Новини от ПП АБВ

Какво избираме на 25 октомври?

от в ПП АБВ Новини 23/10/2015

На 25 октомври в България ще се проведат избори за представители на местната власт на всички нива:

–      общински съветници

–      кметове на общини

–      кметове на райони в градовете София, Пловдив и Варна

–      кметове на кметства.

Заедно с това българските граждани ще имат възможността да гласуват и на референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, като изразят позиция „за“ или „против“ възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми.

Право да избират общински съветници, кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства имат всички български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

Също така в местните избори на 25 октомври участие могат да вземат гражданите на държави-членки на ЕС, които не са български граждани, но са навършили 18 години и не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България. Те също така трябва да имат избирателно право в държавата-членка, на която са граждани и да отговарят на законовото изискване да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място, в което искат да упражнят правото си на глас.

Право да гласуват в националния референдум на 25 октомври 2015 г. имат всички български граждани, които са навършили 18 години към деня на националния референдум включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат постоянен адрес на територията на Република България към датата на насрочване на референдума – 10 август 2015 г. включително.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *