Новини от ПП АБВ

Ген. Михо Михов определи като унижение хипотезата българското въздушно пространство да бъде охранявано от чужди бойни самолети

от в ПП АБВ Новини 09/10/2015

Множество са секретните клаузи в междуправителственото споразумение с полската страна за ремонт на трите самолета МИГ-29 в Полша. Има съмнения, че предлаганите от Полша летателни часове за българските самолети са двойно по-малко от тези, които може да гарантира руската компания. Това коментира в ефира на Канал 3 ген. Михо Михов, председател на Kомисията по отбрана в парламента и народен представител от ПГ на АБВ.

За ратификацията на документа, който да регламентира ремонта на бойните ни самолети в Полша, ген. Михов смята решението на Министерски съвет за закономерно и нормално. „В резултат на полемиката по темата за българската авиация и Българската армия като цяло напоследък обаче, може би ще му се сложи временна точка. Затова в процеса на следващите дни ние ще следим как се движи този договор. Най-важното, което министър Ненчев гарантира, доколкото информацията е достоверна е, че полската страна поема всички гаранции. Така че мисля, че в процеса на ратифициране на този международен договор едва ли ще има проблеми. Доколкото искаме да има видими стъпки за спасяването на българската авиация и възможността да гарантира въздушният суверенитет на България.

По въпроса за гаранциите от полска страна и юридическата гледна точка, ген. Михов смята, че с подписването на документа държавата ни приема вътрешния сертификат на Полша за свой сертификат.

Ген. Михов обаче е категоричен, че независимо от обстоятелствата, този проект така или иначе няма да реши капитално, дългосрочно и системно проблемите на българската изтребителна авиация. Той смята, че ако България не осигури с този проект осем самолета в наличност, проблемите в сектора остават нерешени. Ако гаранцията на Полша не сработи до средата на следващата година, държавата ни няма да има с какво да реагира по съюзното си задължение за участие в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, каза още ген. Михов. Той определи като унижение хипотезата българското въздушно пространство да бъде охранявано от чужди бойни самолети.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *