Новини от ПП АБВ

Георги Първанов: АБВ вече е незаобиколим фактор в политическото пространство на България

от в ПП АБВ Новини 26/10/2015

Левицата се нуждае единение. Нужно от споразумение за еднопосочно действие.   

Местните избори бяха голямо изпитание за АБВ. Ние нямахме присъствие в местната власт. Започнахме да правим кампания почти от нулата. Направихме го убедително. В резултат имаме наситено присъствие, особено в малки и средни общини – там, където имахме скромно присъствие на първите два избора – европейските и парламентарните – под 1%. Сега нещата са радикално променени. Постигнахме този резултат и аз смятам, че в това отношение изборите за АБВ са добри. Това заяви по време на пресконференция председателят на ПП АБВ Георги Първанов.

“Съдейки по данните, които вие всички познавате, АБВ запазва и дори утвърждава своето присъствие в политическия живот на България и ние сме вече по-високо в класацията, ако мога да използвам тази метафора, отколкото някои други парламентарно представени партии. Минаха втори избори, сега сме на трети. Очевидно, че АБВ вече е незаобиколим фактор не само по отношение на лявото, но и в българската политика изобщо“, посочи той.

Първанов коментира и състоянието на левицата в България. По думите му тя губи позиции заради липсата на единение по ключови въпроси и политики. “Причината е в липсата на промяна, на дълбока, перспективна промяна на левицата. Левицата трябва да се промени, ако не иска да загине. Но, тъй като стана дума за единството, искам да заявя тук между двата тура – за пореден път, четвърти или пети, не знам, някой от вас да ги преброи, че АБВ подава отворената си ръка към левите сили в България в най-широкия спектър, не само към „Позитано“. Ние сме готови да водим разговори между двата тура със социалдемократи, леви земеделци, с партии от центъра, с патриотични организации. И ще го направим“, заяви Първанов. Той подчерта, че партньорските отношения в левицата трябва да бъдат скрепени с ясни споразумения и ангажименти, тъй като идеята, че подкрепата би могла да се договаря на местно ниво, без необходимост от централна договореност, е доказала своята несъстоятелност. „Държим да има проектоспоразумение на централно ниво. Най-важното е да създадем механизъм за еднопосочно действие когато става дума за политика, например политиката в местната власт. Затова ние предлагаме да има споразумение за съвместно управление на общините“,  категоричен бе той.

Георги Първанов заяви още, че подкрепата на АБВ на втори тур ще се базира на принципи, защитаващи доброто и прозрачно управление. „Да, сега още съм готов да кажа, във Враца аз лично ще отида или ще намеря подходящ начин да подкрепя Николай Иванов – досегашния кмет. Какво правим обаче в Пазарджик? Там няма ляво и дясно. Там изборът е морален. Там ще подкрепим ГЕРБ. Не защото харесваме ГЕРБ или защото сме коалиционни партньори, а защото смятаме, че там трябва да се разбие статуквото, да се разбие този порочен модел на схеми на управление, който властва толкова време“.

Според председателя на Алтернатива за българско възраждане резултатите от местния вот не определят дневния ред в управлението на държавата, тъй като той зависи единствено от добрата работа на институциите и техните резултати.“Ако управляваме добре, ако министрите си вършат добре работата – така, както го прави Ивайло Калфин, ако парламентът произвежда не скандали, а реални работещи закони, тази коалиция ще си изкара мандата, има добро бъдеще. Но доброто бъдеще и стабилността не е свързано с представянето на местните избори. Това е по-скоро предпоставка да имаме едно стабилно местно самоуправление, работещо такова и АБВ ще дава своя принос в тази посока“.

Първанов бе призован за коментар за поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

„Сидеров трябва да бъде респектиран с цялата строгост на закона. И аз искам да поздравя органите на реда за това, че се държаха мъжки, запазиха самообладание, успяха да овладеят нещата. И да ги окуража да действат по-строго по отношение на такива субекти. Ние ще инициираме серия от срещи, разговори в парламента, решение може би на Народното събрание. Народното събрание трябва да покаже воля да се разправи с подобни субекти, които хвърлят тъмна сянка върху парламентаризма изобщо. Този човек на какво основание влиза посред нощите, безпокои, тревожи студентите, преподавателите? Малко му беше това, което снощи му се случи, казвам ви го като гражданин“.

Лидерът на АБВ отговори на въпрос, свързан със случващото се в зала „Арена Армеец“, и сигналите за манипулации на изборния процес. „Като чуваме и виждаме от медиите  за това какво се случва в  „Арена Армеец“ , очевидно, че има много пробойни в избирателния процес. Но не бих казал, че това е основна причина за общия изборен резултат. Там, където има основание за касиране дори, нека това да се иска, да се произнесат компетентните органи. Моето усещане е, че корпоративният вот не намаля, а се увеличи през тези избори“, посочи Първанов.

В заключение той коментира и резултата от проведения референдум, който вкара за разглеждане предложението за въвеждане на електронното гласуване в парламента.  Ние сме за електронното гласуване, разбира се при достатъчно ясни гаранции, че няма да има злоупотреби – тогава, когато наистина държавата има готовност да реализира това“, посочи той. По думите му АБВ ще внесе нови предложения, касаещи намаляване на прага за валидност на референдумите, намаляване и на броя подписи необходими за тяхното инициране, както и за възможността за въвеждането на мажоритарен вот за избор на народни представители на принципа 50 на 50.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *