Новини от ПП АБВ

Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков бяха гости на тържествената сесия на партия Български социалдемократи

от в ПП АБВ Новини 09/04/2016

Лидерът на ПП АБВ и президент на България 2002-2012 г. Георги Първанов, зам.-председателят на партията Румен Петков и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин бяха гости на тържествената сесия на Националния комитет на партия Български социалдемократи по случай 100-годишнината от рождението на възстановителят на БСДП след 1989 г. и неин лидер до смъртта си д-р Петър Дертлиев.

Лидерът на АБВ Георги Първанов скочи разкритикува БСП, определяйки поведението на социалистите като сектантско заради проекта за политическа декларация, която трябва да бъде приета на предстоящия конгрес и носи наименованието „Съвременници на бъдещето – 125 години БСП“. Според Първанов от разделението на предшественичката на БСП на тесни и широки социалисти, такова сектанство, насочено към очистване на различно мислещите, не е познато в историята на партията.

Той предрече много лош край на левицата в България без обединение, тъй като тя ще последва другите такива политически сили в останалите страни на Европа. „Няма да стигнем далеч, ако заложим на сектанството“, отсече Първанов.

Порицавайки БСП за сегашната ѝ позиция, Първанов припомни опитите на Доктора и на него като лидер на БСП да направят лявото обединение, тръгвайки от Солун, минавайки през Лесидрен и полагайки основите на дългосрочния проект „Коалиция за България“, който вече не съществува.Георги Първанов призова левицата да търси своята кандидатура за следващ президент през образа и морала на Дертлиев.
На форума бяха припомнени ярки цитати от изказванията на д-р Дертлиев. Всички подречтаха изключителната му роля за създаването на новата конституция на България, която е гарантирала мирния преход и дори е била наричана Дертлиевската конституция. Бяха припомнени тежките му години в лагера в Белене, възраждането на БСДП след 1989 г., желанието на яркия политик и тъй и несбъдналата се негова мечта да обедини демократичните леви партии. Негови сподвижници и колеги в политическата му дейност припомниха и съвременната ѝ история и огромната роля на д-р Дертлиев за съхраняването на социалдемократическата мисъл и принципите й „Свобода, справедливост, солидарност“, които все още са непостижими за българското общество.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *