Новини от ПП АБВ

Денят на лозаря в Типченица ще отбележат представители на АБВ

от в ПП АБВ Новини 14/02/2016

Денят на лозаря в Типченица днес ще отбележат  вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов и народният представител и предсеадател на Комисията по отбрана към НС генерал Михо Михов, пише в. „Зов news“.

Те ще зарежат лозички от сорта „Врачански мискет“ в 400-те дка новосъздаден масив край селото. Лозето е собственост на фирма, чийто президент Сергей Киров е бивш пилот от ВВС. Фирмата е единствената в Северна България, занимаваща се и с облагородяване на лози /пепи-ниерство/, а калеми от маточната градина вече пътуват за Франция, Италия и Русия. На родния пазар на вино фирмата присъства със 7 марки, като бутиковата е „Шато Типченица“.

С пожелание за берекет министър Калфин и зам.-министър Аспарухов зарязваха лози в същия масив и на 14 февруари 2015 г. За сбъднатото пожелание на гостите тогава Сергей Киров казва днес: „2001 5 г. бе добра година за лозарите. Заради многото слънчеви дни, зърната наляха сок и захарността на гроздето бе висока. В буретата в избите събрахме около 60 тона вино от миналогодишната реколта. Явно начинът на зарязване и зареденият с позитивизъм лозар имат голямо значение.“

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *