Новини от ПП АБВ

Георги Първанов: Единството на левицата няма алтернатива

от в ПП АБВ Новини 30/10/2015

26.10.2015 Георги Първанов, пресконференция ПП АБВ

Левицата губи позиции заради липсата на единение по ключови въпроси и политики. “Причината е в липсата на промяна, на дълбока, перспективна промяна на левицата. Левицата трябва да се промени, ако не иска да загине.

Но, тъй като стана дума за единството, искам да заявя тук между двата тура – за пореден път, четвърти или пети, не знам, някой от вас да ги преброи, че АБВ подава отворената си ръка към левите сили в България в най-широкия спектър, не само към „Позитано“. Ние сме готови да водим разговори между двата тура със социалдемократи, леви земеделци, с партии от центъра, с патриотични организации. И ще го направим.

Партньорските отношения в левицата трябва да бъдат скрепени с ясни споразумения и ангажименти, тъй като идеята, че подкрепата би могла да се договаря на местно ниво, без необходимост от централна договореност, е доказала своята несъстоятелност. „Държим да има проектоспоразумение на централно ниво. Най-важното е да създадем механизъм за еднопосочно действие когато става дума за политика, например политиката в местната власт. Затова ние предлагаме да има споразумение за съвместно управление на общините.

27.09.2015 Георги Първанов, по време на официалното откриване на националната предизборна кампания на АБВ

„Моята критика е към една шепа хора, които са се капсулирали. АБВ даде един добър урок по коалиционна култура, дано да бъде разбран в бъдеще, ако не сега. От половин дума за София, Пловдив, Бургас ние се разбрахме с партия „Български социалдемократи“.

Няма алтернатива единството на левицата – дано го разберат всички“

20.09.2015 Георги Първанов, пресконференция в Шумен

Той декларира, че АБВ ще води позитивна кампания, но не изключи партията да бъде атакувана. „Атаки ще има от госпожа „опорни точки“ и други, които не могат да правят политика ще правят черен пиар“.

„В БСП продължава да се „долавя линията – АБВ да е стратегическия враг“. Имаме поне 40 общини, където АБВ в коалиция подкрепя кандидати за кметове на БСП, на други места подкрепяме независими кандидати, издигнати от БСП, но засега нямаме нито един издигнат кандидат за кмет от АБВ да е подкрепен от БСП. БСП желае да запази своето монополно присъствие в ляво, но проблемите, които се трупат там и при загуба на изборите на областни центрове, това ще й донесе стратегическа загуба.“

Проблемите в БСП не са малко и това го казвам без никакво злорадство“, обясни Първанов.

20.09.2015 Георги Първанов на среща с актива на партия АБВ и с граждани в Каспичан

Изключителен интерес по време на пресконференцията и във всички срещи с актива и гражданите, бяха въпросите за отношенията АБВ – БСП. Георги Първанов отново потвърди позицията си, че

ръката на АБВ за общи действия остава протегната към БСП. „Вече са изминали 9 месеца от решението за общи действия и до момента на предложението за среща и разговори, Михаил Миков не е отговорил“. Пошегува се, че е успявал като президент да получи потвърждение за срещи с Путин и Буш за 1 месец, а БСП не отговарят вече 9 месеца.

И нещо конкретно, за предстоящите местни избори: „АБВ е взела решение да подкрепи 40 кандидата на БСП, защото са доказани и се подкрепят в населеното място. Но няма нито един кандидат на АБВ в страната, който да е подкрепен от БСП!

14.09.2015 Георги Първанов в БНТ

Зад избора на Георги Кадиев за кандидат на ПП АБВ за кмет на София и формирането на Коалиция „Сердика“ стоят дълги дни на разговори, обсъждания за формулата, за начина, за механизма на издигането и за самата кампания. Това обясни Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ. В предаването „Денят започва“ по БНТ той коментира, че внушенията, тиражирани в публичното пространство, за „удар по БСП“ чрез това решение не почиват на политическа логика. „Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане. Отдавна не може да се говори за монопол в левицата. Аз гледам, чета решенията на Висшия съвет на БСП от последната седмица, последните дни. Там стратегическата цел отново очевидно е да се удари АБВ, да се затвърди мястото на БСП. Не е амбициозно това. Тогава, когато ГЕРБ и десните, като цяло, са завладели всички власти, всички институции, всички структури на властта, ние да си мерим скромното влияние вътре в левицата, го намирам за несериозно. Още повече, че ако това е удар срещу БСП в София, как ще характеризираме събитията в Пазарджик, където хората на БСП подкрепиха нашия кандидат Трендафил Величков, след което дойдоха от центъра, от „Позитано“, лично г-н Стоилов, разправиха се с ръководствата на организациите, назначиха служебно такова и издигнаха нов кандидат? Това е и в Шумен. Така е и във Видин, вероятно. Ние няма да водим по време на кампанията тези спорове за левицата. Нашият спор, както показа и самият Кадиев за София, но така и в Пловдив, нашият спор е с онези, които управляват в момента. Т. е., за друг модел на управление“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *