априлското въстание, представители на различни вероизповедния, убеждения, професии, възрасти ще бъдат обединени от едно – от чувството за признателност, от способността да покажем на себе си и на бъдещите поколения, че устремът към свободата, героизма и саможертвата са живи в историческата памет и съвременното битие на българския народ.

Прочитайки и преосмисляйки славната история на Априлското въстание, най-добре разбираме, че този народен изблик не беше толкова знак на отчаяна съпротива или на внезапно национално пробуждане. Той възкреси идеята за българската държавност. И това е един от големите уроци, които си струва сега да прочетем, наред с всички други.

В съвременното българско общество има много разделителни линии – социални, политически и други. Но може би точно в тези нелеки времена, трябва да заявим на висок, надяваме се единен глас, че от историята трябва да вземем не онова, което ни разделя и противопоставя, а онова, което ни обединява, мотивира и в крайна сметка ни прави по-силни.

Първият и най-велик завет, който ни оставиха нашите предци, героите от Априлската епопея, е да пазим чиста и свята републиката, да направим всичко необходимо, за да могат гражданите на страната ни да живеят в мир, братство и разбирателство, както го беше казал Апостолът на свободата като “спадат под едни и същи закони”.

Припомняме това, за да е ясно, че върховенството на закона, което прокламираме днес, не произтича само и толкова от препоръките на нашите европейски партньори. Върховенството на закона произтича от нашата готовност да бъдем верни на заветите на българските възрожденци, на българските революционери. Те дадоха живота си за една стабилна, здрава, добре уредена държава, в която граж­да­ните вярват, която е способна да защити техния интерес.

Сега, когато вече близо 10 години сме държава-членка на Европейския съюз, нека не забравяме, че все още не сме изпълнили големия завет на Апостола“ да бъдем и ние равни с другите европейски народи”. Да бъдем равни във всяко отношение – икономически, социално, политически, духовно и със своето национално самочувствие, със своята национална гордост, която има своите дълбоки корени в българското Възраждане, в богатата българска история.

И накрая, в ден като днешния ние добре трябва да разберем, че отвън ще ни помогнат, ако си помогнем и сами. Ако имаме поне мъничко от волята, от самочувствието, от готовността на ап­рил­ските герои да работят за Родината, да работят за Отечеството.

Ето защо Политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ смята, че днес трябва не просто да изразим своята признателност към героите. Длъжни сме да се поучим от техния пример, да пренесем в настоящето и бъдещето тяхната вяра, себеотрицание и любов към Отечеството!

Вечна слава на героите от Априлската епопея! Да живее България!

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *