Новини от ПП АБВ

Георги Първанов: Трябва да помним добре историята си, но да не оставаме в миналото

от в ПП АБВ Новини 03/03/2016

Трябва да помним добре историята  си, но да не оставаме в миналото. Казвам го, защото в последно време има радикални опити да се промени, да се пренапише  историята,  и то не от български национални позиции. От друга страна вървят и едни постоянни опити, които са характерни за целия преход, миналото да се експлоатира много тясно, много грубо за актуални политически цели. Това не бива да се случва.

Това заяви в ефира на „България Он  Ер “ председателят на ПП  АБВ  и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той коментира опитите за така нареченото преразглеждане на българската  история в европейски контекст. „Много моля! Българската история е в европейски контекст преди още да се появят много от европейските държави. Ние сме формирали този европейски контекст. Би било грешно, грях към нашите предшественици, ако ние се опитаме да подменим техните виждания“, заяви той.

Според Първанов опитите за нови тълкувания на миналото ни могат да доведат до опасни за държавата ни прецеденти и дори до ситуация, в която съседни държави биха могли да имат претенции към страната ни. “Вижте теорията за неоосманизма . Там много ясно е разписано, включително и в книгата на сегашния турски премиер, как тези малцинства  и общата мюсюлманска история са основания за претенции към някои от съседните държави. Ако ние се съгласим, че е било съжителство, то няма да оправдаем революцията  на народа ни, Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Това е идеята. Да се докаже, че тази война не е била освободителна“, предупреди той.

В страни от темата Георги Първанов бе призован за коментар  и по теми от актуалния политически живот. Според него управлението на държавата трябва да се извършва  чрез диалог, ясни  и прозрачни управленски  решения. „Аз мисля, че трябва някои формации в тази коалиция да преосмислят поведението си и то да съответства на реалната тежест, която имат в парламента като подкрепа за кабинета.  Не може с  13 депутата да имаш седем министри. И да имаш претенции. Е, няма как да стане. Докарайте си следващия  път 70-80 или 120 депутати и управлявайте, както искате. Всеки трябва да се простира според чергата си“.

Първанов изрази становище и по отношение на тезите, че  критиките към правителството се използват за политически натиск. “Не всяко условие, поставено към правителството може да се смята за ултиматум. Има политики, които трябва да бъдат критикувани. В обществото има не само критики, има нетърпимост към отделни сектори. Аз твърдя, че ако не се случи промяната , ако няма оздравяване, ремонт на кабинета, ще я караме доста мъчително. Разбира се, не си представям ремонта  както се случиха две промени.  Хващаме първия човек  или защото някой ни е казал, че той трябва да е на това място“.

Според лидера на АБВ  в България е назрял моментът за промяна на политическия модел като цяло. „Аз лично смятам, че на този етап президентската република за България би била по-ефективна. Отговорността ще е ясна и чиста“, посочи той.

В заключение Първанов призова за широка държавна подкрепа към кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН . По думите му България има исторически шанс наш сънародник да оглави престижната международна организация.

“Ирина Бокова доказа себе си за два мандата като генерален директор на ЮНЕСКО  – именно в системата на ООН. Познават я всички. Тя има доверието и на Вашингтон, и на Москва,  и на Франция, на Китай. Няма нищо по-естествено от това да е нашият кандидат“.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *