Новини от ПП АБВ

Георги Димитров: Преговорите по бежанския въпрос показаха, че ЕС е в дълбока тристранна криза

от в ПП АБВ Новини 08/03/2016

Преговорите по брежанската  криза показаха, че ЕС  е в дълбока тристранна криза. Криза на политиките, на институциите и на доверието. Това заяви по време на пресконференция експертът  по международна политика към ПП АБВ  Георги Димитров. „Защо в обединена Европа има криза на политиките? Защото поради конюнктурни  съображения при преговорите с Турция  стана така, че започна да се говори за премахване на визите и отваряне на пет глави по присъединителните процедури.  Има шенгенска  политика, има политика на присъединяване. Там има  строго разписани правила, как се премахват визи и как се отварят преговорни  глави. Но сега стана: „Давайте юни месец, това трябва да го решим“.

Защо криза на институциите? Двадесет и осем посланика  съгласуват  текст, госпожа Меркел  и господин Давутоглу  идват и го сменят с друг текст. За какви институции на ЕС  говорим? От тук страда и доверието към ЕС , който не получава висока отценка  от гражданите“.

Думите на Димитров допълни и заместник-председателят на ПП  АБВ  Румен Петков. „Абсурдно е ЕС  под натиск да взема решения, свързани с визов режим и преговорен процес. Припомням , че ние от АБВ  още в самото начало, преди две години настоявахме ЕС  да разпише ясно какво се разбира под понятието „бежанец“, който е и добре дошъл в обединена Европа. Сега очевидно има три групи. Бежанци от Сирия и от места, където се водят реални военни действия. Икономически бежанци и хора, които целево се изпращат на територията на Европа. Ние предупредихме преди две години , че се води съзнателна политика на смяна на генофонда  на европейския континент. И това, което нас най-силно  ни безпокои  е, че на фона на всички тези разговори с Турция, Турция ескалира своите искания, но до сега няма впечатление какви ангажименти конкретно поема и изпълнява ли ангажиментите, които поема. И второ: изключително безпокойство  буди фактът, че не се коментира, „бяло поле“ е българо -турската граница. Какви са ангажиментите, какво ще се прави, как ще се защитава и гарантира“?

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *