Новини от ПП АБВ

Ген. Михо Михов определи като унижение хипотезата българското въздушно пространство да бъде охранявано от чужди бойни самолети

от в ПП АБВ Новини 09/10/2015

Множество са секретните клаузи в междуправителственото споразумение с полската страна за ремонт на трите самолета МИГ-29 в Полша. Има съмнения, че предлаганите от Полша летателни часове за българските самолети са двойно по-малко от тези, които може да гарантира руската компания. Това коментира в ефира на Канал 3 ген. Михо Михов, председател на Kомисията по отбрана в парламента и народен представител от ПГ на АБВ.

За ратификацията на документа, който да регламентира ремонта на бойните ни самолети в Полша, ген. Михов смята решението на Министерски съвет за закономерно и нормално. „В резултат на полемиката по темата за българската авиация и Българската армия като цяло напоследък обаче, може би ще му се сложи временна точка. Затова в процеса на следващите дни ние ще следим как се движи този договор. Най-важното, което министър Ненчев гарантира, доколкото информацията е достоверна е, че полската страна поема всички гаранции. Така че мисля, че в процеса на ратифициране на този международен договор едва ли ще има проблеми. Доколкото искаме да има видими стъпки за спасяването на българската авиация и възможността да гарантира въздушният суверенитет на България.

По въпроса за гаранциите от полска страна и юридическата гледна точка, ген. Михов смята, че с подписването на документа държавата ни приема вътрешния сертификат на Полша за свой сертификат.

Ген. Михов обаче е категоричен, че независимо от обстоятелствата, този проект така или иначе няма да реши капитално, дългосрочно и системно проблемите на българската изтребителна авиация. Той смята, че ако България не осигури с този проект осем самолета в наличност, проблемите в сектора остават нерешени. Ако гаранцията на Полша не сработи до средата на следващата година, държавата ни няма да има с какво да реагира по съюзното си задължение за участие в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, каза още ген. Михов. Той определи като унижение хипотезата българското въздушно пространство да бъде охранявано от чужди бойни самолети.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *