Новини от ПП АБВ

Започват Алековите дни в Свищов

от в ПП АБВ Новини 12/01/2016

В следващите два дни в Свищов ще се проведат Алековите дни, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Таня Ликова, от отдел „Култура“ към община Свищов. Културните прояви ще започнат днес от 14.30 часа в Изложбената зала на къщата-музей „Алеко Константинов”. Там ще бъдат проведени две мероприятия – изложба на фонда на Мария Орукин, която е негова родственица и вечерина за живота и творчеството на Алеко Константинов, на която ще присъстват ученици от свищовските училища. На всички участници ще бъдат връчени грамоти и предметни награди от Община Свищов, Международна фондация „Алеко Константинов” и Исторически музей.

Отново днес ще бъде изложена в Художествената галерия „Николай Павлович“ изложба с карикатури от фонда на галерията, която ще остане там до края на януари. Тази година ще бъдат изложени шаржовете на Александър Добринов, който е български художник, карикатурист. Специализира във Виена, най-ранното си творчество посвещава на туристическата карикатура, като сътрудничи в „Българан”, „Червен смях”, „Скорпион” и други.

На 13 януари от 15.50 във в зала 18 на общината ще бъде представен лауреатът на международния конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко”. От 17.00 часа ще се проведе традиционното факелно шествие, което ще започне от къщата-музей „Алеко Константинов” до паметника на твореца в градската градина. В него ще се включат всички представители от свищовските училища, културните институции и обществеността на град Свищов. Шествието ще завърши с полагане на цветя на паметника на Алеко в градската градина, а от 18.00 часа в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще започне тържественото честване на 153-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

Там ще бъде връчена и наградата на лауреата, като след тържествената част започва благотворителният спектакъл „Професия Лъжец“ от Сергей Кършигоров, по сценарий и режисура на Стефан Москов или така известния Теди Москов. Набраните средства са за къщата музей „Алеко Константинов“ в гр. Свищов.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *