Новини от ПП АБВ

Георги Първанов: ПП АБВ ще има своя кандидатура за предстоящия президентски вот към средата на май

от в ПП АБВ Новини 09/02/2016

Георги Първанов, президент на Република България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ, изрази удовлетворение от факта, че Ирина Бокова ще бъде кандидатурата за Генерален секретар на ООН. „Не заради нашата позиция. Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура”, коментира Първанов в предаването „Още от деня“ по БНТ. Той изрази надежда, че на заседанието на Министерския съвет утре, освен решение, ще бъде приет и план за подкрепа на кандидатурата на Бокова.

Георги Първанов каза, че АБВ ще има своя кандидатура за предстоящия президентски вот към средата на май, освен ако не се реализира вариант на по-широка подкрепа, която да идва не само от левия сектор.

В отговор на журналистически въпрос Първанов заяви, че Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция. „Без негово съгласие не мога да коментирам дали ще бъде кандидат за поста. Това предстои да се обсъжда във вътрешен план и в контактите с партиите”, каза Георги Първанов. По въпроса за негова собствена кандидатура за трети мандат, той смята за наложително Конституционният съд да излезе със становище по въпроса. „Постигнал съм максималното. Имам самочувствието на успешен президент и не бих могъл да постигна нищо повече от това, което се е случило през тези десет години”, добави Георги Първанов.

Първанов отново коментира събитията, които бележат 4 януари 1997 година и връщането на мандата от управляващата тогава БСП, чийто председател по това време е самият той. Той заяви, че притежава няколко типа документи от периода, тема на спора, които най-накрая да формулират историческата истина – стенограми от заседанията на висшите ръководни органи на БСП и на парламентарната група. „Какво показват те? Сутринта рано, на 4-ти, ние информираме Изпълнителното бюро на БСП, че имаме намерение да се откажем от мандата. Буквално ще ви цитирам нещо, за да бъда по-точен – това, което е казал Николай Добрев. Стенограмата е запазена. Добрев казва в 9:30 сутринта: „Няма ресурс, няма хоризонт. У мен надделява мнението, че днес ще отида при президента да понеса всички отговорности пред партията, да кажа, че не съм успял да направя кабинет. Дайте да бъдем реалисти, не е страх“. Същото казва и на парламентарната група един час по-късно, където аз допълвам характеристиката на ситуацията, в резултат на което водещият заседанието на парламентарната група Стефан Гайтанджиев – помните го – от „Екогласност“, заместник-председател тогава на групата, накрая казва: „Не бих си позволил обобщение. Няма промяна в позициите на партиите от коалицията. Така че нещата са оставени на личната отговорност на господата Добрев и Първанов“.

Пресцентър на ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *