Новини от ПП АБВ

Георги Първанов: Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото, ще е за сметка на българската политика като цяло

от в ПП АБВ Новини 17/01/2016

От АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент

Ако не се намери консенсус вляво, АБВ ще има готовност със свой кандидат, с когото ще разширява идентификацията и образа си

Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление

„Днес излизам тук и искам да бъда пределно ясен, ние от АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката провеждана от настоящия президент“. Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов по време на „Президентски дебати 2016“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания“, заяви Първанов.

„Правил съм кампания за един месец през 2001 г. и съм правил кампания за цяла година през 2006 г. Разумното, отговорното е да има кампания от поне една година, да се обменят идеи, защото обратното означава да се примирим, и да изчакаме технолозите на изборите да си свършат работата„, коментира председателят на АБВ.

„Няма да крия, че част от екипът ни се притесняваше- не звучи ли малко грубо този придатък. Нека да бръкнем в раната, да назовем нещата със собствените им имена. Дебатът изисква откровеност и острота, не само идеи и позиции“, уточни Първанов. Той подчерта, че АБВ организира този първи дебат, за да може стъпвайки на основите на президентската институция досега, да се види кои са актуалните измерения на тази политика. Първанов добави, че присъстват колеги, с които съвместно са правили 2 успешни кампании, и са ревизирали два успешни мандата. „Президентските дебати са дебатите по целия дневен ред на нацията, държавата, българските граждани. За това сме се събрали тук. Президентската институция няма голяма история. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия“, каза още Първанов.

„За националния интерес, трябва да потърсим начини да реализираме широк консенсус на президентската кандидатура още преди изборите. Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебат, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство, ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво“,категоричен бе Първанов. Той изрази мнение, че за левицата не е тактически печеливш поредният политически сблъсък. „Не е добре за институцията на държавата едно поредно премерване на силите между левите и десните“, добави още Първанов.

Той коментира, че ако не се намери консенсус вляво, АБВ ще има готовност със свой кандидат, с когото ще разширява идентификацията и образа си. Лидерът добави, че подкрепа за други кандидати без коалиционно споразумение няма да има. „Еднополюсният модел на управление не е полезен, дори е вреден. Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление„, каза още Първанов.

Президентът има повече власт от властта, която му дават преките правомощия. Прекият избор го утвърждава като потенциален лидер, дали той ще реализира тази предпоставка е друг въпрос“, отбеляза той.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *