Новини от ПП АБВ

Д-р Мариана Тодорова: Получихме принципна подкрепа от президента за промяна в Конституцията

от в ПП АБВ Новини 29/02/2016

Получихме подкрепа за провеждане на стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН

Получихме принципната подкрепа на президента Росен Плевнелиев за промяна в Конституцията.Това каза заместник-председателят на ПГ на АБВ и народен представител в 43-ото Народно събрание Мариана Тодорова след консултациите при президента на Република България Росен Плевнелиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Представихме нашите идеи за промяна в Конституцията при избор на президент. Считаме, че не трябва да е задължително кандидатът за президент да е роден в България, да има българско гражданство и да е пребивавал през последните пет години в страната“, каза тя.

Мариана Тодорова поясни, че от АБВ искат да приравнят критериите за избор на президент с критериите за избор на народен представител, но определи това като формална причина.

„Бихме искали в политическия живот на страната да имат възможност да се включват и българите в чужбина, които са над 2 млн. Предложихме президентът да може да реализира пряко референдум без да има одобрението на НС и да търсим нови механизми за преодоляване на президентското вето, тъй като понастоящем то се преодолява твърде лесно. За референдума получихме подкрепа за промяната в Конституцията“, коментира Мариана Тодорова.

По думите й, президентът е бил принципно за това, тъй като Конституцията е жив организъм и според нуждите на обществото може да се променя. „Това предстои да се реши в дебатите, които ще проведем“, заяви тя.

Получихме подкрепа за провеждане на една стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН,  каза още д-р Мариана ТодороваТя поясни, че по време на консултациите с президента са обсъждали пенсионната реформа, в здравеопазването, образованието. „Получихме висока оценка за пенсионната реформа, тъй като се е състояла в режим на диалог и пълен консенсус“, посочи тя. По думите й, са получили добра оценка за сваляне на прага от 40 % и намаляване на подписката при референдум. „Продължаваме да подкрепяме идеята за пряката демокрация“, каза тя.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *